lördag 25 juni 2016

Midsommarmagi

Prunkande pioner i speceriglas, bättre än såhär blir det inte!
 Pionfrossa i medelhavsvärme

Ja, midsommarhelgen blev alldeles, alldeles perfekt med medelhavsvärme och lugna, heta vindar. 

Pionbusken, som bågnat under tidigare dagars skyfall, skakar av sig fukten och under några tidiga morgontimmar slår alla de stora, doftande bollarna ut. 

Det går så fort, så fort - efter en dag i hettan och solen börjar kronbladen hänga. 

Sent på kvällen tar jag av fem av de doftande skönheterna som ser mest bedagade ut och hänger upp på tork i kristallkronan...


Hängande upp och ner torkar pionerna och bleks, men blir jättefina att spara i glasvas. 

De praktfulla röda stora vallmoblommorna, papaver orientale, är redan utblommade och de stora frökapslarna med sina sammetshattar minner om den korta försommaren. 

En bukett av frökapslar funkar fint i en vas från Uppsala-Ekeby. 

 Fröskörd..! 

Ja, allium, akleja och vallmo, trädgårdens stolta premiärprimadonnor, har blommat ut och det är tid att börja samla in och torka frön till nästa säsong. 

Tar fram speceriglas och vaser, vänder de utblommande stänglarna upp-och-ner och så får de stå och torka innan fröna skakas loss. 

Vackra kuvert med snirklig skrift eller förvaring i oblekta kaffefilter - det finns flera bra tips kring trädgårdens fröskörd. (Kika under etikett Grönt är skönt i arkivet).


Utblommade akleja och alliumbollar på tork. 

I växthuset växer tomatplantorna så det knakar och tävlar i frodighet med vildvinet som slingrar sig upp på glasväggens utsida.  
Mer tomater...i zinkbalja och vanligt planteringskärl i plast som fått sig en släng av nyans Elephant´s Breath från Farrow & Ball. 

Mer färg...äntligen! är väggfärgen bestämd och beställd! Det blir nyans Moody Grey No 40 från Designers Guild. Spännande!

Många tankar och mycket inspiration finns till de ommålade ytorna och rummen. Vilka accentfärger ska synkas med de grå väggarna? Blir det grönt, brunt, grått och gult som i de munblåsta fiskeflötena målningen av naturen på Tahiti, signerad konstnären Paul Engdahl? Forts följer...

En liten knopp slår ut i en av mina absoluta favoritvaser. Köpt på loppis för någon tia och med sin räfflade fot och ojämna uddkant så charmig i all enkelhet.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar