torsdag 27 juni 2013

Home Sweet Home

Vardagsrum med Estrid Ericsons och Josef Franks detaljerade design för Svenskt Tenn i Liljevalchs sommarutställning Home Sweet Home. 
Hemkär design på Liljevalchs 

I dag slår konsthallen LiljevalchsDjurgården i Stockholm upp portarna för sommarens stora utställning Home Sweet Home. Utställningen är en superhit i sin detaljrikedom och de skickligt iscensatta miljöerna, hela 12 olika rum bjuder in till en originell och konstnärlig mix.

Home Sweet Home låter oss möta designikoner från internationella formgivare, men i en konstnärlig stilblandning som känns både äkta och inspirerande. Här finns stilideal från det sena 1800-talets Arts & Crafs-rörelse, Bauhaus, Svenskt Tenn och Memphis-gruppen, möbler av Gio Ponti, Alvar Aalto och paret Eames, liksom Achille Castiglione och Saarinen bland många andra.

Planering och projektering har pågått i cirka två år, antalet inlånade föremål är enormt! Men så är också resultatet strålande bra, tycker vi.

– Precis som i den samtida konsten är allt möjligt även inom inredning, menar Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och Annica Kvint, designjournalist och en av utställningens curatorer poängterar utställningens ambition av lyfta design från det strikt kommersiella sammanhanget till ett mer konstnärligt.

Det visuella intrycket pratades det en del om vid morgonens pressvisning och bloggen håller med. Nog bjuds det inspirerande tittgodis på Liljevalchs i sommar!


Textilmatch på Home Sweet Home. 

Miljö inspirerad av den brittiska Arts & Crafts-rörelsens hantverk och stilblandning. 

Möblerad berättelse på g... Antalet inlånade föremål i Home Sweet Home på Liljevalchs är galet stort och skapar också en mustig och mycket sevärd sommarutställning. 

Rum inspirerat av Elsa Gullberg och Wiener Werkstätte.  

Några av nyckelpersonerna bakom Home Sweet Home. Fr v Karin Södergren, Cilla Ramnek,  Mårten Castenfors och Annica Kvint. 

Textilier och rotting - tidlöst i svensk inredningshistoria. 


Tittvänligt och levande i Liljevalchs möblerade rum. 

Lapptäcken av rutig textil och silvertejp skapar effekt i de möblerade berättelserna i Home Sweet Home på Liljevalchs konsthall i sommar. 

Utställningens katalog Home Sweet Home kostar 80 kronor och innehåller mängder av fakta, information, bilder av Pia Ulin och Erik Wåhlström och texter av bland andra Petter Eklund, Annina Rabe och Per Svensson. Redaktör är Annika Kvint och för faktagranskningen står Kerstin Wickman.


Utställningen Home Sweet Home pågår fram till och med den 15 september 2013.

Välmatad katalog till sommarens hitutställning Home Sweet Home på Liljevalchs. 

                                          www.liljevalchs.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar