torsdag 13 juni 2013

Offeccteffekt

Offecct Showroom på Torsgatan i Stockholm. 

Offecct-priset 2013 till Majas skisser 

För fjärde året i rad har Offecct-priset delats ut till en och årets vinnare  är Maja Säfström som belönas för sitt projekt 100 dagar av teckningar.  Utgångspunkten för Majas projekt var att skapa ramar för ett kreativt görande snarare än tänkande.

Resultatet blev att varje dag göra en abstrakt teckning, en undersökning i att se när, hur och varför vi upplever djup i bilder.

- Men det var också en väg att slippa stress i ett projekt. Ofta blir det så att man tänker och funderar stor del i ett projekt och får knappt om tid till det praktiska utformandet som sparas till slutet av projektet. Genom att arbeta praktiskt och skissa varje dag undvek jag det, berättar Maja Säfström.

Maja Säfström med en av sina hundra dagliga skisser vid prisutdelningen i Offeccts showroom. 
Bakom Offecctpriset står möbelproducenten Offecct och ambitionen är att lyfta fram en ung lovande arkitektstudent vid Arkitekturskolan KTH.

Offecct, med bas och tillverkning i Tibro, har i drygt tjugo år stadigt vuxit och nått stor internationell framgång med sitt koncept kring designmöbler för hem och offentlig miljö. Företaget samarbetar nära med arkitekter i verksamheten.

Prisutdelning av Offecctpriset 2013. 

".... Hundra omsorgsfullt framställda teckningar, en för varje dag under examensfasen, visar sig vara mer angelägna än vilken som helst datagenererad fullskalemodell och illustrerar med kraft betydelsen av att ibland se bakåt för att kunna se framåt...
                                                  Ur juryns motivering till Offecctpriset 2013.  

Fina teckningar ur Maja Säfströms belönade projekt 100 dagar av teckningar
Fem studenter var nominerade till priset och examensprojekten presenteras i Offeccts showroom på Torsgatan i Stockholm. Maja Säfströms blyertsteckningar, några inramade och samtliga med tillhörande beskrivning i anrikt skrivmaskinstypsnitt, adderar ytterligare känsla till projektet.


Skönt analogt skrivet på maskin. Färgband i textil, anyone..?
Genom att lossa ljudabsorbenter på showroomsväggen skapades en fin arena för de fem nominerade arkitektstudenternas projekt, vilka förutom Maja Säfström var Eva Johansson (Sandfångaren), Carl Johan Malmberg (Inneslutning), Linnéa Mattsson (Återanvänd) och Cesilia Silvasti (Kraft och fält).

Fin exponering av Offecctprisets nominerade bidrag. 
Offeccts showroom ligger i Torsgatans nybyggda område invid uppfräschade Norra Bantorget i Stockholm. Här finns en rad nya butiker, kontor, inrednings- och arkitektföretag och här ligger även Clarion Sign Hotel, ritat av Gert Wingårdh Arkitekter.

Offecct samarbetar med flertalet svenska och internationella designstjärnor, exempelvis Jean-Marie Massaud som till årets Stockholm Furniture Fair skapade väggen i företagets konferensrum. Massaud är även aktuell med nya sittvänliga modulmöbeln Airberg för Offecct.

Blågul installation med svävande usb-minnen, utformad av Jean-Marie Massaud i Offeccts showroom i Stockholm.

Samtliga nominerade projekt finns utställda i Offeccts showroom på Torsgatan 13 mellan 12 juni till den 31 augusti (sommarstängt 15 juli till och med 4 augusti).

                                         www.offecct.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar