måndag 13 december 2010

I en annan del av Europa...(2)

Klassisk vykortsvy från Nice. 
Utsikten från den hundra meter höga kritklippan är vykortslik och det är bara den folktomma stenstranden som skvallrar om lågsäsongen i Nice i december.

Dagens långa vandring i en av de allra äldsta städerna kring Medelhavet startar vid marknadsstånden på Cours Saleya. En doft- och färgkaskad från blomster, frukter, grönsaker, kryddor, oljor och kanderade frukter. En kick för en vintertrött nordbo!
Delikatesser för julhelgerna. 
Vi flanerar upp och går de slitna trapporna i sick-sack upp på kritklippan där staden Nice en gång grundades av grekiska sjöfarare på 300-talet f Kr. Då hette staden Nikaia. Under lång tid löd Nice under Savoyen, sedan Italien och först 1860 blev staden fransk.

Idag är det gamla slottet och försvarsmurarna borta sedan länge. På klippans krön finns en kyrkogård och härliga parker för Nicebor och turister som räknas till flera miljoner under ett år.
Italiensk tradition möter i utsiktstornets glaserade keramiktak. 
Kritklippan delar stadens Nice och på östra sidan möter hamnbassängen med sina lyxbåtar. Ingen ovanlig syn alls i hamnarna kring Medelhavet som hyser världens mest spektakulära privata yachter.
Katara, jättebåten till höger på bilden, räknas som en av världens tio mest exklusiva privata yachter. Ägd av en medlem i den kungliga familjen i oljeriket Quatar. 
Men vi vänder blicken mot de pastelltonade husfasaderna med sina patinerade fönsterluckor, som lyser vackert mot den klarblå decemberhimlen.
Medelhavsnyanser i vintersolen. 
I kvarteren runt Quai Lunel vid hamnen flockas antikaffärer och vid Place Garibaldi möter en loppis som fyller det stora torget med allsköns föremål och objekt. 

Röda glas till julens kalas?

Cool stol.
Tillbaka igen vid strandpromenaden har Quai des Etats-Unis förvandlats till en stor julgransmarknad. Här finns barriga träd i alla storlekar. Varenda gran står rak och fin och köps fix och färdig med snickrad fot.
Granar på god fot. 

Och här nedan ser ni mannen bakom granverket! Med verktygsbälte, tatueringar och cowboyhatt går han loss på granberget så stickor och flisor yr.

Gran-boy...?
Mossa går bokstavligen åt som smör i solsken, fina buketter med bärförsedd järnek likaså. Och i stora fång hänger mistelkvistar med träbitar kvar av värdträdets grenar. En del miselfång säljs hela, andra klipps till buketter.
Mäktiga mistelfång. 

Bloggen handlar julens finaste mistel till fyndpriset 2 Euro. Handbagage, anyone...?
Foto: CBR

1 kommentar: