onsdag 20 mars 2019

Färg & teknik på ISH 2019

I mässan Festhalle med den stora kupolglaset återfanns förutom tyska Grohe anrika Villeroy & Boch som välkomnade med strömmande vatten i blått ljus. Som fönstren såg ut hos fiskhandlarna förr om någon till äventyrs minns detta..?

Spola smart & bada bart 

Bloggen traskar på i Messe Frankfurts gigantiska hallar, fyllda till brädden med ny teknik, funktion och form för våra badrum. 

Tusentals utställande företag visar innovativa lösningar, inhyrda arkitekter siar om framtidens badrum och otaliga städpatruller torkar blänkande krom, glasväggar och putsar sanitetsporslin. 

Som sig bör på ISH - världens ledande mässa inom värme/vatten/santitet. 

Här ytterligare nedslag i supermässans montrar - häng med!
Vattnet strilar från ergonomiska kranar och duschar, förstärk med effektfullt accentljus i lila. Nog lyfter färg funktion! 

Mässgiganten Grohe bjuder en installation av kranar, munstycken, hängare och prylar i guld och matchar med säsongens modefärg korall. Lite mer kommersiell än klarrött och lila. 
Ljusspel i en av Grohes utställningar där med kranar i svart syns tumla runt bland gigantiska baciller i djupblå nyanser.  

En pålitlig kombo av brända toner och grönt, ett bärande färgtema hos Villeroy & Boch. Piggt, tycker vi. 
Arkitekten Peter Ippolito från Ippolito Fleitz Group håller föredrag på mässan. Affärsidén är Identity Architecture, skarpa uppdrag för att mejsla fram arkitektur som ska skapa, utveckla och lyfta identiteten hos de som bor i husen. Företaget har kontor i fem länder runt om i världen och hisnande projekt på gång. Som bostadsområdet Schwartzwald i Shanghai, med glas från golv till tak, öppen planlösning och badrum integrerade likt köken i lägenheterna. 
Att badrummet blir en integrerad del av bostaden hade italienska utställaren Antonio Lupi tagit fast på i sin mässmonter där badkaret placerats i vardagsrummet. Eller är det vardagsrummet som flyttat in i badrummet, hmm, riktigt säker kan man inte vara. 
Peter Ippolito tar oss med på en tur och berättar vidare om tekniska landvinningar inom sanitetsvärlden. Här nedslag i montern hos japanska Toto, världens största tillverkare av toaletter. Företaget, grundat 1917, är mest kända för att ha utvecklat Washlet, toaletten som har sits med inbyggd tvättfunktion som sprejar och spolar besökarens ändalykt. Peter Ippolito pekar på den senaste designen av toaletter, alltmer rund i formen och med mjuka kurvor. 
Teknik på toppnivå för toaletten. Vi hänger kvar i Totos monter där vi pedagogiskt ser ett schema kring toalettskålens smarta funktioner. Bland annat är materialet i toaletten behandlat med en glatt yta för att bättre stöta bort smuts och bakterier. Skålen är utformad så att vattnet kan rotera ner i avloppet vid spolning. Bättre kraft, mindre vatten och renare är resultat av den nya designen. 
Oops, vad händer här? frågar sig kanske vän av ordning. Mannen som knäböjer invid den smarta toaletten demonstrerar att någon mänsklig kontakt sker med sitsen så toaletten känner av hur det ska agera. Mannen som står upp kommer snart att med fjärrkontrollen i handen ställa in önskad behandling. Det kan verka lite knasigt med alla dessa valmöjligheter kring vattentryck, värme, spolfunktioner (för både rumpa och toalettskål) - fjärrkontrollens panel såg väldigt komplicerad ut - men i sin förlängning och modifiering ser vi goda fördelar för exempelvis sjukhus och äldreboenden. Innovation i kombination med design leder alltid vidare. 
Sugen på att veta mer om WC-teknik..? Bara att följa flödet!
Den här Barbapapa-liknande figuren i populära accentfärgen lila demonstrerar en ny teknik kring dusch från ovan. Nu handlar det om att ställa in vattenflödet så att det på bästa sätt följer kroppen och skapar det allra bästa välbefinnandet. Ja, ungefär som att kombinera duschandet med massage och bad i varma källor. Så ska vi ha det i vårt eget lilla spa. 
Här hos turkiska VitrA presenterades en ny digital innovation. Via en panel, föreslagsvis mobilen, kan vi koppla upp oss mot badrumsspegeln och ställa in precis vilket mottagande vi vill ha på morgonen. Ljus, ljud och funktion. Den som så önskar kan borsta tänderna och lägga make-up till tevenyheter eller önskade digitala flöden. 
Att bygga vettiga badrum för äldre är ett eftersatt område. Tyvärr, eftersom människor lever längre. Även med pigg och frisk kropp kan badkar med dörrar vara smdigt och tryggt, liksom snygga och praktiska handtag och lättgreppade duschar. Ergonomiska lösningar behöver inte vara tristnissiga!
Med minuters mellanrum dyker städpatrullerna upp och tar sig an kladdiga fingeravtryck, damm och kladd på blänkande krom, glas och keramik. 

PS. 
Stay tuned! Mer från ISH 2019 i Frankfurt kring spännande designsamarbeten blir det i kommande inlägg. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar