tisdag 5 oktober 2010

Vackra rum av teamet Sjöberg & Snitt


Det svenska, ljusa gustavianska inredningsmodet är något av det vackraste bloggen vet. Möbelhantverket, arkitekturen, materialen har sedan 1700-talet präglat svensk inredning och är en tidlös inspiration när vi inreder våra hem.

En person som betytt oerhört mycket för bevarandet av våra historiska byggnader från barock och gustaviansk tid är Lars Sjöberg. Passionerat och med enormt kunnande har han under en period av fyrtio år förvärvat och restaurerat inte mindre än nio hus och en kyrka! Flera av dessa omistliga miljöer räddades därmed från förstörelse och rivning.

Om detta livsverk berättar Lars Sjöberg i nya boken Nio hus och en kyrka (Norstedts Förlag) med fantastiska bilder av fotograf Ingalill Snitt.

Regnaholm. Foto: Ingalill Snitt.
Byggnaderna daterar sig inte enbart från gustaviansk tid utan sträcker sig från en miniherrgård i barock till en nyklassicistisk italieniserande villa. Här möter en rokokoherrgår från 1700-talets mitt till en arbetarlänga med åtta tvårumsbostäder för bruksarbetare.

Träakademiens stol, Bollstabruk. Foto: Ingalill Snitt.

Ekensberg. Foto: Ingalill Snitt.
I boken berättas om husens tillkomst och historia, användning och ägare. Texten och bilderna samverkar för att visa hur dessa vackra inredningar utvecklats genom århundraden och kommit att prägla det svenska inredningsidealet.

Ljusa trägolv och luftiga gardiner, eleganta gustavianska möbler, speglar med gyllene ramar, målade väggfält enkla blommiga och randiga linnetyger möter i bokens inspirerande, andlöst vackra och autentiska interiörer. 
Salaholm. Foto: Ingalill Snitt.
Samarbetet mellan Lars Sjöberg och Ingalill Snitt manifesterar sig även i filmen En kompass mot skönhet. Filmen, som kommer att sändas på SVT/K Special den 3 september, är regisserad av Ingalill Snitt och berättar om Lars Sjöbergs gärning och arbete. Missa den inte!

                                                                  www.norstedts.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar