torsdag 25 oktober 2012

Paris Promenade Plantée

Joggingstråk under spaljébågar på Paris High-Line. 

En grönskande parkpromenad längs uttjänta gamla järnvägsspår - High Line i New York har etablerat sig som ett välkänt utflyktsmål under senare år för newyorkbor och turister (se Resa och Hotell). 

Mindre känt är att fransmännen faktiskt var först med denna urbana innovation..! 

Redan 1993 invigdes nämligen Promenade Plantée, eller Coulée Verte som den också kallas, i Paris 12:e arrondissement. Ett skönt grönt stråk i Frankrikes huvudstad.

Parisarnas gröna promenad löper ovanpå järnvägsviadukter och broar, från Bastiljen till Bois de Varennes. Sträckan, som är 4.5 kilometer, trafikerades av tågtransporter mellan åren 1853 och 1969 då järnvägstrafiken upphörde. 

Klippta häckar och planteringar avlöser partier med bambu och träd på 
Under promenaden passeras både äldre, upprustade kvarter och nybyggda bostadshus och turister möter joggande parisare, barnfamiljer på utflykt och pensionärer som gör sin morgongymnastik. Hundar, skateboardrace och cyklar är inte tillåtet i Paris gröna korridor. 


Parkpromenaden går över Jardin de Reuilly, en grön oas i storstaden, anlagd 1992 på platsen för en gammal fraktterminal. I dag möter gröna gräsmattor i det tidigare industriområdet och parken är ett omtyckt utflyktsmål i sig, belägen intill Avenue Daumesnil.

Nybyggda fasader och träbro över paristrafiken/Promenade Plantée i Paris. 
Järnvägsbrons vackra välvda viadukter har renoverats till små butiker och gallerier med hantverk och konst. Bakom projektet med Paris Promenade Plantée ligger landskapsarkitekten Jacques Vergely och arkitekt Philippe Mathieux.  


Finbutiker i viaduktens arkader/Promenade Plantée i Paris. 

                           www.promenade-plantee.org



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar