lördag 11 december 2010

I en annan del av Europa...

Pudersnö på granna grenar och vitt skum på vita stenar. 
... rustas det också för jul. Granen är vitpudrad och dekorerad med stora, röda kulor. Strategiskt placerad på standpromenaden bildar den blickfång mot det blå Medelhavet.

Bloggen, som gillar att vara lite i otakt med nuet, lämnar snö och iskristaller för en helg off-season i Nice.

På lite håll är allt sig likt, ett azurblått salt hav, en gråvit stenstrand, palmer och i fjärran klättrar husen upp mot de gröna kullarna.
Fiskmåsar på flykt. 
Solen värmer, vågorna brusar och på stranden jagar barnen fiskmåsarna som i vita klungor flockas i vattenbrynet. Längs Promenade des Anglais vandrar de gamla, barnfamiljerna och de unga paren.

Ibland blir de omsprungna av joggare, som även de verkar gå på halvfart såhär i december, fjärran högsommarens ilskna bilköer och strändernas larm.
Den gamla och havet. 
Solen går ner som alltid i väster. Oavsett säsong, land eller kontinent är det alltid ett lika vackert sceneri när hav möter land och solen sakta sänker sig i horisonten.
Vita vågkammar i Nice solnedgång. 
Grann gran på Promenade des Anglais i december. 
Som en sekvens ur The Shining, Stanley Kubricks mästerverk från 1980, baserad på Stephen Kings skräckroman med samma namn. 

Våra ensamma steg ekar i den långa, vindlande hotellkorridoren. Det stora, tomma hotellet blir kanske renoverat någon gång. Nu vilar en stämning från The Shining över den skramliga hissen och de konstiga ljuden i rör och ventilationstrummor.

Place Masséna/Nice i julskrud. 
Tips! Res off-season. Mindre folk, billigare priser, lugn och atmosfär är fördelar när de stora turisströmmarna försvunnit. Så testa vinterorter på sommaren och solstäder under vinter, vår och höst.
Halsduk, jacka och boots är vinterklädseln i Nice. 
Nice borgmästare Christian Estori inviger 2010 års lysande juldekorationer som i den mörka vinternatten vid Medelhavet sprider julstämning på kullerstensgator och torg.

Varje gata med självaktning dansar i neon.

Bloggen återkommer med fler rapporter från vintern vid Medelhavet. Håll utkik!
                                                                            
Foto: CBR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar