tisdag 1 oktober 2013

Heimtextil Trend Book


Härlig inspiration i Heimtextil Trendbook/Colour Palettes 2014/15.  

Teknik och tradition i textila trender

Mässan Heimtextils stora trendbok för 2014/15 har landat. Bloggen presenterar en rejäl förhandsinspiration av vad som komma skall i textil- och tapetmodet kommande säsonger...

Heimtextil, som arrangeras av Messe Frankfurt, samlar varje år de ledande internationella textil- och tapetföretagen och är en avgörande trendbarometer för inredningsbranschen.

I arbetet med Heimtextil Trends 2014/15 har den brittiska trendbyrån Franklin Till samarbetat med ytterligare fem internationella byråer. Det gedigna materialet kommer även att presenteras i en separat utställning på Heimtextil med mässdatum 8 till 11 januari 2013.

– Framtidens designlandskap kommer att utvecklas dels genom att vetenskap och teknikutveckling möter dagens snabba livsstil. Men sökandet efter det autentiska gör också att vi blickar bakåt och skapar förnyelse genom tradition, menar Caroline Till hos trendbyrån Franklin Till.

Temat för Heimtextil Trends är Progress! Revive! och presenterar utveckling och framtid i två parallella spår; fokus på teknik och vetenskap samt förnyelse genom tradition.

Under de ledorden Progress! och Revive! mejslar trendanalytikerna fram fyra tydliga teman: Generate Collision! Engineer Nature! samt Exalt Purity! och Rejuvenate Craft! 

Häng med på en liten trendtur...!

Progress! Generate Collision

För att möta efterfrågan på unika produkter med ett eget uttryck experimenterar formgivarna med nya material och tekniker. Datorrenderade  mönster och digitala tryck skapar nya möjligheter till fantasifull kreativitet och mindre kostsam produktion.
Färger flödar och sprider sig flash! splash! över materialens ytor. Formgivarna experimenterar med innovativa produktionsprocesser och egna uttryck i lysande färgspektra.





Progress! Engineer Nature

Här jobbar formgivarna också med ny teknik, men väljer att utnyttja ingenjörskonsterna för att uttrycka naturen på nya sätt i nya, innovativa textilier. Här kopierar designer skeenden i växtvärlden, använder naturens egen design i rötter, ådring i blad, strukturer och ytor och modifierar via tekniska landvinningar i material, produktion, tryck och färger.
Konceptet är att skapa en organisk mix i former och mönster på artificiell väg i samspelet mellan teknik och design.







Revive! Exalt Purity

Som ett svar på massproduktion och prylhets ökar intresset för personliga objekt med en egen historia och ursprung. Sökandet efter kvalitet, mål och mening hyllar därför naturmaterial. Här lyfter man medvetet fram det icke-perfekta i en vurm för en primitiv, men ändå modern, estetik.
Formgivarna fokuserar smått ödmjukt på det enkla, naturliga och icke-dekorerade. Obehandlade material och resurssnål produktion premieras för hållbara produkter med ett nedtonat minimalistiskt formspråk.





Revive! Rejuvenate Craft

Här arbetar formgivarna med återvunna material och förstärker konceptet med en lite boheminspirerad livsstil som en motvikt till vårt annars teknikdrivna samhälle. Likriktning är no-no, i stället lyfter trenden fram det oväntade i form av gammal teknik i nya former och funktioner.
Formspråket är det hantverksmässiga med tekniker som broderi, vävning, stickning och virkning. Hantverk och tradition lyfter fram en mångfald av textila och taktila strukturer.





Obs! Mässdatum för Heimtextil 2014 är 8 - 11 januari.
              Info: www.heimtextil.messefrankfurt.com  och www.hemtextil-trends.com

Ps! Ett exempel på trenden Generate Collision! snubblade bloggen faktiskt redan över vid premiärvisningen av franske varumärket Petite Fritures nyheter (se inlägg Petite Friture Premiär).
Det gäller att jobba snabbt i den trendkänsliga inredningsbranschen!  Kika här..
Kuddar Nijimi, design Constance Guisset för Petite Friture. 

Sidenscarf Yoyo, design Qubo Gas för Petire Friture. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar