måndag 23 juni 2014

Fisher-Price Vintage

Bloggens superkap - ett leksaksflygplan tillverkat 1970-72 av Fisher Price Toys i East Aurora, New York, USA. I perfekt skick och till fyndpriset 35 kronor på loppis! Figurerna är även de vintage, men inköpta vid andra tillfällen. 

Vintage vinner leksaksracet!

Alla har vi våra små hobbies och till bloggens hör (bland annat) att samla vintageleksaker.

Men inte vilka gamla godingar som helst, utan Fisher-Price´s färgglada och lekvänliga prylar och här är vi all in..!

Planet från början av 1970-talet är en av många pull toys och försedd med fäste för dragsnöre.  
Intresset för amerikanska Fisher-Price kvalitetsleksaker väcktes i början av 1980. Vi köpte en bondgård med trädörrar och figurer i hårdplast till då ettåriga Sara. Sen var det klippt och i takt med att familjen växte blev leksakerna fler och fler.

Fisher-Price var dyra leksaker. Men tack vare jobbresor, släkt och vänner handlade vi med låg dollarkurs hem cirkuståg, skolbuss, dockhus, garage, telefon, kassaapparat, bilar...

Cirkuståget i orginalförpackning, inköpt  i en leksaksbutik i södra Sverige där tiden tycks stå stilla...

FP-gubbarna och djuren lektes det med i det oändliga. Telningarna blev tonåringar och unga vuxna och favoritprylarna packades i lådor på vinden.

Flytten gick från det stora gamla huset. Lådorna plockades fram och leksakerna hittar hem till familjens nya småttingar. Samlingen växer ständigt med coola och stabila produkter från loppis, e-bay, Blocket och gamla leksaksaffärer.

Vän av ordning kanske frågar sig varför..?

Svaret är enkelt. De äldre Fisher-Priceprylarna är suveräna exempel på god design, kvalitet och funktion. Självklara kap i en värld där så mycket skräp ständigt produceras.

Kanske ligger hemligheten även i Fisher-Price företagshistorik - en spännande story om kreativitet och entreprenörskap...


Några figurer med träkropp, bakom dem populära dragleksaker från olika decennier.

Fisher-Price grundades 1930 av Herman Fisher, Irving Price, hans hustru Margaret Price som var illustratör och en fjärde partner, Helen Schelle, alla med olika bakgrund inom spel- och leksaker, barnböcker och försäljning.

Den gemensamma visionen var att Fisher-Price skulle erbjuda pedagogiska, smarta och starka kvalitetsleksaker.

Produkterna tillverkades i furu med delar i metall för att tåla slitage. Många var av modell pull toys, försedda med fäste och dragsnöre. Margaret Price, företagets AD, adderade färgglada illustrationer och figurer, baserade på hennes barnböcker.

Redan årets efter starten presenterade grundarna några av sina träleksaker på en mässa och succén var omedelbar. Den första FP-leksaken såldes 1931 och hette Dr Doodle, i dag ett av de allra hetaste samlarobjekten.

Små vänner från e-bay - Little People med kropp och huvud av trä och krage och hår i plast. Små figurer bland arbetsmaterialet på skrivbordet.  

Senare i plastens förlovade 50-tal upptäckte även Fisher-Price materialets egenskaper och möjligheten att tillverka starkare leksaker i mer hållbara färger.

Figurerna fick till en början träkropp/huvd och plastdetaljer, så träkropp och plasthuvuden innan man övergick till att helt tillverka prylarna i plast. Men som alltid i de glada, klara färger som kännetecknar Fisher-Price leksaker.


Vintage Fisher-Price pull toys. Bilburne clownen Jalopy och hunden Little Snoopy, båda från 1965 och tåget Toot-Toot från 1964. Materialet är furu, metall och plast, tillverkade i fabriken i New Aurora, NY

Bloggens samling omfattar leksaker främst från 1970- och 80-talet, men med några härliga prylar även från tidigt 60-tal. Det var under det här decenniet som Play Family lanserades och blev den stora succé vi idag känner som Fisher-Price Little People.

Sedan starten 1930 har Fisher-Price tillverkat runt 5 000 olika leksaker - en svindlande siffra! Little People tillhör de allra mest populära och i serien fanns lekhus, bondgård, skola, garage, bussar och bilar.


På stolen kassaapparat och framför de lite kraftigare Little People figurerna som kom på 1980-talet samt två figurer från senare tid. Till vänster flygplan samt brandbild från 2000-talet, båda med ljudfunktion. I mitten bilar från olika lekhus och miljöer ur Little People serien. Till höger bilar, stapelbara i varandra för riktigt små barn. 

På 80-talet väcktes kritik mot att de figurerna som inte ansågs säkra för riktigt små barn. Och ja, de slinker igenom dagens teströr för kvävningsriskabla leksaker.

Fisher-Price började nu tillverka lite större figurer, men enligt samma princip - att de skulle gå att placera i bilar, flygplan och hus.

Little People rules! Här bondgård från 2000-talet, lekhus med stora figurer från 1984, hund i dragsnöre (2005) mobiltelefon med ljudfunktion (1993) sköldpadda (1970) honungsburk med ljudfunktion och plocka-i-bitar (1999)

De senaste decenniernas Fisher-Price prylar finns även med inspelade melodier och tal.

Pedagogiska och likaledes färgglada produkter i plast och märkligt nog även de ofta i väldigt gott skick på andrahandsmarknaden.

Det enda som brukar behövas är lite tvätt och nya batterier!


Samma princip då som nu - leksaker med funktion och färg från Fisher-Price. 
I slutet på 60-talet, när grundaren Herman Fisher gick i pension, såldes Fisher-Price till jättekoncernen Quaker Oats Company.

Men i början av 1990-talet upphörde det ägarförhållandet i samband med att Fisher-Price börsintroducerades.

I dag ingår Fisher-Price i leksakskoncernen Mattel (Barbie, Disney, Monster High, MaxSteel) som marknadsför alla sina produkter för baby och förskolebarn under FP:s namn.

Bloggen tycker dock det var bättre förr. I alla fall när det handlar om lekvärdig kvalitet för småfolk.

Så vi kikar vidare efter vintage Fisher-Price. Och vi är i gott sällskap...

Vintage i leksakslandet - Fisher-Price produkter från 1960- och 70-tal i trä, metall och plast. Stabila och lekvänliga nu som då i superkvalitet. 


...för såklart finns en nördarnas egen klubb!

The Fisher-Price Collectors Club - baserade på klassisk FP-mark i East Aurora i norra New York där leksaksföretaget en gång i tiden startade - ordnar auktioner, fixar kontakter och information.

Allra bäst är ändå att bara ramla över någon färgglad liten gubbe, en bil eller ett litet lekhus under strövtåg på loppis och marknader.

Tips! Kika på e-bay och auktionssajter om du vill ha tag på någon gammal favoritleksak. Utbudet är stort och mycket går att få tag på till bra priser.

Äldre leksaker är tidsmarkörer och ofta coola i designen. Robotar, figurer från Toy Story, original Ninja Turtles, Brio och Gemla är väl värda att titta lite extra efter.
                                     
                                  www.fpclub.org
                                   www.etsy.com

1 kommentar:

  1. Vilket härligt inlägg! Nostalgi! Jag hade en hel del Fisher Price som liten. Jalopy t ex eller "Nickegubben" som jag kallade den för :-) Ha det så bra.

    SvaraRadera