måndag 4 mars 2019

Dansk Guldålder

Vilken stajling! Målning av Martinus Rørbye, utlån från SMK, Statens Museum for Kunst i Köpenhamn till utställningen Dansk Guldålder på Nationalmuseum i Stockholm.

Gyllene blickfång!

Drömskt, detaljerat och designat - Nationalmuseums stora vår- och sommarutställning Dansk Guldålder omfattar det bästa av danskt måleri från 1800 till 1864. 

Drygt 300 verk från en omvälvande epok i vårt grannland Danmark, märkt av sociala, politiska och kulturella förändringar. Från Napoleonkrigens förödande förstörelse till den framväxande borgerlighet som följde under sex decennier. 

Fem år har det tagit att låna in verken, planera och kurera och resultatet är en strålande fin utställning där gigantiska målningar som aldrig tidigare visats tar plats på museets nyrenoverade väggar, och mindre verk exponeras i gallerier och temarum. 

Barnporträtt av Constantin Hansen, inlån från SMK, Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.  

Till utställningen Dansk Guldålder hör en katalog med samtliga verk och initierade texter - ett verkligt praktverk även det. Omslagets barnporträtt av konstnären Constantin Hansen - ett vackert blickfång och en sann showstopper. 

Det är mycket som fascinerar i utställningen och hur vi ser på konst är ju alldeles individuellt. Kanske beundrar vi konstnärens teknik, funderar över metod och miljöer, dras till personporträtt, naturscenerier eller fotografisk realism. 

För den design- och inredningsintresserade finns mycket att hämta i Nationalmuseums utställning. Allt från precisa färgval på monterväggarna i kabinett och gallerier, till detaljer och motiv i målningarna. 

Häng med på en liten konstrunda..!

Färger och ljusspel i verket Ett av de mindre tornen på Frederiksborgs slott av Christen Købke. Kolla storken!
En favorit i realism och fotografisk detaljrikedom. Verket Marmorpladsen med ruinerna av den ofullbordade Frederikskirke av Frederik Søndring.  
Två mindre verk tar plats i sina gyllene ramar mot den dovt blå museiväggen i temarummet för naturmåleri. Skulle ta plats i vilken samtida stajlade inredning som helst!
Exempel på det blomstermåleri som eftertraktades, rikt på realism, skärpa och färgprakt. Verket heter En korg med rosor och andra blommor, målat av Otto Diderich Ottesen.
Detalj ur målningen En skulptör arbetar efter levande modell. Skulptören heter Christen Christensen och verket är målat av Wilhelm Bendz och visas i tema kring interiörer från konstnärsateljér. Dåtidens kvinnliga konstnärer kunde ta för sig och leva fritt på ett helt annat sätt än borgerskapets kvinnor, snärjda i konventioner kring äktenskap och barnafödande. Hur hög är inte modefaktorn i Christens kläder, byxorna med hög midja, vita blusen med manschetter och scarf i halsen. För att inte ala om den figurnära rocken med puffärmar, knapprad och vidd. Tufft helt enkelt!
Konstnären heter Wilhelm Marstrand och föreställer hans två döttrar Ottilia och Christy. De står i sina koltar i trädgården till familjens villa i Roskilde, fint fångade i detaljrikt lövverk och i ett manér där materialet i kläderna nästan känns för betraktaren. 
Ateljémåleri stod inte så högt i kurs under danskt 1800-tal, helst skulle man ge sig iväg ut i verkligheten. Vilket dåtidens konstnärer också gjorde. Resorna gick till Italien, till Mellanöstern och Nordafrika. Det senare resulterade i en alldeles särskild riktning Orientalism. 
Men här är det Martinus Rørbye som rest iväg till ön Procida utanför Neapel. En loggia med utsikt, snabbt utförd med tunt pålagd grundfärg som torkat kvickt. En ögonblicksbild utförd på några timmar, precis som en bild i färgspel och ljus. 
Ur Napoleonkrigens förödande bombningar, smuts och fattigdom byggdes hamnen upp på nytt, handeln tog fart och med den det nya borgerskapet som med nyvunnen rikedom kunde kosta på sig att få familj och hem avmålade. Resultatet varierar, kanske är proportionerna inte alltid helt korrekta, barnets huvud syns en smula litet. Men kika på detaljrikedomen, den fotografiska skärpan i måleriet av det belamrade skrivbordet! Gröna väggar i matt färg, på modet då - som nu! Mannen är vinhandlare och heter Christian Waagepetersen och enligt museets text är barnet sonen Frederik. Målningen är här beskuren... 

...för alldeles intill står hustrun Albertine med dottern Louise på armen. Möjligen har barnen blivit förväxlade i utställningstexten, men det är ju intressant att jämföra Albertine i den åtsmitande taftklänningen, uppsatta frisyren och bahytthatten paraderande i familjevåningen med konstnären Christen i sin ateljé (skrolla upp i inlägget). Måningen är utförd 1830 och i bakgrunden kikar vi in i familjens sängkammare. 
Ooops, vad hände här?! Beskuret visar verket från 1830 upp en helt ny sida, närmast en ny tidsera. För visst påminner stolen, glaskaraffen, sammetsdraperierna och mattan med sitt geometriska mönster i såväl färger som formspråk om en betydligt mer modern tid. Vibbar från en interiör hundra år senare och decennierna från 1930 och framåt, eller hur? 

Mycket finns att upptäcka i utställningen Dansk Guldålder på Nationalmuseum i StockholmMissa den inte!


               nationalmuseum.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar