torsdag 26 september 2013

Petite Friture Premiär

Narisco heter vaserna, formgivna av Ecal/Giorgia Zanellato. Bordet heter Hollo, design Amandine Chhor och Aissa Logerot. Varumärket heter Petite Friture. 

Designrookie på svensk mark


Franska designvarumärket Petite Friture lanseras i Sverige i höst. Bloggen har kikat på kollektionen hos agenturbolaget Planoform som även bland andra representerar internationella köks- och inredningsmärken som Arclinea, Binova, Lema och Agape.

Petite Friture grundades 2009 sedan av den franska inredningsdesignern Amélie du Passage. Sedan två år finns Philippe Lehr, tidigare vid modeföretaget Maison Martin Margiela, med i verksamheten som partner.

Enkelt uttryckt verkar Amélie du Passage som en designpublicist. Petite Friture fungerar också ungefär som svenska Design House Stockholm i visionen att lyfta vardagsobjekt till kvalitets- och designnivå via nära samarbeten med kända formgivare.

Konsekvent fanns också Claesson Koivisto Rune och Thomas Jenkins på plats vid pressvisningen för att personligen presentera sina nya produkter för företaget vid Sverigepremiären.

Kika här för nyheter och ett urval ur Petite Fritures kollektion som omfattar skålar, brickor, ljusstakar, vaser, belysning, textilier och mindre möbler...

Café au lait skålar. Skålen till vänster heter  Petite Friture, i mitten skålar Atypyk och de med mönstrad kantbård är signerade formgivaren Alix Thomsen.  
Claesson Koivisto Rune kör vidare med inspiration från det uråldriga arabiska formspråket. Vi har sett det i trions kakeldesign för Marrakech Design. Här är det en oktagonformad skärbräda i bok med mjukt rundade spetsar och fasad kant. Priset blir i butik drygt 500 kronor. Det finns även en variant i marmor för den som har sådär 6 000 kronor över...  

Lampan Field, design Arnaud Lapierre, kombinerar  Ledteknik med reflektioner på en räfflad yta till en skärmlik ljusinstallation.  

Stol Market av Noé Duchaufour Lawrancemed träribbor som är närmast draperade över den välarbetade stommen och hänger löst över stolens rygg. 


Tidelight, formgiven av Pierre Favrese, hittar inspiration i alla tiders bilstrålkastare. Finns både som  bords- och golvlampa. 

Ljusstake Grandissant, design Jean-Charles Amey, är byggbar till en liten trädskulptur. 

Silkesscarf Mandrake, en favorit! formgiven av franska designtrion Qubo Gas.

Nästa steg i franska Petite Fritures intåg på den svenska inredningsmarknaden blir i samband med Stockholm Furniture & Light Fair i februari nästa år.

                                  www.petitefriture.com
                                  www.planoform.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar