söndag 5 september 2010

Höstlig växtkraft i vår trädgård!

Tät och vildvuxen spireabusken, på väg att torka i sommarens rekordvärme. 
Bloggens stora trädgårdsprojekt denna sommar har varit att ta bort ett vilddvuxet spireabuskage. Buskarna har vuxit fritt under många år, men tar ljus och utsikt där de tornar upp sig på tomtens berghäll.

I sommarhettan och torkan var det relativt enkelt att klippa ner stammar och kvistar. Något tyngre att gräva upp buskens enorma rotsystem! Bit för bit tog vi oss ner i marken, avlägsnade sjok av rötter och skakade av den torra jorden, pulveriserad i torkan.

Stenkanten runt busken visade sig vara ren kosmetik. För under alla lager med rötter och jord uppenbarade sig en alldeles verklig vacker stenrabatt!

 Den stenlagda rabatten fick bli kryddland. I en ring närmast stenkanten har vi planterat lavendel.
Vårt hus är byggt på en gammal sommarstugetomt. Troligen anlades den fina stenplanteringen här för länge sedan, kanske med några små spireaplantor som under årens lopp helt tagit över i rabatten.

Nu anlade vi ett kryddland i planteringen och längs stenkanten planterade vi doftande lavendel.


Efter torkan och augustiregnen fick örterna ny växtkraft. Här blommar basilika, citronverbena, fransk dragon, oregano, salvia och timjan.

Tanken var några slingrande vildvinsrankor som solskydd för växthusets odlingar ....

I augustiregnen fick den svedda och torkade trädgården nytt liv. Rosor, löjtnanshjärtan, prästkragar och jättedaggkåpa blommade om med kraft. 


Men inget slår vildvinet! I rasande tempo har det klättrat upp och täcker nu nästan helt vårt lilla växthus.


Nu njuter vi av höstens växtkraft, doften av nyklippt gräs och trädgårdens vackraste ros som i en krispig septembermorgon slår ut sina skira, ljusrosa blad.

Bloggens favorit New Dawn blommar om med sommarens vackraste rosor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar