tisdag 11 juni 2013

Design in NYC (2)


Half Moon Chair, design/produktion Brooklynbaserade designstudion Vonnegut/Kraft.

Mer från Manhattans möbelmässa

Trots sitt miniformat jämfört med Milanos designscen I Salone, finns en hel del att se på möbelmässan ICFF i New York. Bloggen fortsätter här med rapport från ytterligare några montrar på Manhattans möbelmässa och startar hos Vonnegut/Kraft, grundat för två år sedan av Katarina Vonnegut och Brian Kraft.

Vonnegut/Kraft har sin bas i Sunset Park i Brooklyn med en kombinerad studio och verkstad. Som många andra entreprenörer formger och tillverkar Vonnegut/Kraft med lokala företag kring möbeltillverkning, belysning, textilier on demand och i mindre serier.

Pendel Alter från Vonnegut/Kraft. 
– Vi eftersträvar en balans mellan modern teknik och tillverkning och traditionellt hantverk och vi ser att efterfrågan på den typ av produkter vi jobbar med ökar. Alltfler vill betala mer för kvalitet och lokal produktion, säger Katrina Vonnegut.

Att verka i New York-området och på en marknad med dels förmögna Manhattanbor och hängivna hipstergrupper i Brooklyn skapar en bra bas för ett företag som Vonnegut/Kraft.

Bord Desert, design Vonnegut/Kraft. 
Gediget hantverk möter även några montrar bort hos Wishbone Woodworking som presenterar Talisman Collection med bord och stolar i massiv ek och valnöt, döpta till Come Together och sammanfogade med mässingsstänger.

Wishbone Woodworking drivs av äkta paret Alex och Tina Banner med bas på Greenpoint Avenue i Brooklyn och affärsidén är att erbjuda möbler och inredningslösningar där traditionellt möbelsnickeri och hantverk kombineras med skulpturala och konstnärliga uttryck.

Come Together Dining Table/Talisman Collection från Wishbone Woodworking. 
Materialet är massivt FSC-certifierad trä och Wishbone Woodworking samarbetar med arkitekter och inredningsdesigner kring specialbeställningar för kök, badrum, förvaring och enskilda möbler för hemmiljö och kontor.

Nya kollektionen Talisman Collection Come Together säljs via nätet och förhoppningen hos entreprenörerna Banner är att brukarna ska handla och behålla sina hantverksmässigt och hållbart tillverkade möbler livet ut.


Matbord och stolar Come Together/Talisman Collection från Wishbone Woodworking. 
Lampa Armao och bord Amulet från Wishbone Woodworking i Brooklyn, NYC. 



Hög hantverksmässig finish i fåtölj Haven från Wishbone Woodworking. 

I ett gammalt industrimagasin i området Red Hook i Brooklyn ligger möbelföretaget Volk Furniture, som ägs och drivs av Brian Volk-Zimmerman. Efter examen vid Rhode Island School of Design startade denne musiker och konstnär 2006 egen tillverkning av möbler.

Som flertalet andra samtida entreprenörskollegor satsar Volk-Zimmerman på unik, hantverksmässig möbelproduktion och traditionen har han med sig. Volk Furniture har fått sitt namn som en hyllning till designers egen familj och den stol Brian Volk-Zimmerman hittade på vinden i bondgården där han växte upp.

Stolen, visade det sig, var en av många möbler i huset som Volk-Zimmermans farfars farfars far John Volk tillverkat någon gång i början på 1800-talet. Tanken, eller som ättlingen Brian uttrycker det, löftet,  med dagens Volk Furniture är att kommande generationer ska värdesätta enkelheten, omsorgen och hantverket i varje enskild möbel.

På mässan ställer Volk Furniture bland annat ut sidobord och förvaringsmöbler som höga byråer, några tillverkade i samarbete med organisationen Reclaim NYC där designer auktionerar ut specialtillverkad, unik formgivning för att hjälpa uppbyggandet av staden efter orkanen Sandy.

Hantverk signerat Volk Furniture på ICFF 2013 i New York. 

Från ett annat Brooklin - med ett i! - beläget i Sao Paulo i Brasilien kommer möbelformgivaren Richard Velloso som nu slagit sig ner i Brooklyn, New York. Velloso är reklammannen som sadlat om från en karriär som prisvinnande AD till möbelformgivare. I dag är han verksam som designer, äger och driver möbelföretaget Olga Guanabara tillsammans med två kompanjoner.

Olga Guanabara startade verksamheten 2010 och det lite märkliga namnet kommer dels från Vellosos svarta labrador Olga samt ordet guanabara som på lokalt sydamerikanskt Tupi-Guarani-mål går att översätta till i havets sköte...

Kopplingen till hav spårar vi i inslagen av drivved i Oljas exklusiva ateljétillverkade bord. Materialet i de handgjorda möblerna kommer från rufft, återvunnet massivt trä; nedfallna hundraåriga träd, bjälkar och golv från gamla industrimagasin som mixas med stål och ibland betong och glas.

Inspirationen kommer från industrivintage som i Olga Vellosos tolkning får en konstnärlig utformning och garanterat blir snackisar i inredningen.




Soffbord Eleonora med stativ i stål och drivved, design Richard Velloso/Olga Guanabara. 
I små serier finns förutom soffbord även matbord, skrivbord och accessoarer. På mässan lanserades nya fåtöljen 1935 i armeringslik stålstomme, stoppad läderrygg och sits och med armstöd i massivt trä.
Ateljébygge. Fåtölj 1935, design Richard Velloso för Olga Guanabara. 



Skrivbord i massivt återvunnet trä med med korslagda ben i stål. Design Richard Velloso för Olga Guanabara. 


Labradoren Olga har bidragit till företagsnamnet och har en alldeles egen specialformgiven säng tillverkad i återvunna massiva bjälkar och metall. Only in New York...!

Trevlig monter hade The Future Perfect som startade i Williamsburg i Brooklyn redan 2003 som en lite experimentell butik, galleri och designarena för talangfulla personer i New York och övriga världen. Grundaren David Alhadeff drevs av uppfattningen att det mesta i designväg som fanns i magasin och butiker visserligen var smart men - i slutändan - inte hade någon beständig eller särskild formmässig bärighet.

I Brooklyn däremot, menade Alhadeff, hade lokala formgivare och konstnärer en annan syn på färg och form. The Future Perfect ville presentera charmig, hållbar och unik design och några år senare, 2009, blev det dags att ta steget över floden och företaget etablerade en flaggskeppsbutik på Great Jones Street Manhattan. Företagets tredje butik finns i San Francisco.

I dag säljer The Future Perfect fortfarande unika, lokalt producerade unika möbler och inredning, men via hemsidan saluför man även internationellt välkänd design från formgivare som Ineke Hans och Piet Hein Eek och företag som Hay.


Soffa Kent med stomme i hållbart odlad massiv bok, dynor och stoppning av kokosfibrer, tagel, latex och ull /The Future Perfect Collection. 

En härlig showstopper på mässan är montern hos ReGeration. Här presenteras egen produktion av möbler samt olika designsamarbeten kring möbler och accessoarer.

ReGeneration grundades för tjugo år sedan av Valerie Guariglia och Christine Miele och affärsidén baserade sig på en personlig passion för Mid-Century möbler och objekt. De båda entusiasterna öppnade en liten butik med hantplockad vintage i East Village och blev snabbt en populär adress för branschfolk, inredare och designentusiaster.

Butiken blev snart för liten och Guariglia och Miele öppnade nuvarande ReGeneration på Renwick  Street i Soho. En filial för American Mid-Century finns även på inredningshuset ABC Carpet & Home på Broadway. 

Monterstopp i Mid-Centuryland hos ReGeneration. 
Dagens ReGeneration presenterar dels egen produktion av stilrena möbler och objekt i klassiskt 50-tals snitt samt tidig design av giganter som bland andra Florence Knoll, Jens Risom, Paul McCobb och  Edward Wormley. Sortimentet omfattar även samarbeten med konstnärer i begränsade upplagor och samtliga möbler och objekt är tillverkade i USA.

Kika här för lite Mid-Century inspiration...

 Sofa #2 från ReGeneration. 

Samarbetet kring belgiske konstnären Jan Yoors fantastiska mönster omfattar dekorativa tryck i stor skala.  



ReGeneration säng i fanér med puderlackad stålram samt matchande sängbord. 


Byrå med gyllene figurer på svart lack, ett ReGeneration-samarbete med konstnären Dylan Egon i signerad och limiterad upplaga. 


Mer Dylan Egon mönster i soffa och soffbord, ReGeneration Limited Edition. 
Mer info om ReGeneration finns på sajten regenerationfurniture.com. Själv föll bloggen i trans inför Iranaeus Heroks fantastiska bilder Bondi Haze, presenterade på ReGenerations blog.

Otroligt coola ögonblick dokumenterade av Herok på just Bondi Beach i Australien under en pågående storm, vilket dock inte tycks störa människors dagliga strand- och badrutiner...


Gråväder på Bondi Beach i Australien, dokumenterade av fotograf Iranaeus Herok. 


Vill ha. Foto: Iranaeus Herok. 

Bloggen återkommer med några tips och snapshots från Design Week i New York  - missa oss inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar