onsdag 13 oktober 2010

Härliga höst!

Oktobersolen glittrar i västerhavets blå böljor. 
Bloggen har varit på road-trip ner till södra delarna av landet och möttes av sköna, vackra höstdagar. En disig oktobersol värmde och det doftade mjukt från jorden, de torra löven - och havet...
Mossiga stenar i omsorgsfullt byggda murar ramar in ängar, gärden och husens tomter. 
En dag gör vi en utflykt till Trädgårdsföreningens stora, fina park på Slussgatan mitt i Göteborg. En skön grön lunga i stadens brus. Här ligger det pampiga växthuset, byggt efter förlagan Crystal Palace i London.
Palmhusets ståtliga entré välkomnar besökare till en tropisk grön värld. 
Byggnaden i glas och gjutjärn är hela 1 000 kvadratmeter och stod klar 1878. I dag är det en plats för mängder med palmer, tropiska växter och sällsynta näckrosor.
Ringlande, slingrande sällsynta tropiska växter bak vackra gamla fönsterbågar.
I parken har sommarens intensiva blomning vissnat ner. Men fortfarande blommar växter, som den höga blå stormhatten (nedan), självsådd i stora bestånd.
Stormhatt i höstskrud. 
Trädgårdsföreningen i Göteborg grundades 1842 som ett centrum för blomsterodling och trädgårdskonst. Här ett av parkens fina gamla hus med snickarglädje, spröjs och trädetaljer.
Snickarglädje och päronträd i skön förening. 
Trädgårdsföreningen driver en av Europas främsta rosensamlingar. I Rosparken samlas mängder av gammeldags rosor i mjuka pasteller, vitaste vitt, rött, lila, orange och starkt gula nyanser.
Vit och vacker. 
I Rosparken hittar bloggen en ny stor favorit, den bulliga pionlika moderna buskrosen Geoff Hamilton, skapad i Austin 1997. Så fin - den vill vi ha i vår egen trädgård!
På önskelistan till nästa säsong!

Härlig höst!
    Foto: CBR                                                  www.tradgardsforeningen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar