lördag 7 juni 2014

Ikea retro

Ikea Årgång med design från 1950- och 60-tal säljs i begränsad upplaga på utvalda varuhus med säljstart 4 juli.

Ikea´s formfavoriter från förr

Trenden är tydlig - i den ekonomiska krisens spår letar möbelproducenterna i arkiven och nyproducerar designikoner från fornstora formdagar.

Vi har sett skön och cool retrodesign på såväl svenska som internationella möbelmässor under flera år och tja, varför inte?

Produktutveckling är en kostsam process och fina formkurvor från toppdesigner sitter som en smäck i rådande retroboom och visar - inte minst - att god form och funktion är hållbart i längden.

Ikea följer trenden och lanserar nu kollektionen Årgång med formfavoriter från förr. I fjol fyllde möbelgiganten 70 år och firar med att lyfta fram 22 produkter med rötter i 1950- och 60-tal.

Ikea samarbetade då bland annat med formgivarna Bengt RudaErik WörtsPreben Fabricius och Gillis Lundgren. Vem som ritat vad i retrokollektionen Årgång framgår dock inte märkligt nog.

Möbler, belysning, porslin och textil nytillverkas i moderna material och har också fått nya namn. Produkterna i kollektionen säljs i begränsad upplaga och sju utvalda varuhus med start 4 juli.

"...danskarna är konstnärer på att behandla träet, att ta fram den sidenmatta lystern i sina möbler.." står det i Ikeakatalogen 1957 då Esbjerg fåtölj och soffa lanserades. I kollektionen Årgång heter möblerna  Ekenäset och pris för fåtöljen är 1 495 kronor. 

Takpendel Sila var katalognyheter 1959 och presenterades som "en trevlig och käck nyheter som de moderna ungdomarna säkert blir förtjusta i". Pendeln i nyproduktion heter Gårdskär och kostar 699 kronor.  

Här har vi Buster från 1957 "en modernt formgiven uddafåtölj, lätt och behändig i naturfärgad rotting på svart stålrörsstomme som hör hemma i varje modern inredning.." Då kostade fåtöljen 68 kronor. I dag är priset 499 kronor och namnet Gagnet

Lövet var originalnamnet på soffbord i lackad bok med poppelfanér i skivan. Lövbacken heter bordet numera och kostar 799 kronor. 

Lövbacken i rund modell. 

Porslinet Matsedel i fältspat finns med tallrik, assiett och kaffekopp med fat. 


Ikea följer den internationella trenden även när det gäller designsamarbeten och tillfälliga pop-up kollektioner.

Under 2015-2016 kommer produkter i design av bland andra formgivare som Ingegerd Råman, Acne R&D, Ilse Crawford och Olle Eksell att lanseras i upp till tio nya designkollektioner per år på utvalda varuhus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar