onsdag 6 mars 2013

Ikeas nya Metod

Ikea rullar ut röda mattan för nya kökssystemet Metod. Här variant Veddinge.
Metod för globala kök

De trogna Ikea-fansen hade redan via FB enats om att det var nya kök den stora nyheten handlade om. Till doften av nybakade bullar kunde lämmeltåget inredningspress och bloggare redan tidigt i morse i en första omgång kliva in i nya Ikea Metod.

Platsen för den imponerande installationen var ett parkeringsgarage i centrala Stockholm där Ikeas nya kökssystem för flexibla kök presenterades i ett flertal varianter. Här fanns köksmiljöer i lantlig variant, glossigt svart och vitt och gladfärger bland annat.

Bullar och nya Ikea Metod Bodbyn mötte media i morse. 
Vad är då nytt? Frågan är berättigad, eftersom det till synes var tämligen traditionella köksmiljöer som mötte mediauppbådet i morse. Här fanns ju köksöarna, arbetsbänkarna, överskåpen... tja, som vanligt.

Svaret handlar helt enkelt om om moduler och mått. Ikeas kökssystem Metod baserar sig på moduler i mått 20/40/60/80/100 cm och går att kombinera i mängder med lösningar. Socklarna är sänkta till 8 cm vilket skapar mer utrymme.

Stommar i svartbrunt och vitt, integrerad Led-belysning, 20 stilar på luckor och lådfronter, 30 varianter av handtag/knoppar, nytt inredningssystem till skåp/lådor och två lådvarianter är fler nyheter i Metodsystemet.


Lantlig inspiration med vitrindörrar Metod Bodbyn.
År 1968 lanserade Ikea sitt första kök och är i dag en betydande aktör på köksmarknaden, här hemma och globalt. Storsäljande Faktum kom för tjugo år, sedan men fasas i och med nya systemet Metod ut.

I två är framöver erbjuds dock Ikeas Faktumkunder fortsatt kundservice och standardgarantin på 25 år kvarstår på Faktum Kök.


Moduler i Metod.  
Produktutvecklingen av Ikea Metod har tagit närmare sju år och bland annat omfattat marknadsundersökningar världen över. Vid morgonens pressträff berättade Petra Kammeri-Enarsson, sortimentsansvarig för kök på Ikea, att fokus har varit användarna och en utveckling mot flexibla och personliga, individuellt anpassade kök.

– Vi har börjat om från början och utgick inte från industrins villkor, utan den verklighet som vi alla lever i i dag och kommer att leva i i framtiden, sa Petra Kammeri-Enarsson.

Ett stort team av tekniker, designer och produktutvecklare har nu landat Metod som ska kunna fungera smidigt och flexibelt för globala kökskunder, vare sig man bor i Småland eller i Japan.

Såhär ser Metod ut i Veddingevarianten. 
Stilarna på luckorna har säkert småländskt och Ikeaklingande namn som Bodbyn, Brohult, Grevsta, Laxarby, Tingsryd, Tutemo, Veddinge och Ringhult. Till de genomtänkta funktionerna hör bättre utnyttjade förvaringsmöjligheter. Tallrikar och kokkärl kan placeras i utrymmen alldeles intill diskmaskinen för mindre lyftande och tidsbesparing.

Här har vi metod Bodby

Ikea Metod funkar även som förvaring i badrum. 
Flexibilitet är bra och vi svenskar är rätt så duktiga på att beställa och bygga efter behov och önskemål. Vi har via Ikea lärt oss skruva och spika och Timelleffekten rusar försäljning i bygghandeln.

Undersökningar visar dock ofta att även om möjligheter och flexibla lösningar finns, väljer vi traditionellt. Så för obeslutsamma och byggtekniskt okunniga kunder här hemma och ute i världen kommer Ikea att specialutbilda varuhuspersonalen i det nya kökssystemet.

Verktyg för Metodbyggande kommer också att finnas digitalt, liksom inspiration och olika lösningar. Nya Metod blir inte föremål för någon egen ny kökskatalog vid den globala säljstarten den 3 juni.


Lantliga lådor i Ikea Metod Bodbyn. 

Här möter svartlackade Ikea Metod Laxarby med bänkskåp, vitrin och köksö. 

Ikea Metod Ringhult skapar sin egen inredning med skåpförvaring i högblankt vitt.  

Lite som danska Montana i kombinerbara kvadrater på väggen med Ikea Metod Veddinge. 

                                           
                                    www.ikeametod.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar