fredag 15 mars 2013

Vintage à la Italia

Vit rymd och mörk trä i fin kombo. Bra tips är de enkla vita lamporna och det stora bordets udda stolar.  
 Paola Navone i toppform

Some folk´s have all the luck... som att få italienska formgivaren och superkreatören Paola Navone att med säkert handlag inreda hemmet. Då kan det bli så coolt och härligt som bilderna vi hittar hos det australiska nätmagasinet Est Magazine.

Byggnaden som ligger i Umbrien i Italien har över tvåhundra år på nacken. I det stora magasinet med stenväggar och träbjälkar födde man ursprungligen upp silkesmaskar. Under en period fungerade byggnaden även som torklada och tobaksfabrik.

I dag fungerar byggnaden som privathem och den coola, smarta öppna interiören bjuder många härliga tips.  Häng med på en husesyn...!

Geometriska golvklinker i gråtoner bryter snyggt av mot de massiva ekgolven, som här i köket. Strama fönster och dörr i järn skapar en skön genomsikt och kontakt med hela undervåningen. 

Byggnaden har en rejäl takhöjd där innertakets vitmålade bjälkar får ett närmast skulpturalt uttryck. Trappor leder upp till övre plan där familjen har bibliotek och umgängesavdelning med en öppen spis i svart järn.

Sovrum, vardagsrum, badrum och kök ligger i nedre plan i en stor öppen planlösning där de olika avdelningarna har fått en balanserad rumslighet i inredningen.


Den generösa soffan blir fungerar som en rumsavdelare mellan det stora köksbordet och vardagsrumsdelen.  Den mjuka ryamattan, träbord och det massiva trägolvet skapar en ombonad känsla, skönt befriad från kylig slammrig industrivintage. 


Gråtonat golvkakel, här i en fin blandning av blomster och rutor. Vita textilier går att dra på skenor och skärmar av bad/dusch/toalett.  
Genom en mellanvägg av garderober och vita, tunga textilier på skenor skärmas interiörens olika avdelningarna av. Den stora sängen har järnställning med vit sänghimmel exempelvis.

Vitmålade tegelväggar skapar med sin ojämna yta liv i den ljusa interiören liksom de olikformade och mönstrade klinkergolven och duschens kakelklädda väggar.

Vitt, vitt, vitt balanseras med mörka ekgolv, bruna läderfåtöljer och ett massivt träbord med gamla slitna stolar. 
Genom att utnyttja vita textilier för avskärmning skapas en mjuk känsla i den stora ljusa rymden i det gamla magasinet.

I Paola Navones säkra händer landar renoveringen i något helt annat än den gängse överlastade, rostiga och slamriga industristilen. Coolt och stiligt!

                                    www.estmagazine.com.au

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar