måndag 6 december 2010

Li Edelkoorts visionära värld

Trendspan i Berns salonger. 
En förmiddag i slutet av november bjuder holländska trendoraklet Lidewij Edelkoort in till seminarium. Platsen är Berns salonger och under de pampiga kristallkronorna tar vi del av Edelkoorts vision över mode, inredning och livsstil sommaren 2012.

Kallade att lyssna till Li och hennes företag Trend Unions prognoser är designer, journalister, inköpare, arkitekter och övrigt branschfolk inom mode och inredning.

Seminariet, med rubriken Earth Matters, inleds med en audiovisuell del där Michael Jackson läser sin text till låten Planet Earth under det att filmade sekvenser från naturkatastrofer, nedladdade från Youtube, fyller bildskärmen.

Effektfull samtidsdramatik där Jacksons lyrik och mjuka stämma står i stark kontrast till skakiga ögonblicksbilder på framvällande lermassor, vulkanutbrott, bolmande askmoln, piskande orkanvindar, rasande vågor, översvämmade landskap, raserade städer och gråtade människor.
Trend Unions fakta- och färgspäckade Trend Book manar till bläddande i pausen. 
Naturkatastroferna beräknas i år nå en rekordnivå på närmare 400, skörda drygt 315 000 dödsoffer och resultera i 5, 9 miljoner hemlösa. Budskapet från Li Edelkoort är kort och koncist: Rovdriften på Moder Jord måste upphöra.

– Visionen om en skadad jord har blivit en dramatisk verklighet. Vi har i många hundra år bearbetat och exploaterat jorden för utveckling och välstånd. Jag säger inte att vi inte skulle gjort så. Men idag, när vi har kunskap och möjlighet, måste vi välja en annan väg.

– Let´s mine Mother Earth - for beauty reasons - but leave her alone!

Ny teknik, nya material, återvinning, närproduktion, växtfärger är några ledord under seminariet. Men framförallt manar Li Edelkoort till återhållsamhet. Begreppet downsizing blir centralt.

– Vi producerar för mycket! Tillverkningen av varor måste ner tio procent, både i lyx- och lågprissegmentet. Koncentrera er på färre stilar, bättre material och kompakta kollektioner, säger Li Edelkoort.
Högklassig inspiration i Edelkoortmagasinet Bloom med sköna bilder kring kommande säsongs färger och material.   
På modesidan ser Li Edelkoort en återgång till ett mindre dressat, mer avslappnat mode, inspirerat av en världsvagabond som tar sig fram över öknar, klippor, stränder och bergskammar. Det är naturfärgat, rufft, taktilt och lättburet och ett tips är att skjortan kommer i ropet igen...

Färg- och temamässigt lyfter Edelkoort fram vår jord. Vackra inspirationsbilder synkar natur, mönster, material och modeplagg i teman som krita, sand, klippor, jord, rötter, fossil, vatten, kristaller, ädelstenar, agater, plastavfall (!), oljestänk, guld och meteoriter.

För paradoxalt nog blir även rovdriften på Moder Jord, som oljespill och avfallsberg, källor till inspiration i trendprognosen..
Guld möter marknaden som en trend inom mode och inredning. Bild ur Bloom/Issue 20. 
Livsstil inkluderar boende och inredning och här är landscaping det stora modeordet. Att skapa landskap öppnar perspektiv och trenden att blicka mot naturen växer i kommande säsongers inredningsmode.

– Modern arkitektur fortsätter öppna mot naturen utanför stora glasrutor. Inomhus bygger vi landskap med låga, komfortabla möbler. Vi rör oss runt i hemmet, förändrar efter funkition, spår Li Edelkoort.

Dagbädden kommer tillbaka, lättplacerad och föränderlig för vila, tevetittande och extra sovplats i ett kompakt boende. Sidobord, satsbord och sittpuffar är fler exempel för flexibel inredning.

Naturinfluenserna fortsätter i organiska, skulpturala former. Färgskala i grå/beige/brunt med vitt, gult och grönt samt - violetta pastelltoner som viktiga accenter.

– Textilier med taktil yta blir oerhört viktiga. Vi ser en kraftig textil trend med stoppmöbler, mattor, textilier draperade över sängar och soffor, siar Li Edelkoort.


Växt- och naturfärger är multistort i mode och inredning 2012. Bild ur Bloom/Issue 20. 
Växter, stenar, berg och trädgårdens rum återskapas i inredningens möbelformer och objekt och det rustika tar ett stort steg framåt. Den stora trärena trenden växer sig allt större och starkare. Råa ytor av betong, rost, träplank synkar med material som pil, gräs, linne, hampa i en urban estetik.

För att lyfta det råa präglas betonggolven i spetsmönster. Exotism i form av djungelmönstrade tapeter, regnbågsfärger på traditionella material och ett kraftiskt färgspektra, inspirerat av länder som Mexico och Brasilien blir tacksamma accenter i det strikt och coolt avskalade.


Taktil naturinspiration med pastell och violett färgpalett.  Bild ur Bloom/Issue 20. 
Det goda exemplen blir oumbärliga för vårt livsstilsbaserade vägval. Det närodlade vinner allt större skaror konsumenter, vikten av lokal produktion växer.

– Vi måste producera mer i våra hemländer, säger Li Edelkoort med eftertryck. Hon prisar en hantverksbaserad lokal tillverkning där omsorg om kvalitet, miljö, material och personal råder.


Cottage industry är modellen, produktionsenheter som i större skala dock aldrig blir mer större än 25 till 75 anställda.

Jordfärger i trendtemat Earth Matters/Trend Union 2012. Bild ur Bloom/Issue 20. 
Flirten med naturen inkluderar även djuren där vi redan sett åtskilliga fåglar som ugglor och papegojor, hjortar och kaniner. Djurlika objekt och mönster möter i inredningsmodet.

Även återvinning forsätter att facinera. Piet Hein Eek följer exempelvis upp sitt lackade drivvedsbord med att samla 30- och 40-talslampor med glasglober i en ny belysningskomposition. (Båda finns att beskåda hos NK Inredning i Stockholm).

Gamla uttjänta industriobjekt, maskiner, rostig inredning, verktyg, bucklig metall och rost - vi ser redan idag detta tema i internationell heminredning. Trenden är definitivt här för att växa, intygar Li Edelkoort.


Naturens rödbets- och lökfärger skapar mode. Bild ur Bloom/Issue 20. 
Avslutningsvis - nya unga designer sneglar idag mot gamla tider för inspiration. I Holland anlitar exempelvis många gamla traditionella designföretag unga formgivare som via modern datordesign skapar  ny image baserad på gamla tider.

– Vi ser riktningar i holländsk design där det återhållsamt vackra och ornamenterade får nya uttryck, helt i Rembrandts anda och atmosfär.

– För oss alla är det dags att vi hittar tillbaka till våra historiska rötter, säger Li Edelkoort.
Lace Garden i Amsterdam. Bild: www.anoukvogel.nl
Så allra sist - ett exempel på cross over-design och en mix av interiör/exterör, natur/hantverk i modern form.  Lace Garden i Amsterdam är trädgården med spetsvirkat nätstaket, präglade glas och ljuvt vita blommor,  skapad redan 2009 av visionära landskapsarkitekten Anouk Vogel.

Ute blir inne, hantverk blir trädgårdskonst i ny skön, grön form. 
Fotnot: Li Edelkoort/Trend Union reser ständigt runt i världen och serverar framtidsprognoser säsong för säsong. I Sverige representeras Trend Union av Paula Malm. Info: paula@paulamalmab.se

                                                                  www.edelkoort.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar