söndag 4 november 2012

Downton på Hallwylska

Kläder ur teveserien Downton Abbey i Hallwylska palatsets utställning. 
Svunna tider i palatset!

I går var det premiär i SVT för säsong tre av brittiska succéserien Downton Abbey. En efterlängtad comeback för alla fans som troget följer släktsagan på det engelska godset, lysande iscensatt i BBC:s regi med fantastisk omsorg i allt från manus och skådespelare till miljöer och scenografi. Världsklass helt enkelt.

Samtida med seriens fiktiva familj Grantham med sina lorder och ladies levde svenska adelsfamiljen von Halwyl där grevinnan Wilhelmina von Halwyl lämnat ett historiskt fotspår i Halwylska palatset i Stockholm.

Med en närmast manisk iver samlade och dokumenterade Wilhelmina alla inventarier, kläder, bruksföremål, målningar, mattor, husgeråd, textilier, ja, precis allt!  i familjens stora fastighet på Hamngatan. Här bodde familjen Hallwyl med tjänstefolk under vinterhalvåret för att sommartid flytta ut till godset på landet.

Omklätt för middag i Hallwylskas salonger. 
I våra dagar är Hallwylska ett välbesökt museum och en plats för olika event. I museet visas nu ett urval dräkter ur teveserien Downton Abbey. Museets unika miljöer är en perfekt fond för de  de vackra och detaljrika kläderna; middagsklänningar i krossad silkessammet och tungt siden, resdräkter i linne, skira sommarplagg med breda spetsar...
Välskräddat hantverk för fiktiva familjen Grantham/Crawleys döttrar/Halwylska museet.
Dräkter från Downton, Herrskap och tjänstefolk i fakta och fiktion är skickligt iscensatt och visst känner vi exempelvis igen Lady Marys röda middagsklänning i silkessammet och änkegrevinnan Lady Granthams utsökta ensemble i beige med matchande hatt, fint matchade i miljöerna på Hallwylska.

Missa inte ett besök!

Utställningen på Hallwylska pågår fram till 6 januari 2013. Missa inte heller boken Ett sekel av dräkt och mode som presenterar Hallwylska museets egen unika dräktsamling med plagg från 1850-1950. Boken är ett samarbete mellan doktorander på Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet och personal vid Hallwylska museet.

OBS! På grund av den stora publiktillströmningen så kommer Hallwylska att hålla längre öppettider på helgerna. Museet öppnar en timme tidigare och stänger en timme senare än vanligt för att möta intresset för Dräkter från Downton.



                          www.hallwylskamuseet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar