torsdag 8 november 2012

Vandra Rugs på Bukowskis

Matta The Pond, design Thomas Eriksson Arkitekter för Vandra Rugs Childhood Collection 2012. 
Vandras vävda verk

Svenska vävateljén Vandra Rugs har för andra året tagit fram en specialkollektion mattor i samarbete med välkända formgivare. Mattorna ingår i auktionsföretaget Bukowskis Contemporary auktion och hela försäljningsbesloppet går till biståndsstiftelsen Childhoods verksamheter.

I veckan presenterades de fyra mattorna och formgivarna vid en välbesökt visning i auktionsföretagets lokaler. Bloggen var på plats och fick en förhandstitt på de unika mattorna, formgivna av Tomas Eriksson Arkitekter (TEA), modeföretaget HOPE Sthlm, designduon Bernadotte & Kylberg och designer Monica Förster.

Arkitekt Thomas Eriksson valde att skapa en matta för offenlig miljö och valde funktionstextilier från leverantören F.O.V - vatten- och smutsavvisande vindtyg, textilier med invävda reflextrådar och silverbelagd silikon. Material som vanligen används i sportkläder, barnvagnar och krockkuddar.

Resultatet ska föra tankarna till en glittrande skogstjärn med assymetriskt utplacerade ryatofsar som näckrosor på den glittrande ytan. Snyggt tycker vi!

Materialet i mattan The Pond utgörs bland annat av vatten- och smutsavvisande vindtyg som används i sportkläder samt grövre textil för barnvagnar.
Mycket förhandsmedia har designduon Bernadotte & Kylberg förlänats, vilket inte är så konstigt, eftersom det är prins Carl Philip Bernadotte som med formgivarpartnern Oscar Kylberg ligger bakom mattan Middle of Nowhere.

Materialet i den förhandshaussade mattan är kasserade sidenfallskärmar från Svenska Försvaret och olika fallskärmsklubbar.

Motivet beskrivs som en djup skog alternativt stora hinder många utsatta barn ställs inför där det vitröda fältet bryter likt en fallskärm av hopp...
Matta Middle of Nowhere, design Bernadotte & Kylberg för Vandra Rugs Childhood Collection 2012. 
Fallskärmssiden i grönt, vitt, rött och gult har skurits till trasor och vävts till en matta i kypertteknik på vit linvarp. Ett komplicerat arbete eftersom tygerna vävts in färg för färg i mattan Middle of Nowhere.

Materialet i mattan Middle of Nowhere är kasserade sidenfallskärmar, skurna i trasor och vävda i kypertteknik på vit linvarp. 

Vanligtvis har en trasmatta raka sidor och kanter. Men formgivaren Monica Förster valde ett nytt grepp och skissade trasmattor med en oval form i sitt bidrag - A Piece of Art med en Funktion.

I sin nya konstellation blir trasmattan ett objekt som fungerar både som golvbeklädnad och som ett konstfärdigt inredningsobjekt. Mattan är vävd i flera klassiska vävtekniker som Fiskben, Gåsöga och Rosengång och materialet är bomullstrasor från Vandra Rugs restlager.
Matta A Piece of Art med en Funktion, design Monica Förster för Vandra Rugs Childhood Collection 2012. 
Mattans olika ovaler i blått, rosa och orange har fått svarta kanter och är sammansydda till en dekorativ enhet. Ett nytt, kul och spännande grepp på den kära gamla trasmattan!


Matta A Piece of Art med en Funktion kombinerar flera vävtekniker,  här syns Fiskben (tv) och Gåsöga. De ovala mattorna är ihopsydda till en enhet. 
Modeföretaget HOPE Sthlm har återanvänt material ur sina modekollektioner i mattan Black Sea, vävd av förskynklad ull och vaxad bomull i dramatiskt svarta toner. Mattan är kantad med svart skinn från Tärnsjö Garveri, en detalj som också för tankarna till varumärkets mode.

Matta Black Sea, design HOPE, är vävd i teknik Rosengång. Materialet är förskynklad ull och vaxad bomull, textilier som förekommer i modeföretagets klädkollektioner. Kantbandet är tillverkat av skinn från Tärnsjö Garveri.   

De fyra mattorna i Vandra Rugs Childhood kollektion kommer att klubbas på Bukowskis Contemporary auktion den 15 november. Utropspriset är 20 000 - 25 000 kronor per matta och försäljningsbeloppet går oavkortat till Childhoods verksamhet för bistånd till utsatta barn i världen.

Sedan starten har Childhood samlat in motsvarande närmare en halv miljard kronor som fördelats på olika projekt. Den värld stiftelsen har ambition att förändra ligger mycket, mycket långt bort från glitter, glamour och klirrande vinglas i Bukowkis salonger.

Men om så bara ett fåtal barn av världens alla utsatta barn kan räddas undan sexhandel, övergrepp och våld till en bättre tillvaro - go right ahead!

Förra årets auktion inbringade 190 000 kronor. Bloggen hoppas många tunga plånböcker lättar rejält när Vandra Rugs designermattor går under klubban.

                                                                                *

Hur gick det då? Nja, inte blev det några rekordsummor, tvärtom, förtjänsten för Childhood blev tämligen blygsam...

The Pond = 29 400 kronor.
A Piece of Art med En Funktion = 26 950 kronor.
Black Sea = 23 275 kronor.
Middle of Nowhere = 30 870 kronor.

Dramatisk och effektfull är mattan Black Sea, design modeföretaget HOPE för Vandra Rugs Childhood Collection 2012. 

Fotnot: 

Vandra Rugs grundades 2005 av Cia Attling och Marie Wallenberg Olsson med visionen att ta fram hantverksmässig produktion av trasmattor. Företaget har sitt ursprung i EMTE Textil som på 1940-talet bland annat arbetade med Svenskt Tenn. EMTE Textil producerade textilier och kvalitativa mattor via ett brett nätverk av väverskor i Sverige.

På liknande sätt arbetar Vandra Rugs som även tillverkar i  en vävateljé i Ukraina där man lärt ut vävkonsten till kvinnokollektiv. Vandra Rugs mattor finns i kollektionerna Vandra Favorites, Vandra Classics och Vandra Bespoke för specialbeställningar.


World Childhood Foundation grundades 1999 av drottning Silvia i samarbete med starka partners. I dag stödjer Childhood omkring 100 projekt i Sverige samt länder som Brasilien, Kina, Ryssland, Sydafrika, Ukraina och Thailand med siktet inställt på att skapa en bättre tillvaro för utsatta barn och ungdomar.
                                      
                                      www.vandrarugs.com
                                      www.bukowskis.com
                                      www.childhood.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar