lördag 15 juni 2013

Design in NYC (3)

Walkin´the High Line - ett måste i New York City.

Tipspromenad i den stora staden

Bloggen avslutar designvisiten i New York med några sköna dagar utanför mässhallarna i Javits Center (se Mässrapport i arkivet för info om ICFF). Överst på to-do listan står en promenad på sköna High Line högt över den brusande, bullrande och tutande storstadstrafiken.

Sedan i juni förra året är parken på den gamla järnvägsbron på Manhattans västra sida helt färdigbyggd med ett grönt stråk från 30th Street ner till West 12th Street och Gansevoort Place.
Sammanhållen färgskala i vitt, rosa och lila och många gröna nyanser i High Lines stadspark ovan mark. 
Trädgårdsnörden får sitt lystmäte i det vackra och varierade urvalet av växter, buskar och träd som planterats med säkra, gröna fingrar.

Doftschersmin mot ärrad betong. 

Även arkitektoniskt är High Line en verklig pärla som i material och utförande så perfekt synkar den nedslitna järnvägens rostiga spår med en modern parkpromenads betong, trä och stål.

Sköna bänkar, café och pergolaplatser finns för avkoppling och för att vila trötta turistfötter.


Ingen synvilla alls! Det står verkligen en bil innanför fönstret, fyra våningar upp i den gamla tegelbyggnaden invid High Line.  
En stad i ständig förändring möter längs hela High Line där det gamla New Yorks ruffa tegelfasader, snirkliga balkonger, fabriker och magasin mixas i stadsarkitekturens nya, spektakulära och glänsande kontor och bostadskomplex.

Färgglad kyss på tegelfasaden invid High Line. Förebilden är Alfred Eisenstaedts ikoniska foto V-J Day in Times Square, daterat 14 maj 1945. 

Stål och glas ser nästan ut att luta sig över den gamla järnvägsbron. 
High Line lyfter inte bara turistnäringen -  i fjol besökte drygt 4.4 miljoner människor denna världsattraktion - utan skapar även nytändning i bostadsbyggandet.

Fabriksbyggnader och slitna rivningskvarter ersätts med nya bostadsrättsskrapor och superdyra hyreskomplex för hugade att hitta hem on the High Line...

Ingen dum utsikt alls över West Hudson erbjuder Port10 för den som har råd. 

Glas och glänsande metall i svart ram,  coolt i ny fasad längs High Line. 

Grånande trädgrenar som enkelt växtstöd på en nybyggd balkong. 

Handslaget tegel och blommande enbärsträd på High Line i New York i slutet av maj. 
Vi traskar vidare och går en lång promenad längs Broadway, från sköna oasen Bryant park och så downtown och stoppar på sköna inredningshuset ABC Carpet & Home. I fönstren möter uppmaningen Don´t frack our planet underskrivet initialerna Y.O.

I denna stad såklart ingen annan än Yoko Ono...

Kampanj mot oljebolagens miljöförstörande borrande i skylten hos ABC Carpet & Home på Broadway. 
Frack är en förkortning av hydraulic fracking som enkelt uttryckt är en borrmetod för att utvinna naturgas ur markens skifferlager.

I djupa och ofta horisontella borrhål sprutar man in en kemikalielösning under stort tryck. När skifferlagren spräcks frigörs berggrundens skiffergas som samlas upp i borrhålen.

Fracking är från miljöhåll hårt kritiserat och när oljebolagens frackplaner nu når New York-området växer protesterna där Yoko Onos självklara Imagine No Fracking blir en viktig röst i debatten.  

Onos no-no till fracking.

ABC Carpet & Home, byggt redan 1897,  har massor, massor, massor med inspirerande avdelningar med mängder av accessoarer, mode, textilier, keramik och glas, möbler och mattor på hela tio våningsplan! Missa inte och njut av lunchpaus i nya ABC Kitchen med bland annat high-end ekologiskt på menyn.

Inspiration en masse hos ABC Carpet & Home i gatuplan. 

En annan showstopper för inspiration är Anthropologie. Företaget, som öppnade sin första butik 1992 i Pennsylvania, har vuxit till en stor internationell inrednings- och modekedja med fysiska butiker och on-line.

Anthropologie vinner alltmer marknad även i Sverige med sina färgglada textilier och lite charmigt bohemiskt och folkloreinspirerade inredningsaccessoarer och möbler.

Snajdigt stajlade miljöer är alltid tittgodis, så vi tar en sväng bland broderade kuddar, lapptäcken, skåp och snirkliga järnsängar.

Åh, luktärt i bukett, snart blommar de även i bloggens trädgård! 

Ekologisk touch i husgerådsavdelningen på Anthropologie. 

Färgglad textil matchar järnsängens gavlar. 
Brooklyn sjuder inte enbart av möbelentreprenörer och hantverkare, här bryggs det en massa ny öl och sys kläder för fullt. Brooklyn Industries grundades 1998 i stadsdelen Williamsburg men har utökat med en butik invid Broadway på Lafayette Street på Manhattan.

Sköna, okomplicerade kläder för henne och honom som säljer finfint även på nätet till hipsters och andra även overseas.


Made by Brooklyn Industries, Williamsburg.  
Tillbaka på Broadway så kilar vi in på Fishs Eddy med glas, tallrikar, serviser och kul köksaccessoarer. En fin avdelning med vintage porslin och keramik är värd att kika lite extra på.

Här kliver vi in... 

... mitt i porslinseldoradot! 

Handplockad vintage hos Fishs Eddy på Broadway i Flatiron District. 

                                                         BYE NOW FROM NYC..!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar