söndag 12 juni 2016

Trädgårdssöndag


Frösådd med fint resultat! Allium, trädgårdsnattviol, månviol och akleja under hasselträden invid garaget. 
Sommarskönt

Ett idogt frösamlande ger fint resultat i junivärmen när alliumbollarna vajar, trädgårdsnattviolen doftar och aklejorna  ståtar med sina blomsterkorgar på långa stänglar. 

Små, små frön har fått flyga med vinden ut över ett lite undanskymt här av trädgården - och nu är det första säsongen som blomningen verkligen tar fart! 

Kvällssolen smyger in under hasselträden över den lilarosavita röran av sommarblommor. 
Redan vi flytten från stora huset för snart nio år sedan hade jag samlat frön från våra sekelgamla stora bestånd av vallmo. 

Redan på vårvintern ett halvår senare hade de första små gröna vallmoskotten grott - nu är de hundratals och blir ständigt fler i takt med att frösamlandet fortgår. 


Jättevallmo, papaver orientale, i intensivt rött och lila. 

Även i växthuset händer det saker. Nu tar tomatplantorna fart och är snart redo för omplantering. 

Intill garageväggen har bondbönorna kommit upp ur jorden, rejält gödslat med hästspillning från hagarna nere vid Kyrkviken. 
Så avslutningsvis en studie i skönhet när den första pionen slår ut...

...en liten knöl i påse, köpt på blomstermarknaden invid Seine i Paris, som alldeles uppenbart trivs utmärkt i sitt nya hemland! 
Tips! 
Missa inte att ta frön från den egna trädgården eller under promenader i sommar. 
Det är så herrgårdarnas och orangeriernas växter spreds till våra enkla torp och stugor. Växter som pioner, vallmo, akleja och många fler togs till vårt land för att pryda rabatter och planteringar på gods och gårdar. 
Lantarbetare och trädgårdsmästare tog skott, frön och - ibland - plantor och nu är de ståtliga vackra växterna allas våra primadonnor i trädgården. 
Kika under Grönt är skönt i arkivet för mer tips om bland annat frösamlande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar