söndag 21 februari 2016

Ambiente ambiance...

Glada prickar på klassisk skoter i Paola Navones utställning på Ambientemässan i Frankfurt.
Italiensk in-put i Frankfurt

Ambiente är under fem dagar i februari spelplats för handel, innovation och ny formgivning i det stora utbudet konsumentprodukter inom hemaccessoarer, det dukade bordet och present.

Tysklands megamässa lockar cirka 4 380 utställande företag från 96 länder och runt 135 000 fackbesökare från drygt 150 länder beräknas trampa runt i mässhallar och montrar.

Imponerande siffror som kan jämföras med nyligen avslutade Stockholm Furniture & Light Fair som stängde med 40 000 registrerade besökare.

Årets partnerland Italien manifesteras bland annat i den stora temautställning med produkter för det dukade bordet.  
Ambiente noterade vid årets upplaga något färre bokade utställare, en nedgång i inhemska företag såväl som internationella. Som handelsplats är dock mässan internationellt en vinnande arena vilket bekräftades av de monterbesök och utställare bloggen fick en pratstund med.

Italiensk ikon i svartvitt och klarrött för rätt köksprodukter. 
För femte året samarbetar Messe Frankfurt med ett utvalt utställarland som parter. I år var det Italien som lyftes fram i tema- och produktutställningar, härligt gestaltat av italienska designern Paola Navone.

Navones erkänt stora intresse för mat (manifesterat även vid fjolårets samarbete under Milanos designvecka med Ikeas nya kökssatsning), professionalism och skönt kreativa anslag gav mässan ett stort lyft.

Dels via den färgstämda utställningen av köksprodukter, men även i mässcafeet Rimini Rimini med just glada röda ränder som minner om en av 60-talets mest populära badorter i Europa.
Kändiskyss från filmens värld i Naoves gröna plock. Ett säkert klick i besökarnas Instagramflöde på lördagen som var Alla Hjärtans dag..! 
Tummen upp alltså för Italien som partnerland och mässans väl genomförda ambition att servera middag med italiensk touch för tusentalet utställare. En kväll med bra musik, dans och proffsigt bemötande.

Glada badortsränder inbjöd till någon stunds vila i det italienska cafeet i mässhall 8 under Ambiente i Frankfurt. 
Antalet unga designtalanger var möjligen också något färre på årets Ambiente och det suckades över brist på innovation och formmässig höjd bland utställarna. Visst, somligt har vi sett tidigare, annat lutar mer åt pysselhållet är en sammanhållen formidé.

Men ett och annat värt att notera i avdelningen Talents fanns dock...
Rust heter kollektionen med metalloxiderande inslag i keramiskt material hos utställande Ariane Prin. 
Riktigt läckert såväl utseendemässigt och i produktutvecklingen var franska formgivaren Ariane Prins keramiska kollektion Rust. Precis som namnet antyder handlar det om rost och storyn har inslag av både återvinning och innovation.

Återvunna metallspån tillåts rosta till olika nivåer och skapar ett unikt mönster i Ariane Prins keramik. 
Londonbaserade formgivaren Ariane Prin funderade kring återvinning och kom på idén att använda sig av metallspån. Hon samlade in avfallet från nyckeltillverkare runt om i staden och har använt sig av det som komponent i sina handgjutna skålar och vaser.

En alldeles unik yta av rostiga spån på Ariane Prins kermiska vaser, gjutna med enkelt tillverkade plastformar. 
Utan egna ekonomiska medel till produktutveckling har Ariane Prin tillverkat gjutformar av återvunnen böjlig plast i olika dimension och höjd. I dessa trycker hon ner den keramiska massan med blandningen av metallspån.

Beroende på hur länge dessa tillåts oxidera och bilda rost får också föremålen sitt unika utseende. Skålar och vaser i väl avvägda former med en fin liten metallbricka var en mycket lyckad ny design.

Dock inte än en patenterad metod, en problematik för unga designtalanger som ofta blir kopierade, vilket mässans anlitade designprofessor Hansjerg Maier-Aichen poänterade under sina designturer med media.

Kika här för fler monternedslag i avdelningen Talents...
Vackra mönster signerade Katie Brown på handsydda sidenscharf. 

Visserligen ingen alldeles ny typ av armatur, men härlig med sina böjliga och randmönstrade armar och dubbelfäste. Formgivningen står indiske industridesignern Lekha Washington/studio Ajji  för. 
Danska designstudion Kemikaze fäster glödlamporna på metallstag likt laboratorieglas i sin kollektion med armatur och presenterade ett flertal innovativa exempel i sin mässmonter på Ambiente. 
Redan i produktion är systemet Noshelf där tunna hyllplan i metall verkar osynligt fästade på väggen. Hemligheten är såklart fästen som döljs i de uppställda böckerna. Kika noga på den  nedersta vänstra hyllan, här syns det lackade metallfäste som håller upp hyllplanet. 
Japanska formstudion Rokurosha arbetar kring återvinning av naturmaterial, här uråldrigt vitnat trä som tagits tillvara till växtkärl. 
En mässa som Ambiente linkar samman massmarknadens konsumentprodukter med innovation. Mässans monterutbud blandar högt och lågt och förtjänsten för inköpare från världens alla varuhus och butiker är just ett multiutbud av produkter.

Här placeras order från befintliga kunder och i montersvepen finns även chans till nya bekantskaper. Det är möten, kontakter och diskussioner som leder vidare mot nya affärer med - förhoppningsvis - en god försäljning mot konsument som slutmål.

Så här ett montersvep med mer etablerade varumärken...

Finska företaget Lovi är specialiserade på profilerade produkter i trä. Företaget tillverkar figurativa föremål, allt från stora dekorativa träd till mindre objekt. Skön hantverkskänsla rakt igenom och visst, det finns Mumintroll i utbudet!
Fina mobila lanternor från franska Fermob, perfekta i såväl trädgård som på balkongen. 
Betong och ruffa ytor är inredningsmode.  Hos utställande Lyon Beton paraderade Eamesinspirerade formgjutna stolar med underrede av armeringsjärn. 
Gråskalan är riktligt representerad i rådande inredningsmode och så även i Messe Frankfurts montrar på Ambientemässan. Grå toner lyfter och adderar stämning och blir en betydligt mer intressant fond mot säsongens produkter.

Här några fler exempel i grått...
Spanska producenten Sofheads tillverkar troféer i textil. Förutom piprökande hundhuvuden i klassisk tweed som flitigt instagrammades under mässdagarna fanns de här hornförsedda kamraterna i företagets gråmålade monter.  
 
Ambientemässans trendutställningar är en proffsigt iscensatt guidning kring säsongens inredningsmode, uppdelat i fyra teman. Grå väggar matchar trä och hantverk i tema Functional Simplicity.  OBS! Kika under inlägg Massor av mässor! etikett Mässaktuellt för mer om Ambientes temautställning. 
I tema Futuristic Couture hittar vi den här coola lampan som påminner om modedesignern Paco Rabannes superläckra metalliska mode - från 60-talet!
Designnationen Japan har tidigare varit partnerland på Messe Frankfurt och det japanska inslaget av utställare på såväl Tendence som Ambiente är alltid väl värt att kika lite extra på.

Ett fantastiskt hantverk, fokuserad produktion, tradition i formgivningen och intressanta monterbesök - ja, allt detta är Japan under ett stressigt mässbesök.

På Ambiente 2016 hittade vi japanska kvalitetsföretag i samlingsutställningen Densan med utsökt handverk.

Efter bloggens besök i Japan (se inlägg Vintertid.... under etikett Resor & Hotell) hoppas jag kunna återvända för mer designrapportering från detta spännande land.

Japansk ambience...Ozu-washi, handgjort papper från utställande företag Ikazaki Shachu på avdelningen Densan under Ambientemässan 2016. 
Hantverk är ju ett starkt inslag i inredningsmodet. Vad är väl väldigt vackert mot gråtonade väggar om inte blomsterbroderi, här på textilier från Anke Drechsel.
Mer rostfärgade nyanser (även de synnerligen välmatchande mot grått!) här i härlig matta från The Rug Republic.

Grönt är skönt och stämmer fint i hantverksfåran i inredningsmodet. Ytterligare en fin matta från The Rug Republic.

Trädgård och natur i tema Artesanal Gardening på Ambientemässan 2016. 
Gråskala och pasteller, rostfärgade nyanser och blåviolett toner kommer i väggfärg, tapeter och mönster. Välkommet i ett heminredningsmode som så länge dominerats av vitt, ljust och fräscht.

Men tänk om vi vågade lite mer...mixa kulörerna som i de här härliga och fint komponerade flätverken - varenda liten cirkel är sin alldeles egen färgfulländade enhet. Skickligt!

Färgfyrverkeri i hall 8 på Messe Frankfurts megafest Ambiente!
Naturtemat är stort hos många utställare i Hall 8 på Ambiente. Här hittar vi bland annat svenska Eightmood som väl förvaltar vår dröm om att bo i ett ständigt grönt rum. 
Industrivintage och gröna fingrar fortsätter som stort kommersiellt tema och här en bild från danska Nordals monter på Ambiente. Serveringsvagnen på hjul är en het inredningspryl!
Så i slutet av mässrapporten dags för en av mina personliga favoriter på årets Ambientemässa i Frankfurt. Brittiska inredningsföretaget Nkuku som ställer ut på Ambiente för första gången med egen stor monter.

Redan monterbygget med sina spröjsfönster utmärkte förtaget Nkuku som ställde ut i mässhall 8. 
Brittiskbaserade Nkuku har tio år på nacken och startade med produktion av inbundna anteckningsböcker med fina läderryggar. Det var under en världsomspännande resa i som företagets grundare, två unga urbana professionella personer,  bestämde sig för att lägga om livsstil.

Under resan mötte de hantverk och hantverkare, möten som växte i betydelse och väl tillbaka i England flyttade de till lantliga omgivningar i Devon och startade samarbete kring just hantverksmässig tillverkning av möbler och föremål.

Visserligen har sett mjölsäckarna förr, med Nkuku adderar en hel del produkter i ett bredare utbud i en inredningsstil som förenar det industriromantiska med det hantverkmässigt tillverkade och unika. 
För den svenska marknaden ställde Nkuku ut på Formexmässan i januari, nu satsar de vidare på en stor monter på Ambiente. Ett kul monterbygge i trä och korrugerad plåt, det sistnämnda ett material som i bloggens spaning alldeles säkert kommer att infogas i inredningsmodet på ett eller annat sätt framöver.

Korrugerad plåt målad i starka färger är något att ett signum för många kåkstäder i Sydafrika, hos människor på landsbygden i Indien, i hamnkvarter hos europeiska immigranter i städer som Buenos Aires och Valparaiso och i områden i världen där inget annat finns att tillgå än just avfallsprodukter i metall och trä.

Att detta lyfts in i västvärldens välbeställda heminredningsmode kan ses ur flera aspekter, men om det låter återvinning, resurshushållning och ökad förståelse för hantverk och människors villkor i världen så må så vara.
Grovt tillverkad matbord innanför monterväggar av korrugerad plåt. På bordet de inbundna anteckningsböckerna med läderomslag som la grunden för Nkukus företagsbygge för tio år sedan. 
 Jo, vi har sett en hel del tidigare, men Nkuku har en lite annan touch på produkterna och kommer gissningsvis att kunna ge de starka danska producenterna i samma genre en match.

Kika här för lite mer från Nkukus monter på Ambiente...

Kök med hemsnickrat stuk och produkter i trä. Kanske något att inspireras av till sommarstugan...?

Gillar det enkla i idébygget, mer än såhär (och en spis!) behövs kanske inte. 

Coola lampor i metallnät kändes som något nytt i det industriretroromantiska utbudet på Ambientemässan i Frankfurt. 
Slutbild i mässrapporten från Ambiente blir karnevalsdrottningen på höga styltor som välkomnade till utställarmiddagen i en av mässans gigantiska kongresshallar.

En märkligt intim tillställning helt i partnerlandet Italiens tecken med långbord under vajande tvättstreck med kläder, italiensk buffe´, sjöngsjungande (och rockande) liveband som kickstartade med Volare och andra härligt nostalgiska slagdängor.

Ambiente goes Venice 2016.
Ethical Style Guide 2016

Efter att med varierat resultat i några år ha kört temamässan Eco-Style som en undermässa till exempelvis Tendence tog mässarrangören Messe Frankfurt i samband med årets Ambiente ett omtag kring hållbarhet. 

Ethical Style Guide 2016 är en särskild mässkatalog som listar företag som på ett eller annat sätt kan klassificeras som etiska, hållbara och miljömässiga. Urvalet har skett via ett juryarbete där enskilda utställande företag har fått anmäla sig för granskning ur en rad aspekter - tillverkningsmetoder, material, transport, innovation, återvinning etc. 

I stället för att samla företag på en särskild monteryta har i år de hållbart godkända företagen etiketterats via monterskylt och listats i den särskilda mässguiden. 

Det här är första gången mässan trycker denna guide. Under mässdagarna samlades delar av juryn för Ethical Style Guide och mässans vd Nicolette Naumann för en paneldebatt kring just hållbarhet och juryarbetet. 

Det är hedrande för en kommersiell internationell konsumentproduktmässa som Ambiente att lyfta hållbarhetsfrågor och synliggöra detta via både guide och debatt. 

Mot den bakgrunden var det rätt bedrövligt att se hur glest besökt paneldebatten blev, endast ett fåtal journalister deltog ur det massiva mediauppbåd som besöker Ambiente. 

Förhoppningsvis blir det bättring till kommande mässor. 


                                  messefrankfurt.se
                                messefrankfurt.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar