tisdag 19 februari 2013

Textil & trä i Greenhouse 2013

Underbar liten textil kamrat i montern hos koreanska SangMyung University. Grisen är ett av djuren i den månatliga asiatiska zodiaken Sibiji.  
Design med växtkraft!

Unga formgivare och designskolor presenterade sig som vanligt i Greenhouse under Stockholm Furniture & Light Fair. I år var upplägget med utställare arrangerade i runda gångar inspirerade av en renässansträdgård trevligt och överskådligt.

Greenhouse är en vital, spännande och rolig avdelning på möbelmässan och på många sätt ett skön kontrast till mässhallarnas etablerade montrar. I Greenhouse spirar verkligen designform och entusiasm!

Kort kan årets utbud ung design sammanfattas i taktil textil, kork och trärena ytor samt fokus på lampor och stolar i flexibla former och funktioner.

En showstopper är montern hos designeleverna från SangMyung University i Seoul i Korea. Här möter jättefina små djurfigurer i tuftad filt. Enligt den asiatiska zodiaken har varje korean en sibiji, ett månadsdjur, och eleverna har tolkat de tolv djuren i ett skönt taktilt hantverk.

I montern presenteras även dekorativa textila objekt där tekniken att tufta mixas med broderier i ull och silvertråd.


Textil tavla av elever vid SangMyung University i Seoul/Korea. 

Här har vi Råttan i den asiatiska zodiaken på parad i Greenhouse 2013.
Många prototyper och produkter som ställs ut i Greenhouse är baserade på designelevernas specifika uppdrag. Såhär löste Woytek Weide vid Carl Malmsten Furniture Studies uppgiften att föklara ett material....

Ägg i trä, formgivna av Woytek Weide vid Carl Malmsten-skolan. 
Fyra ägg i ek, körsbär ask och valnöt som med en blästrad yta gör det möjligt att taktilt, genom att känna på äggen, uppleva skillnaden mellan träslagen. Fint!

Moderna Nomader var namnet på ett 10-dagars projekt som genomfördes av sistaårseleverna vid Högskolan i Gävle. Uppgiften var att på tio dagar ta fram sex spännande flyttbara produkter i björk och kork.

Möbler som passar unga personer som i bostadsbristens bistra dagar soffsurfar runt bland kompisar och hoppar mellan andrahandslyor.

Här är några exempel:

Flexibelt hyllsystem No Mad av eleverna Fredrik Jonsson och Max Jäderkvist.  Inspirationen har de hämtat från det klassiska dataspelet Tetris

Ben och skivor av kork och hyllmoduler av björk i hyllan No Mad. 

Enkel att foga samman efter behov - och ny flytt! Hyllan No Mad

Skrivbord Carry On har sin egen inbyggda flyttrem. Benen går att ta loss och fästa fast under skivan och det enkla skrivbordet fraktas på ryggen till nästa boende. Bakom Carry On står designeleverna Jessica Hammerin, Sebastian Winding och Simon Löndal Jonsson

Carry on har en infälld låda i kork för laptop/iPad som kan färdas med sitt skrivbord i flytten. 

Pall My Pal med tjock skiva i kork, ben i björk med ljuddämpande korkfötter, formgiven av Emilia Ölander och Max Strandvik. De tre benen kan fogas samman och tryckas in i skivan i den moderna nomadens vardag. 

Olika varianter på belysning fanns det gott om i Greenhouse 2013. Oscar Lind Modins fina lampa Serpentine med mjuka, plisserade veck är ett exempel:

Inspirationen till Serpentine fick Oscar Lind Modin initialt från Loie Fuller´s Dance Serpentine från 1896. 

Lampan Serpentine är fin både som pendel och golvlampa. Design Oscar Lind Modin
Laserskurna kanter som bildar ett fint mönster har finska designduon &Bros lampa Compleated (nedan) som fiffigt nog även är vikbar till platt format, lika enkelt som miljövänligt att transportera. &Bros hade även en hel del andra roliga mindre möbler och accessoarer i monterna.

Kika vidare på hemsidan: www.home.andbros.fi

Vikbara lampa Compleated  i laserskuren lackad kartong, design &Bros. 
TEKO Stockholm 2013 var en utställning som presenterade ett antal unga formgivare av bland annat bord, stolar, liten soffa, lampa. Ett ungt gäng som åstadkommit fina produkter. Kika in på gängets mässblogg:  http://tekostockholm.blogspot.com

Ung design i utställningen Teko Stockholm/Greenhouse 2013.  

Lampa Fungus med taktil yta i filt, design Kristina Kjaer/Teko Stockholm på Greenhouse 2013. Foto: Benjamin Laustrup. 

Lampa Intricate, design Alexandra Raben-Levetzau, i utställningen Teko Stockholm /Greenhouse 2013. 

Avslutningsvis lite verkligt designgodis från japanske formgivaren Yoshiyuki Hibino med företag Beets Inc. Den fina stolen med sin lätta, enkla men ändå så arbetade och vackra design har sitt alldeles eget uttryck i stolfloden på mässan. En favorit!
Stol Chair i bivaxad ask, design Yoshiyuki/Beets Inc i Greenhouse 2013. 

Fina möten och arbetade avfasningar i sitsen har stolen Chair, design Yoshiyuki Hibino.  Inspirationen hittade formgivaren i bilden av den gracila lilla kungsfågeln.  

Ögongodis från alla håll! 
Designer Yoshiyuki Hibino visar även Pendant Lights, belysning där designern lekt med papper som rullats mjukt och fästs fast i ställning av mässing. Coolt och säkert!

Vikt papper i mjuk kurva och fäst i mässing. Pendant Light, design Yoshiyuki Hibino


Två mässingsstavar med skruvar håller det vikta pappret på plats i Pendant Light

Här har pappret helt enkelt rullats och fäst i en hästskoliknande ställning i mässing.  Pendant Light, design Yoshiyuki Hibino/Beets Inc. 


                        www.stockholmfurniturelightfair.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar