torsdag 16 december 2010

I en annan del av Europa... (3)

Fång av anemoner på blomstermarknaden vid Cours Saleya i Nice.  
Tillbaka i det svenska snökaoset med en helg i sol, ljus och ett inspirerande folkliv i rivierapärlan Nice. Marknadsplatsen Cours Saleya med sina marknader, härliga restauranger och caféer blev en stor favorit i den franska kuststaden.

På måndagar är salustånden vikta för antikhandlare och loppis. Här finns absolut allt, men utbudet keramik, porslin, silver, ljusstakar, lampor och konst dominerar under de randiga taken.
Nötta objekt söker nya ägare. 
Det är en kärt tidsfördriv att flanera runt, kika på föremål, kolla priser, fundera över ålder och ursprung, nypa i gamla textilier och spetsar, lyssna på förhandlingar över något gammalt objekt.

Gamla spatserkäppar med fint ornamenterade handtag i silver. 
Fåtölj med fotpall och kelimtextilier ton-i-ton. 
Med alla solturister på andra breddgrader är folklivet à la nicoise... Här flanerar och flockas vänner och bekanta  i staden vid Rivieran, med ungefär lika många invånare som den svenska kustkusinen Göteborg.

Lasagne med aubergine,  pasta med skaldjur, mums!
På Cours Saleya nr 13 ligger en av salutorgets mest populära restauranger, italienska La Favola. Här är köar man ständigt för hemlagad, supergod pasta och underbara efterrätter.

Att portionerna är stora, betjäningen jättetrevlig och priserna humana gör såklart att bloggen varmt rekommenderar denna ristorante italiano.

Heather från Atlanta öppnar butik i Nice. 
På en tvärgata från Cours Saleya öppnade Heather Jourdan-Gassin tillsammans med sin svärmor Brigitta för fyra månader sedan inredningsbutiken Cabane. Heather är amerikanska från Atlanta, men hamnade i Nice för sju år sedan då hon träffade sin franske man och bildade familj.

Cabanes koncept är möbler och inredning i patinerat och återvunnet stuk, textilier i grått linne, enskilda objekt, glaskupor för stilleben, vit keramik och handplockat hantverk. Kort sagt, en gångbar mix i dagens inredningsmode!

Grått linne och vit keramik hos Cabane på 15, rue de la Préfecture i Nice.
Foto: CBR

Tips! Funderar du på att fira nyår i Nice, eller möta ljus och en tidig vår på Rivieran - kika in på länkarna nedan. Nice med omgivningar serverar mycket inspiration, rekreation och kultur.
                                                
                                                             www.plan-nice.org
                                                             www.nicetourisme.com
                                                             www.nice.fr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar