lördag 18 juni 2011

New York, New York (2)


Ständigt aktuellt resmål...
Med låg dollarkurs är New York ett hett restips. Det blir överkomligt att äta gott, se teater och shower - och handla. Bloggens favoritshopping sker alltid i stundens ingivelse, under strövtåg i den stora staden. Visst är det kul med varuhus, men välj då hellre Bloomingdales och Harvey Nichols än röriga Macys.

Eller strosa längs Broadway, här duggar butikerna tätt. Poppis i skyltningen är att anspegla på New York som en gammal stad for fashion. Sjunde Avenyn som sträcker sig genom de gamla textilkvarteren, kallas just Fashion Avenue. Så mycket fashion annat än designskolan Fashion Institute of Technology finns dock inte att skåda i de kvarteren.

Där förr klädställningar skramlade över gatorna, fabrikernas symaskiner bullrade på vartenda plan i de gamla vackra byggnaderna och textilgrossister hade kontor nu möter hotell, restauranger och butiker. De gamla hyresgästerna blockas ut av höga hyror och skyltarna Save the Garment District står för ett rätt lönlös kamp mot marknadsvillkoren.

Fashion från förr. 
Nåja, vi ska inte gnälla för mycket. Allt har sin tid och ingen vill tillbaka till de fruktansvärda förhållanden som rådde för de första judiska och italienska invandrarskaror som i början av 1900-talet slet i New Yorks sweatshops och grundade Manhattans textilindustri.

Glädjande är i alla fall att tradition går hand-i-hand med förnyelse. Vintagetrenden öppnar för kunskap om kvalitet och hantverk och vi möter vackra symaskiner, gamla skyltdockor och industriella reliker i coola butiksinredningar. Snyggt, smart och inspirerande.

Säsongens färger på heta pjuk. 
Nya Converse är alltid gångbara och i märkets butik på nedre Broadway skyltas effektfullt med säsongens heta kulörer rött och beige. Vi går på rött...

Fullt ös utanför Uniqlos Broadwaybutik. 
Japanska märket Uniqlo grundades 1984 i Hiroshima. Märket gör det H&M inte riktigt lyckas med, verkliga kvalitetskläder i schysst basdesign till otroligt bra priser. På Broadway ligger Uniqlos enda USA-butik - missa den inte om du har vägarna förbi New York i sommar.

Kläderna är lite no-logo coola och omfattar både dam och herr, kvaliteter från bomull och cashmere och  utmärkt passform. Uniqlo säljer även exempelvis Cacharel-retro i toppar som tillverkas på licens. Märket har också designsamarbeten, bland annat med Jil Sander.

Bloggen hamnade hos Uniqlo i shopping-koma och kom ut med en välfylld kasse jeans, chinos, skjortor, toppar och någon liten klänning. Gäller ju att smida när järnet är varmt som bekant...

                                                          Kika in på www.uniqlo.com

En liten snusnäsduk i minsta shoppingpåsen. 
Bleecker Street är en trevlig gata som sträcker sig genom mysiga kvarter. Här ligger en del märkesbutiker och hoppa in hos Marc Jacobs kan man ju alltid göra. I reahörnan hittade bloggen en schysst trench i kittfärg och i Jacobs bokhandel köpte vi en snusnäsduk för 10 dollar som vi bar i väg i den minsta shoppingkassen någonsin!

Från Soho, West Village och Meatpacking till Chelsea. Vi kilar in på Chelsea Market, en renoverad anrik marknadsplats, i dag fylld med bagerier, livsmedelbutiker, restauranger och butiker. Här ligger Anthropologie, ett kul märke för kläder, inredning och prylar med inspirerande livsstilstouch.

I butikens undervåning är det också rea - bonne chance!

Ditt och datt i skön röra hos Anthropologie/Chelsea Market/NYC.
Bloggen hittar rask några reaplagg à 29.95 dollar styck. Två till samma pris som en - och få pengar över - gör ju valet relativt enkelt. Vi tar båda fynden till kassan såklart!
Reafynd i provrummet hos Anthropologie. 
Precis som Uniqlo finns även Anthropologie etablerade i London. Kika in på www.anthtropologie.com

                               Mer finns att berätta från bloggens New York-dagar. See ya soon!

1 kommentar:

  1. Världens bästa shopping i världens bästa stad, Tack för inlägget!

    SvaraRadera