torsdag 4 oktober 2012

ABBA The Museum

Benny, Frida, Agneta och Björn på 70-talet. Foto: Bengt H Malmqvist.
Äntligen - så blev det bestämt att ABBA The Museum har hittat hem till Stockholm! Platsen för den permanenta utställningen blir Kungliga Djurgården och nya Swedish Music Hall of Fame, som nu byggs mitt emot Gröna Lund och premiär för museet blir det 7 maj 2013.

Det är inte lätt att bli profet i sitt eget land. När ABBA under 70-talet byggde sin karriär, sågs den välkomponerade popmusik som gruppen presenterade inte med blida ögon av det proggifierade musiksverige.

Många, många människor, inte minst inom den tidens musikmedia, ville helt enkelt inte erkänna att de faktiskt gillade dessa fyra super trouper.

Nåja, tji fick den PK-anstrukna journalistkåren och Samla mammas manna-anhängare, för ABBAS musikskatt råkade faktiskt bli odödlig.

Björns snickarbyxor är en evig snackis...  Foto: Bengt H Malmqvist.
Med facit i hand är ABBA vårt lands främsta symboler för det svenska musikundret. ABBA Gold är i dag den mest sålda CD:n i England genom tiderna. Totalt har ABBA sålt hisnande  378 miljoner skivor världen över.

Musikalen Mamma Mias exempellösa framgång följdes av succéfilmen och avtrycket av gruppens blott drygt tioåriga samarbete är djupt i den internationella musikvärlden. Nya skaror av fans ansluter ständigt och vi gissar att köerna kommer att ringla till museet på Djurgården i sommar.

Agneta axlar popmanteln. Foto: Bubi Heilemann.
Idén med ett ABBA-museum är långtifrån ny. Planer fanns redan att bygga ett museum i det gamla tullhuset som i dag rymmer Fotografiska. Men när så projektet med Swedish Music Hall of Fame kom igång, öppnades möjligheten att vika 2 100 kvadratmeter av totalt 5 000 i den kommande byggnaden till en permanent ABBA-utställning.

Länge ville inte huvudpersonerna själva, med Björn Ulvaeus i spetsen, bli museiföremål under sin livstid. Men det stora internationella intresset för gruppen - och en egen personlig kärlek till huvudstaden - gjorde att Björn, liksom Benny och de övriga, sa ja till ABBA The Museum.

Benny med Fryebootsen på. Foto: Bubi Heilemann.
I museet kommer samlade verk ur ABBA:s framgångssaga att lyftas fram: Musiken, texterna, kläderna, musiklarena och filmerna. Via digital teknik med hologram kan besökare kliva in i som en femte medlem i den framgångsrika gruppen.

ABBA-museet blir en magnet till upplevelseplatsen Swedish Music Hall of Fame. Arkitekter är Celsing Arkitekter som ritat en byggnad med massiv träfasad, glaspartier och en öppen piazza.

I det nya upplevelsehuset erbjuds interaktiva och upplevelsebaserade utställningar, evenemang, spelningar, kurser för skolor och musikintresserade. Swedish Music Hall of Fame kommer även att rymma en restaurang med bar, butik och även ett litet hotell, Melody, med ett mindre antal, personligt inredda rum.

Frida flyger mot internationell succé. Foto: Bubi Heilemann.
Swedish Music Hall of Fame ska enligt byggplanerna står klart för inflyttning till årsskiftet, men den stora invigningen sker alltså 7 maj 2013.



                             www.abbathemuseum.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar