onsdag 20 oktober 2010

Vacker sits!

Skönt från svunna tider. 
Vad gör man när man får en så vacker gammal skönhet i sin ägo som den här stolen? Svaret är - ingenting!  Bästa tipset när det gäller fina äldre möbler och föremål är nämligen att göra så lite som möjligt.

Den som inte själv är fackman - eller mycket kunnig i möbelvård - bör undvika hobbyrenovering av äldre möbler. Under 1970-talets vurm för trärena möbelytor försvann exempelvis mycket värdefullt dekorationsmåleri i avlutningsvågen.


Provinens blir allt viktigare för de stora auktionshusen vid försäljning av äldre möbler och föremål. Vet man lite - eller mycket - om ursprung och bakgrund adderar det intresse vid försäljning av det auktionerade godset.

Våra stolar har vandrat i släktledet och bodde under många decennier i ett vackert, gammalt bedagat hus där tiden tillåtits stå stilla. Varje generation adderade sina nyinköp till det som redan fanns. Stolarna blev en del i en fullkomligt ostajlad, men mycket charmig stilblandning.

Alldeles äkta patinerat slitage. 
Kanske får våra stolar en översyn hos tapetseraren i framtiden. Men tills vidare viker vi oblekt linne över de stoppade sitsarna och låter stolarna ta plats i ett nytt sammanhang, i ett nytt hem.

Patinerade ytor och slitage är stort i inredningsmodet. Åtskilligt i butiksutbudet säljs som semi-antika eller antika föremål. Men se upp! I Europa, Indien, Asien finns många mycket skickliga hantverkare som kan återskapa svunna tider på fullständigt nytillverkade föremål.

Tips! Antikviteter och klassiska vintagemöbler handlas säkrast på de stora auktionshusen. Vänd dig alltid till en auktoriserad fackman eller opartisk värderingsman om du är osäker.

Foto: CBR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar