måndag 8 februari 2016

Designstart!

Vattenspeglar i Iitttalas fina bildspel kring världspremiären på samarbetet med japanske designern Issey Miyake. 
 Kick-off med Miyake!

Valde att starta Stockholm Design WeekWetterling Galleri i Kungsträdgården och premiären för samarbetet mellan japanske designern Issey Miyake och Iittala.

Bra val skulle det visa sig, inte minst för det vackra bildspel som presenterade de nya kollektionen porslin, glas och textilier...

Sakta försvinner vattenspeglarna och fram kommer den nya kollektionen med porslin, glas och texilier i det finsk-japanska designsamarbetet. 
Kollektionen har tagit hela fyra år att arbeta fram och resultatet är sköna föremål som andas hantverk, tidlöshet och kvalitet.

Vackert plisserade kuddfodral, servetter, löpare, muggar, fat och assietter i lågmälda nyanser och taktil känsla.

Ska kika mer på det finsk-japanska samarbetet under helgens besök på branschmässan Ambiente i Frankfurt...

Japansk textil konstfärdig produktion i kuddfordral. Design Issey Miyake för Iittala. Pris 1 299 kronor. 

För fem år sedan slog hotell Nobis upp portarna i ett gammalt bankpalats på Norrmalmstorg i Stockholm. Samarbetspartner i projektet var designtrion Claesson Koivisto Rune. I dag var de tillbaka på hotellet för att presentera nyheter och formsamarbeten i kollektionen Smaller Objects

Smaller Objects lanserades i fjol som ett fristående formprojekt med Claesson, Koivisto, Rune som huvudmän. Själva ligger de bakom en del av objekten och samarbetar även med andra designer. 

Här är mina favoriter från dagens nyhetspresentation...
Såklart! Min flätade hatt från Ecuador måste ha en plats. Panama heter hattstocken i ask, design Claesson Koivisto Rune. Pris 950 kronor, säljs via den egna hemsidan. 

Mer för materialet än formen kanske, men fin är nätskålen Phantom, en "vide-poche" (tömma fickorna) pryl för småsaker. Design Jin Kuramoto, producerad i Japan. Materialet är värmepressad polyesterväv och förvånansvärt solid trots sitt fragila utseende. Pris (prel) 330 kronor via Smaller Objects egen hemsida. 

Liten, nätt, vit och stapelbar, vad mer kan man begära av en espressokopp? Greppet blir alldeles perfekt med tummen och pekfingret och tillåter lillfingret spreta sådär lite lagom...För den fina formen står Luca Nichetto. Pris 475 kronor/2-set. Säljs via Smaller Objects. 
Under Designveckan i Stockholm öppnar Auktionsverket Nybrogatan i Stockholm upp för en härlig exponering av svensk formgivning. Utställningen är curerad i avdelningar, som ett Kinderägg, tre i ett ungefär...

Här finns Carl Malmsten representerad dels med egen design, men även via elever vid Capellagården och Carl Malmsten Furniture Studies bland annat.

Här finns eldsjälen och möbelmannen Johan Sjöbergs utställning av den egna fina samlingen svenska designmöbler från möbelriket Småland och de många namnkunniga fabrikerna.

Tredje parti i utställningen är designmöbler som är till salu via Auktionsverket som numera ingår i Lauritz.com

Mycket designgodis att titta på med andra ord - missa det inte!

Nog får Carl Malmstens fåtöljer ett helt alldeles speciellt uttryck monokroma som i Auktionsverkets designutställning under formveckan. Läckert!
I morgon öppnar Stockholm Furniture & Light Fair på Älvsjömässan med än mycket, mycket mer av designnyheter från små och stora producenter, ärrade och nya formgivare.

Återkommer med ett plock personliga favoriter och en närmare presentation av Design House Stockholms starka kollektion med flera härliga formnyheter inom möbler och textil - stay tuned!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar