måndag 25 mars 2019

Badrum på modet - ISH 2019

Tillbehör i badrumskollektionen Sonar från Laufen, ett påhängbart ryggstöd, formgivet av Patricia Urquiola. Materialet är Saphir Keramik, en keramisk innovation som möjliggör mindre storlekar, tunnare sidor och nättare storlekar på sanitetsporslin, utmärkt för compact living. Snyggare blir det dessutom. 
Modemässigt & formgivet 

Designsamarbeten står som spön i inredningsmyllan och våra badrum är inget undantag. Schweiziska sanitetsgiganten Laufen har städslat Mooois starke man Marcel Wanders för The New Collection (se tidigare inlägg) och i företagets stall av formgivare hittar vi även Patricia Uquiola. 

Sonar heter badrumskollektionen i innovativa materialet SaphirKeramik som möjliggör betydligt nättare och smidigare form på badfat, badkar och acccessoarer. 

Kika här...
Badkar med räfflad utsida och påhängbart ryggstöd samt skål för badprylar, design Patricia Uquiola för Laufen. 

Raka kanter, rundad form och liten storlek - mindre vattenåtgång och mer lättplacerat. Handfat i serien Sonar, design Patrica Uquiola för Laufen.  

En rund skål i tunn keramik ger plats för produkter som shampo & balsam och är enkelt att hänga fast på badkarets tunna vägg, fint räfflad. En design som gjorts möjlig genom Laufens innovativa material SaphirKeramik.
Till Laufens designsamarbeten hör skapandet av Kartell by Laufen, där schweziska Laufen och italienska Kartell slog sig samman med fokus att lyfta badrumsinredning till nya formhöjder. För formgivningen av färgstarka accessoarer för badrummet. Materialet är högkvalitativt akryl med skarp glaskänsla som blivit ett signum för designföretaget Kartell. 
Kartell by Laufen badrum karaktäriseras av de raka linjerna i handfat/skåp som förutom vitt finns i grått och svart med matt alternativt högblank yta samt de färgstarka accessoarerna i kristallklar akryl; smaragdgrönt, puderrosa, blått, guld, silver, koppar och lila, bland annat. 

Industriellt & lekfullt

Den ruffa industritrenden som vi kunde se uttryck för på ISH 2017 har nu modifierats och fått ett mer arbetat uttryck. 

Fortfarande med stark prägel av pannrum med rattar, vred och rörliknande duschar, men designen är mer medveten och uppdaterad, stålet blänker, men åtskilligt i mässing och svartlack har en matt, borstad yta. 

Handfat kan man göra mycket av och i ISH:s montrar möter såväl nyheter med humoristisk touch som inredningsmässiga lösningar - och stilig manimalistisk design. 

Häng på ett sista montersvep från ISH 2019! 

Nederländska varumärket Jee-O styrs av designern Lammert Moerman och visionen är att skapa badrum med en stark identitet och inspiration från industrimiljö. Duschen i rörform med spak liksom badrumskranen matchar fint det rundade badkaret och som en extra piff lite balaserad graffiti i svart/vitt. 

Nya serien Cone är formgiven av Osiris Hertman i nära samarbete med Lammert Moerman, grundare av nederländska Jee-O. Serien är tillverkad i lackat svart stål.  Badkaren är tillverkade i DADOquartz, kvartsmalm som krossats och blandats med hartser för att gjutas i önskad form. Materialet har inga sprickor och stenytan får i sin färdiga form en len silkeslik yta.  

Inga rattar eller skruvar finns på dusch eller reglage i serien Cone, endast en spak som reglerar vattenmängd/temperatur. 
Mer Made in Italy när vi kliver in i mässmontern hos producenten Effepi, baserad i den lilla orten Villa Carcina nära Brescia öster om Milano. Industriinfluenser och rostiga kugghjul i monterinredningen och även om merparten av Effepis utbud är av mer tradionell form, ser vi även här tydlig industriell influens i nyhetsutbudet. 
Enkla rörformade tappar och kugghjul på kranarnas vred visar italienska Effepi på ISH 2019.
Mattborstad mässing och industriell inspiration i blandare med rattar. Serien heter som synes Tibò och producent är italienska Geda Nextage.
Handfatslyx i natursten blir en showstopper hos italienska Antoniolupi.

I samlingsmontern hos de italienska mindre producenterna hittar vi den här stiliga handfatslösningen med handdukshängaren som en stram kurva på handfatet med betongkänsla. Åter en industriell influens i badrumsmodet 2019. 
Färg i handfatsstruten med blank krom och handduksring föreslår franska tillverkaren Decotec. 
Som barnens strandhinkar hänger motivmålade badkar på rad i italienska Scarabeos mässmonter. För formgivningen står Giovanna Talocci och serien heter följdriktigt just Bucket. 
Här en nyhet från Scarabeo, handfatet Veil, där handfatet är formgjutet i en tunn skiva och med blandare och avlopp allt-i-ett. En luftig och smidig variant på handfat. 
Att ta tillvara träspån och forma till handfat prisas med Design Plus, en utmärkelse som tilldelas utställande företag som visat framfötterna kring teknik, innovation, formgivning och material. Woodio Oy heter den finske tillverkaren. Materialet är det första 100% vattentåliga som tillverkats av formpressat trä och hållbar polymer. På mässan visades handfat i natur, som på bilden, men även infärgat i brunt. 

Spanska Inbani prisas med Design Plus 2019 för sin strama form på handfat och... 

...även här har vi en vinnare, nämligen IntrCooll, en luftkonditionering från nederländske tillverkaren Oxycom. En cool form med pigga gula rör, design för industrin som är väl värd sin Design Plus 2019 plakett.  
Avslutningsvis, på Design Plus podiet ser vi Romax Compact TT. Vad är detta? kanske man frågar sig om den rödsvarta tingesten. Det är enkelt uttryckt en rörtång, ett av rörmokeriets basverktyg. Finessen med just denna modell är att den är cirka 15 procent kortare än den tidigare modellen, vilket möjliggör att den kommer åt på knepiga, trånga ställen där inte större maskiner kommer fram. Smart, ergonomisk form med god balans och en verkligt bra innovation för yrkesfolk. Alldeles bortsett från att den faktiskt är riktigt fin i sin form, som en liten robotliknande staty. 


PS.
ISH 2019 stängde efter en intensiv mässvecka då totalt 190 000 besökare från 161 länder strömmat genom Messe Frankfurts gigantiska hallar. Antalet utställare noterades till drygt 2 530 från 57 länder. 
Trots en dipp i antal besökare (2017: 198 800) blev mässan en framgång med ett större internationellt genomslag i utställar- och besökarleden. 
Arrangören kunde notera en stor positiv respons hos branschen och därmed befäster ISH sin position som en viktig mötesplats inom internationell VVS-bransch. 
ISH arrangeras i Frankfurt 22 till 26 mars 2021.

                    messefrankfurt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar