måndag 7 oktober 2013

Birdy´s back

Bordslampan Birdy, design Birger Dahl, åter i produktion hos norska Northern Lighting. 

Dahls designklassiker i nyproduktion

Retroproduktion är en trend i inredningsvärlden, där såväl svenska som internationella designföretag gräver i arkiven och lanserar gamla klassiker i ny tillverkning. I vissa fall har produkterna aldrig nått längre än till ritbordet, men i de flesta fall handlar det om att sätta designklassiker i nyproduktion.

Ett sprillans nytt exempel är lampkollektionen Birdy ritad av norske arkitekten Birger Dahl. Produkterna lanserades redan 1952 och tillverkades under många år av det norska elektronikföretaget Sønnico, baserat i Oslo.

Piprökande arkitekten Birger Dahl är mannen bakom belysningskollektionen Birdy som nu relanseras av Northern Lighting.  Han har även ritat pendeln Dokka, som även den tillverkas av Northern Lighting. 

Birdykollektionen, som lanserades under namnet s-30016, blev uppmärksammad och vann italienska designmuseet Triennales stora formpris 1954.

Under åren har tillverkaren Sønnico ändrat inriktning. Belysningsmodet växlade bort från den klassiskt modernistiska stilen och Birdy upphörde att tillverkas.

Men i våra dagar, när 50-talsvågen svallar och brusar, kommer alltså Birger Dahls Birdyfamilj i nyproduktion hos norska Northern Lighting. Företaget, grundat 2005, satsar på en hög designprofil i sitt belysningsutbud och tillverkar sedan tidigare Birger Dahls pendel Dokka.

Birdykollektionen omfattar vägg-, golv- och bordslampor och finns i matt blank med mässingsdetaljer alternativt offwhite med nickeldetaljer.
Vägglampan Birdy sträcker ut näbben. 

Detaljer i gyllene mässing. 

Gyllene insida och nitar i skärmen. 

                                   www.northernlighting.no

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar