lördag 12 oktober 2013

Ränder på Nordiska!

Ränder på längd och tvär i Stora Hallen på Nordiska Museet i Stockholm. Missa inte den här utställningen! 

Ränder, rytm och riktning...

Det började som ett informellt samtal mellan två designvänner. Nu, efter fyra år, står resultatet klart - en fantastisk utställning om ränder på Nordiska Museet som ingen bör missa! Här exponeras inte bara randiga textilier, utan museet tar ett rejält grepp kring ränder, öppnar arkiven och exponerar ränder i det svenska kulturarvet.

Bakom utställningen står ett namnkunnig gäng i svensk designvärld; formgivaren Synnöve Mork, designjournalisten Susanne Helgeson, formgivaren Tom Hedqvist, designprofessor Kerstin Wickman, designkritiker Sara Kristoffersson.

I samarbete med Nordiska Museets projektledare Lena Landerberg och kunniga intendenter har de arbetat fram en av de bästa svenska designutställningarna på länge.

Randiga textilier uppåt utställningväggarna...
Det var i samband med en mässresa som Susanne Helgeson och Synnöve Mork började prata om ränder, mönster som blivit en stor del i Synnöve Morks designgärning, där hennes randiga textilier bland annat finns hos företaget Linum.

"Man borde göra en utställning", enades de båda om. "Ja, eller en bok"... "Eller varför inte båda!"
Så blev det, Tom Hedqvist och Kerstin Wikman, som varit med och grundat 10-gruppen hos vilka mönsterkonceptet bland annat inkluderade randiga textilier i glada färger, anslöt till projektet.

Kontakt togs med Nordiska Museets styresman Christina Mattsson som tände på utställningsidéen. Ett jättejobb startade där museets arkiv öppnades. Synnöve Mork och Tom Hedqvist jagade rätt på ränder bland omkring 1,5 miljoner föremål som finns i samlingarna! - hemligt utlokaliserade i arkiv runt om i landet.

... och ränder på glasobjekt i montrarna...
Och det är just kopplingen mellan det svenska kulturarvet med alla dess textila skatter och föremål och den svenska designhistorien med mode, möbler, tapeter och bruksföremål som gör utställningen så härligt bred, rolig och intressant i kunskap och upplevelse.


Ränder på prinsessan-på-ärten madrasser... 

Det var inget lätt jobb att från de från början 1 000 utvalda föremålen i museiarkiven välja ut och välja bort. Slutresultatet är cirka 300 textilier, plagg och föremål ur samlingarna som kompletterar de mer sentida randiga objekten.

Hisnande är att under glas betrakta tygprover från 1700-talets mitt med en enastående färgprakt, aldrig exponerade för ljus och sol. Så blekt gråtonat var nog inte 1700-talet trots allt...

... och i jackor, plädar och vävda mattor. 
Ränder har också varit på modet - i modet! Några exempel är hur Picasso drog på sig en klassisk fransk fiskartröja i randig bomull och satte en trend som Jean Paul Gaultier plockade upp och skapade high fashion av decennier senare.

En av drottning Silvias vackraste Nobelklänningar var randig, designad av Nina Ricci, och finns nu med i utställning på Nordiska Museet.

Tv randig tröja, design Jean Paul Gaultier ur vår/sommar-kollektionen 2008.  Th randig kostrym, design Leonard Kocic 2013 och presenterad vid Mercedez-Benz Design Week. 

Maktens män bär ränder under hakan...

... och här! Fantastiska textilprover med enastående färglyser från 1700-talets mitt. 

Målad markis i coolt lysande blått, brunt och beige. 
Möbler, prylar, tyger, tapeter, glas, porslin, konst, grafik, mattor, handdukar, västar, kjolar, kostymer, åkrar, staket - ränder finns överallt och runtomkring.

Utställningen bjuder också inte minst ett stort mått av igenkänning. Oavsett ålder och samhällsgrupp har vi har en väldig massa ränder med oss i livet.

Ränder på bruksgods och keramik. 
Det blev även precis som Synnöve Mork och Susanne Helgeson ville - både en utställning och en bok. Ränder Rytm Riktning heter den med mycket bilder och roliga, intressanta och läsvärda texter av mode- och designkunniga skribenter.

Boken finns utgiven på Nordiska Museets förlag, finns i museibutiken och kostar 250 kronor.

Ränder på omslag. Boken Ränder Rytm Riktning sammanfattar en randig historia. Redaktör  för boken är Susanne Helgeson/Nordiska Museets Förlag. 


Tv randiga Jokapoikaskjortan från Marimekko har ikonstatus i rändernas värld liksom Picasso i franska fiskarränder. 

Utställningen Ränder, rytm, riktning pågår fram till och med 31 augusti 2014. En utställning värd att besöka flera gånger - missa den inte!

                                  www.nordiskamuseet.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar