onsdag 27 oktober 2010

Knölar & lökar

                       Vildvinet växlar färg efter frostiga nätter och tappar efter hand sina röda blad.
Den tidiga vinterns första snö är ett minne blott. Nu går oktober vidare med vackra, krispiga höstdagar med blå himmel och en sol som fortfarande värmer.

Morgnarna välkomnar med ett vitt frosttäcke och vi tar upp våra dahlialökar för vinterförvaring. Det är nästan som att skörda nypotatis, vi vet aldrig riktigt hur många - eller hur stora - knölar vi hittar när vi försiktigt lyfter upp plantorna ur jorden.
Dahliaknölar på väg till vinteridé i garaget.
Tips! Precis som när vi plockar äpplen använder vi matvarubutikens enkla fruktlådor. För dahlior och blommor har vi målat trälådorna i en mild grön färg, precis som husfasaden. Nu får jorden kring knölarna torka i höstsolen.

När vi rensat och borstat av den torra jorden, märker vi knölarna efter färg och lägger dem på tidningspapper i lådorna som staplas i garaget. Här får knölarna vila i tryggt förvar till dess våren är tillbaka med frostfria nätter.

Mer härlig höstinspiration från de senaste dagarnas gröna pysssel...


Fortfarande kommer knoppar på New Dawn-rosorna och en solig och varm oktobersöndag får vi nästan sommarkänsla.
Den lilla rosa buskrosen vi  inte vet namnet på tar ut det sista av höstens värme i en sista blomning.
Det är nu också tid att plocka in trädgårdsmöblerna, tömma krukor i trädgården på jord, kratta löv, knipsa grenar och beskära träd -och städa i växthuset....
Här behöver röjas, plockas undan och städas upp inför vintervilan.
Vildvinet som slingat sig upp och över vårt växthus tappar sakteliga sina röda blad. Kvar blir de långa grenarna som vi ska klippa ner rejält - men inte förrän i vår!
Oktobers sista solstrålar värmer i växthuset.
Kungsängsliljor i oktober....? Nej, men till våren blir det fler av bloggens verkliga favoriter i vår trädgård. Vi sätter lökarna i små grupper på väl valda platser intill huset och ute på gräsmattan.

Många lökar små på väg ner i den fuktiga höstjorden.

Foto: CBR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar