tisdag 16 oktober 2012

Pärla i Paris

Några meter bred reser sig fasaden till nybyggda hotel Jules & Jim i norra Marais.  
Bloggen har varit i ett höstvackert Paris, njutit och spanat. Första tipset från resan blir coola hotellet Jules & Jim som var vår bas under några härliga dagar. Hotellet, som varit öppet i snart ett år, ligger på den lilla gatan rue des Gravilliers i norra Marais.

Kvarteren består av vanliga äldre bostadshus, små butiker och kinesiska väskgrossister och hotellets diskreta fasad i beige och grått smälter helt in i miljön.
Anonym hotellfasad på 11, rue du Gravilliers i Marais.

Vision, passion och professionalism har präglat projektet att bygga Jules & Jim och storyn bakom är en fascinerande berättelse om team-work. På adressen låg förr en liten smidesfabrik och det första tunga och tidskrävande arbetet blev att riva ner och röja den gamla industritomten.

Samtidigt som den smala fabriksfasaden revs ner stabiliserades väggarna till de två bostadshus som med bara några meters avstånd reste sig på båda sidor om den raserade byggnaden. I mars 2010 var rivningen klar, nu började arbetet med att gräva sig ner i marken...!

Våning för våning revs den gamla fabriken. Med släggor och grävskopor grävdes ytterligare 3,5 meter bort ur marken på industritomten. I vissa fall grävde man även ut inunder de intilliggande bostadshusen för att förstärka marken med gjutna grundelement!

Välkomnande liten välbelyst hotellentré hos Jules & Jim. Dörren till vänster leder ut till den lilla innergården med fristående mindre byggnader. 
Gamla murade valv och en brunn kom fram när grävskoporna arbetade sig ner och till slut fanns bara ett stort gapande, tomt hål. Tonvis med jordmassor transporterades bort, ett delikat arbete i sig för de lastbilar som trixade sig in på lilla rue des Gravilliers...

Så började arbetet med att bygga upp det som skulle bli hotel Jules & Jim - ett specialritat, toppmodernt designhotell med 23 rum, fördelade i det smala gathuset, ett litet fristående innergårdshus samt ytterligare rum och bar i en tredje byggnad. Så läckert!

Stenlagd innergård och det lilla fristående gårdshuset med sina tre rum och spetsiga plåtskodda taket. 
Under rivningen togs gamla bjälkar, sten, murade fasadelement och massiva golvbrädor tillvara och har återanvänds i hotellbygget. Gjutna betongstommar och smarta kvadratiska betongelement restes steg-för-steg.

Stora foton, bland annat dokument från bygget pryder väggarna i hotellet. Under bloggens besök fungerade hotellentrén som galleri med franske fotografen Dominique Tarlés bilder från rockgruppen Stones vistelse i villan Nellcôte på Rivieran, då bandet spelade in legendariska plattan Exile on Main Street.

En grönskande vägg på hotellet innergård dit man kommer via dubbeldörren till vänster under balkongen på första våningen i den smala hotellbyggnaden med åtta våningar som ligger mot rue des Gravilliers. 
Nedan syns den fina innergården i fågelpersepktiv. Till höger det fristående huset med tre våningar. Till vänster huset med bar i nedervåningen och hotellrum med etage på andra och tredje våningen. Den lilla betongtrappan som syns under ett litet glastak leder upp till hotellrummen.
Innergård med murad öppen spis och ingång till de två fristående hotellbyggnaderna. 

Hotellrummen blir i byggnaderna lite olika beroende på utrymme, men är byggda i element och kvadratiska. Material är puts, sten, betong och mörkt trä, möblerna i samtida formgivning och böcker i bokhyllorna skapar en hemlik studiokänsla.

Fotokonst på väggarna, möbler i modern samtidiga design och bokhyllor med foto- och konstböcker skapar en hemkänsla i hotellets smarta små rum. 
Från de översta våningarna i gathuset har man en hisnande utsikt över Paris norra och södra delar.
Smart, snyggt och stilrent med sten, trä och vit puts i ett badrum med utsikt.


Små väggnischer, mjukt rundad vägg med dekorerade väggpartier och en färgskala i brunt/vitt med grön accent. 

Gamla plank och bjälkar  och väggpartier med äldre byggstenar i hotellbaren. Stor vikt har lagt vid belysningen som är  smart och välbalanserad med mysig och effektfull punktbelysning. 
Hotel Jules & Jim bjuder precision även i frukostbuffén med färskpressad juice, frukt, yoghurt, bröd och ost från noga utvalda leverantörer och vackert uppställt. Handplockat helt enkelt!
Frukostbuffén står uppdukad och vi anar nästan en färgstämd vision även här...!

Bar och frukostutrymme med utgång mot innergården och möbler och inredning mysigt, inbjudande och hemlikt. 

Höst och vinter flammar en öppen brasa på innergården. 
Priserna på Jules & Jim varierar som brukligt beroende på säsong och tillgång men ligger mellan 200 - 350 euro. Kika in på hemsidan för mer info.

                                       Bloggen återkommer med fler tips från Paris - missa oss inte!
                                 
                                      www.hoteljulesetjim.com

1 kommentar: