söndag 17 mars 2019

Badrum i designfokus på ISH 2019

Tyska Grohe är världens ledande leverantör av sanitetslösningar och abonnerar i stort sett hela festhallen på Frankfurtmässan under ISH. Accentfärgen för utställningen är blått med stora svävande reflekterande bollar. Instavänlig showstopper.  
Blanka ytor & mjuka kurvor

Vartannat år arrangerar Messe Frankfurt mässan ISH, världens största handels- och mötesplats för företag inom VVS-sektorn. En gigantisk spelplats för globala aktörer som ställer ut det mesta och bästa inom värme, vatten, ventilation. 

På ISH möter runt 2 500 utställande företag från närmare 60 länder och det är en spektakulär föreställning som bjuds på  275 000 kvadratmeter i Frankfurtmässans hallar.

År 2017 noterade ISH 198 800 besökare, varav 40 procent kom från länder utanför Tyskland. Besökssiffrorna för årets mässa är inte levererade, men trängseln var stor när bloggen var på plats i mässveckans inledning. 

Under intensiva mässdagar plöjer vi mässmontrarna med fokus på färg, form och innovation med badrummet i fokus. 

Häng med på ett första montersvep från ISH 2019...! 


Italienska Alape skapar badrumslyx med vackert glaserade ytor på stål. Här är det säsongens handfat som förtrollar i gröna nyanser. Företaget har i över 120 år arbetat och inspirerats av materialet stål och utvecklat såväl design och teknik till toppresultat. 
Mer italienska skålar - som godisbitar skimrar handfaten i montern hos Vincibaserade Glass Design Italia, monterade på fristående stativ i lackad metall med handdukshängare och hylla för badrumsprodukter. 
Växeln, hallå, hallå..! Dagens duschkabiner får alltmer uttryck av telefonkiosker,  kliv in, stäng dörren och haka loss duschen som fått form av telefonlur. Här är en  duschkiosk med polkarandig keramik på väggen.
Designsamarbeten löper som en röd tråd genom montrarna. Hos Glass Design Italia har man städslat Karim Rashid som skapat serien Marea...

...och här står designern Marcel Wanders på övervåningen i schweiziska Laufens jättemonter och berättar om sin senaste badrumskollektion The New Classic. Laufen startade sin tillverkning av sanitetsporslin och har under senare år utvecklat tekniken SaphirKeramik med ett antal uppmärksammade designsamarbeten.
The New Classic serien har tagits fram av Marcel Wanders studio i samband med ett hotelluppdrag i Dubai. Linjerna är mjuka, den svängda skålliknande ovala formen på badkaret står fint på sin fot och designen återkommer i handfat, kommod och spegel. "Att något känns nytt är värst av allt", förklarar Wanders. Då riskerar designen att bli en dagsslända. "Allt nytt måste kännas som om vi redan mött det, redan sett det men på ett annat vis", menar Wanders och visst har den nya badrumsserien tydliga referenser till klassisk formgivning. 

Små utrymmen, mer rumslika badrumsinteriörer och handfat monterade i bänkskivor presenterades hos åtskilliga utställare. Här en variant, ett litet bås inrett som ett toalettbord. 
Utställningen Pop-up by Bathroom var ett försök att peka på färg i badrummet. 12 färger, matchande prylar på podier och skärmar med illustrationer och inredning. Men kanske är det att göra det lite enkelt för sig, badrumsmode handlar om så mycket mer än signalfärger på produkter & textil. (Återkommer till färgtema hos utställarna i fler inlägg).
Nåväl, blått i kombo med guld är fint och blått är den eviga färgen för hav, luft och vatten i oändliga nyanser. 
Om rött kan sägas att färgen återkom som signalfärg hos såväl stora som små utställare på ISH. Ska man ruska om och skapa blickfång är onekligen rött alldeles perfekt. Kanske blir rött också säsongens färg i badrumsmodet... 
...här föreslås pigga detaljer i rött mot vita väggar och porslin. Lite polkaränder som accent även här. 
Franska topproducenten Villeroy & Boch lanserar nya kollektionen His & Hers och satsar på färg i badrummet, grönt och rött i kombo och ett mjukt rundat kar som en gigantisk böna att bada i. 
PS.
Återkommer från ISH:s myllrande monterland med mer designspaning och tekniska innovationer - stay tuned! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar