fredag 12 februari 2016

Montersvep (2)

Italienska belysningsföretaget Foscarini vann välförtjänst nyinstiftade utmärkelsen Editors´ Choice för sin sköna mässmonter, där besökare lockas in i en röd tunnel dekorerad med belysningsdesign. Montern är utformad av designstudio Ferruccio Laviani och i juryn för utmärkelsen sitter bland andra Marcus Fairs från Dezeen och Walter Bettens från DAMn Magazine. 
 Rätt i rött...

Den röda färgen dök upp som populär accent till grått och grönt i mässmontrarna på årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair. Effektfullt och piggt. 

Häng med på ett nytt bildsvep från monterhörn och utställningar...


Röda fondväggar funkade fint till sidobord hos Scherlin Form.

Nya rumsavdelande ljudabsorbenter i fint organiska former, design Jin Kuramoto. Stolen Satellite, design Richard Hutten finns redan i sortimentet hos Offecct, men funkar fint med sin röda färg och det lilla bordet som en vinkande hand. 
Stapelbara stolen Lite med röd sits och kärra, inte ny men hållbar design av Broberg & Ridderstråle för Offecct.  Vid pressvisningen betonade Kurt Tingdal, vd för Offecct, att företaget lanserar färre nyheter vid årets mässa än i fjol och lyfte samtidigt fram Offeccts satsning på Offecct Reused, möjligheten att handla produkter som bytts in från företagets aktsamma kunder. En alldeles utmärkt och ansvarsfull satsning av företaget som även via ett samarbete med organisationen Econef medfinansierar barnhem i norra Tanzania. 
Premiär för stolen Bike, design Monica Förster för Offecct. 
Loungefåtöljen Montparnasse är ritad av franske designern Christophe Pillet och är enligt Offeccts designchef Anders  Englund den produkt i företagets 25-åriga verksamhet som genererat flest antal prototyper. 

Sidobord Archipelago är formgivet av Michael Sodeau finns i tre storlekar och två höjder. Producent Offecct.

Almedahls sittpuffar av tjock kartong inslagen i ylletyg likt böcker och ihopfästa med buntband. Smart idé för gör-det-själv. 

Emma Olbers känsla för trä manifesteras i temautställningen Where does it come from and where does it go?

Grönt är skönt, som här på enklaste träbänken för krukorna i Olbergs temautställning. 

Hantverkskänsla i stolen Y5, design Sami Kallio för Hans K.


Mer ny form från skicklige Sami Kallio, lampkollektionen Bolb som finns även som pendel och golvlampa. Producent Konsthantverk. 

Ingen mässa utan ett dyk i arkivet...här är det designer Verner Pantons tidigare icke tillverkade stol Series 430 som nu kommer i produktion. 

Danska Le Klint lanserar lampkollektionen Carronade, formgiven av svenske designern Markus Johansson.  Här Carronade på höga ben...

...och här som bordslampa. En riktigt fin nykomling! 
Markus Johansson är även aktuell med nya bordkollektionen Mopsy för Karl Andersson & Söner. Kommer i såväl trä natur som lackad i färg. 

Mer från arkiven, här hos Artek som visar Domus Chair, design Ilmari Tapiovaara från år 1946. Form som håller med skönt rundad sittdyna och stabilt ryggstöd

Orange är accentfärg hos &Tradition som matchar soffan Mayor, design Arne Jacobsen/Flemming Lassen i lysande sammet mot grå monterväggar. 

Snyggt för hemmakontoret, sköna former signerade Jaime Hayon och Arne Jacobsen från producenten &Tradition. 

Showstoppen! Blåsippor i aluminiumkärl Praktpokal, design Signe Persson-Melin för Byarums Bruk.

Ny form från Signe Persson-Melin, kandelaber Salut för Byarums Bruk. 

Svart är ständigt på modet och här är Chat Noir, en stolparad formgiven av studenter på Aalto University.  Stolarna är tillverkade i massiv ask och svartlaserade. 

Mer färg i stolraden hos Nyckelviksskolan och här fångade vi Rebecka Tarschys,  mångårig medarbetare i Dagens Nyheter och en nestor när det gäller design- och arkitekturrapportering.
Solid Spin Lamps från Tamma Design presenterades i Greenhouse. 

Effektfull ny belysning i jordglobens form, signerade Olivia Öberg i Greenhouse. 

Olivia Öberg visade även en myshörnfåtölj och ett smart hyllsystem med flyttbara hyllor i textil i sin monter. Oliva är elev vid Carl Malmsten Furniture Studies. 
Sobert i grått och trä hos möbelsnickeri Tre Sekel...

...där Emma Olbers och Åke Axelsson fick en pratstund. Båda formgivare med trä i fokus. 
Klarglas är ju det ultima materialet för att exponera vackra blomster, men jag faller platt för kollektionen Turnery i glänsande metall med kullagerkänsla, så läckert! De coola vaserna/ljusstakarna kommer från danska designstudion Handvärk, ett av få företag som fortfarande tillverkar på hemmaplan i Danmark.

Mer fin form från Handvärk, bord i lackad metall med skiva av marmor. Företaget har både mat-, arbets- och soffbord i kollektionen, med smäckra stativ och skivor av vit, svart och grön marmor. 
Avslutningsvis ett visningsstopp hos norska Vestre som tillverkar utemöbler. Nya stadsmöbelkonceptet My Town innehåller serien Pop, formgiven av Kristine Five Melvaer. Produkterna är pulverlackade på samma sätt som metall i containerfartyg och oljeplattformar och extremt tåligt. 

I helgen väntar monternedslap på Ambientemässan i Frankfurt med ny design, unga formgivare och moderiktningar för inredningsbranschen och den stora internationella konsumentmarknaden.
Stay tuned!

                          stockholmfurnitureandlightfair.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar