lördag 8 juni 2013

Välkommen vallmoprakt!

Papaver Orientale är latinska namnet på jättevallmon

Praktfull papaverprimadonna

Som genom ett trolleri lossnade de gröna, luddiga bladen på jättevallmons stora knopp och i den tidiga junimorgonen möter den stora, vackra röda blomman med makalösa mörkt lila ståndare och pistill. Sakta vajar den på sin långa stjälk - den allra första att slå ut.

Papaver orientale är det latinska namnet för jättevallmon, så vanlig vid både slott och koja landet över. Det sägs att jättevallmon som så många andra perenner ursprungligen importerades för slottträdgårdar och att godsens trädgårdsmästare och arbetare tog plantor och frön hem till sina egna rabatter.

Den stora röda jättevallmon växer ofta i stora bestånd invid torpknuten och i gamla villaträdgårdar. Bloggens vallmogäng härstammar från just en sådan sekelskiftesträdgård och i flytten för sex år sedan tog vi med oss mängder med frön.

Nu kommer de upp överallt på tomten i nya huset! Det tog några år, men denna vackra morgon i början av juni kan vi räkna in hela 11 nya knoppar!

Jättevallmon finns i massor av färger i dagens trädgårdshandel, valbara med allt från ljust rosa till nästan svarta blomblad.

Men det är den stora, vackra, röda som vinner bloggens hjärta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar