torsdag 1 november 2012

Designdestination Clarion Hotel Arlanda

Glas och granit i konvex och konkava vinklar möter i Clarion Hotel Arlanda Airport.  Foto: Sara Appelgren. 
Lyft för Arlanda

I dag öppnar Stockholms nya storhotell Clarion Hotel Arlanda Airport alldeles invid Sky City och landningsbanorna. Bakom satsningen står norske hotellkungen Petter A Stordalen, ägare till Nordic Choice-koncernen med 170 hotell i Norden.  Här ingår hotellen Comfort, Quality och Clarion.

Trots vikande konjunktur och många nya hotell i Stockholm, gasar alltså Petter A Stordalen för fullt i uppförsbacken. Kommande investeringar i Sverige beräknas till omkring tre miljader kronor och totalt omsätter Nordic Choice-koncernen cirka 8 miljarder kronor.

Statliga Swedavia äger den nybyggda fastigheten, byggd av NCC, och arkitekt Anders Björkén står bakom idé, ritning och inredning av hotellet. Totalt rymmer Clarion Arlanda 414 rum och hotellet ligger i direkt anslutning till Sky City och nås via en bred inomhusbro.

Gröna toner och brunt i hotellinteriören/Björkén Architects för Clarion Hotel Arlanda.  Foto: Sara Appelgren. 
Hotellrummen är indelade i kategorierna Standard, Superior och Deluxe och interiören är liksom i de sju hörnsviterna till största del specialritad av Björkén Architects. En bärande tanke bakom det nya storhotellet är kapacitet för möten och konferenser för upp till 1 200 personer. Hotellet har exempelvis 44 konferensrum och den stora bankettsalen sväljer arrangemang med 900 sittande personer...

Oundvikligen möter miljöer för stordrift i stora delar av Clarion Hotel Arlanda. Men den murriga och onödigt strama interiören i hotellets enorma matssal på bottenplan, balanseras av en hel del designgodis i ytor som receptioner, lounger och på takets poolområde.

Främst är det italienska Moroso och designer som Patricia Urquiola, Doshi Levien, Tord Boontje och Rajiv Saini som ligger bakom soffor, fåtöljer och småbord.

Här ett axplock Morosoproducerad formgivning på Clarion Hotel Arlanda:
Soffa My Beautiful Backside, design Doshi Levien/Moroso. 

Välkommet mjuka linjer i konferensreceptionen. Soffa My Beautiful Backside, design Doshi Levien/Moroso. 

Några utvalda hotellrum har fått vadderade Redondo, design Patricia Urquiola/Moroso. 

Småbord Fergana Table, design Patricia Urquiola/Moroso. 

Flätverk Shadowy, design Tord Boontje befolkar loungen vid Clarion Arlandas utomhuspool.
Design - och mat såklart! 

Clarion Hotel Arlanda innebär även premiär för stjärnkocken Marcus Samuelssons nya matkoncept Kitchen & Table Brasseri and Bar med en meny influerad av Manhattans mix av mat från China Town och Little Italy.

Rätterna serveras i hotellets restaurang, intrymd på 12:e våningen med plats för 60 gäster. Stora panoramafönster erbjuder en vacker vy ut mot startbanor och en vidsträckt horisont. Rätterna tillagas av lokala råvaror och serveras på omaka tallrikar eller upplagda på träbrädor, snyggt och smakfullt.

Chopped Copped Salad, 95 kr, restaurang Kitchen & Table Arlanda. Foto: Sara Appelgren. 
Under nästa år kommer Kitchen & Table-konceptet att lanseras på samtliga Clarion Hotels i Norden. Undantaget är Clarion Hotel Post i Göteborg, som har Norda Barn & Grill och Clarion Hotel Sign i Stockholm som har restaurangkonceptet American Table, båda skapade av Marcus Samuelsson.

Uppland Meatballs, 145 kr, restaurang Kitchen & Table Arlanda. Foto: Sara Appelgren. 

Havtornssorbet, 95 kr, restaurang Kitchen & Table Arlanda. Foto: Sara Appelgren. 

Miljösäkrad destination 

Clarion Hotel Arlanda Airport har en miljöprofil, fastigheten är som ett av fem skandinaviska hotell klassad som Green Building och möter kraven på bland annat energibesparing och energieffektivisering. Beställer man väckning via hotellet Wake up call ljuder sången från en utrotningshotad fågelart.

Hotellet stödjer även Rainforest Foundation och varje övernattande gäst bidrar genom att rädda 100 kvadratmeter regnskog. I samarbete med välkände fotografen Mattias Klum öppnar hotellet ett galleri, döpt efter fotograf Klum.

Galleriet på våning 13 kommer att visa utställningar med naturfotografi och är öppet för allmänheten på söndagar. Starten går med Mattias Klums utställning Hästfolk. Ett urval av fotografens bilder möter överallt i hela hotellet.


Fotografi: Mattias Klum. 

                             www.nordicchoicehotels.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar