torsdag 2 mars 2017

Densan design delight

Sakai Textile grundat 1933 tillverkar kimono och hantverket innebär drygt 30 olika tillverkningssteg, allt utfört i företagets egen fabrik. Tekniken kallas kasuri och Sakai tillhör de allra främsta inom detta konstfärdiga hantverk. Vilka vackra vävar!
Japanskt hantverk på Ambiente 

För fjärde gången arrangerar japanska Densan en egen utställning under Ambientemässan i Frankfurt. Densan är en regeringsstödd organisation med syfte att lyfta fram och marknadsföra traditionellt  japanskt hantverk internationellt. 

Att möta de skickliga hantverkarna och se allt vackert som produceras i mindre verkstäder över hela Japan är en av de stora behållningarna på mässan i Frankfurt. 

Här är de 11 noga utvalda hantverksföretagen som fick chansen att ställa ut via Densan på årets Ambientemässa...

Chushin Kobo är något av en pionjär inom konsten att gjuta bruksföremål då företagets hantverkare kombinerar den traditionella tekniken med modern form i föremål som fungerar för vår tid. Företaet grundades 1997 av Hisanori Masuda. Utsidan av tekannan är tillverkad enligt med den traditionella sunahada taktila ytan under det att kannornas insida består av värmetålig porslin. 
Watabun Company, baserat i distriktet Nishijin i Kyoto, tillverkar obi, bälten till kimono. Nishijin-Ori vävarna är utförda med en uråldrig teknik och vackert dekorerade med guld- och silvertrådar.   
Finast silketråd i konstfullt flätade smycken tillverkade av Showenkumihimo Company. Företaget grundades 1948 i Uji i Kyoto. Den traditionella tekniken att fläta silke på detta sätt kallas kumihimo.
Bizen Ware Shop Daikura är ett ungt företag, grundat 2011, men arbetar med att ta fram keramiska produkter enligt en tusenårig hantverksmässig teknik. Metoden att tillverka bruksföremål utan glasering kallas Yakishime och under bränningen får keramiken sin härligt färgskiftande struktur.
Vitt porslin med blå dekor förknippar vi med Asien och företaget Hirado Kohsyo Danemon Kiln tillverkar vackra teserviser där kannornas form och dekor går 400 år tillbaka i tiden. Porslinet kallas Mikawachi-Yaki och är unikt i sitt hantverk. Bloggen kikade på hur företagets hantverkare på plats i utställningen på Ambiente med några få verktyg skapade de vackra dekorationerna, bland annat lockens knoppar. (Se tidigare inlägg Showcase Ambiente! under Mässrapport).
Utsökta lackarbeten i kombination med pärlemor visade hantverksföretaget Urushi Art Hariya baserat i Yamanaka där tillverkningen är känd sedan drygt 200 år tillbaka. Urushi Art Hariya grundades 1981 och kunde i utställningen visa smycken, knappar och broscher med vackra mönster och illustrationer. 
Momentum Factory Orii är det enda företag i världen som med en traditionell japansk teknik skapar färgskimrande produkter av koppar och mässing. Sättet att färga in metallen sker på tunna skivor som sedan formas till exempelvis brickor och fat eller används som på bilden som yta på klockor. 
Som stora silkekokonger ser företaget Taniguchi Aoya Washis lampor ut, tillverkade  av papper. Hantverksmässig produktion och dekoration av papper är en månghundraårig teknik, washi, i Japan.
Mer lackarbete på borstar från företaget Hiroshima Artist Brush MFG, grundat redan 1869. Tekniken att binda borstar och dekorera skaften med utsökt lackarbete tar år att lära och borstarna används bland annat till kalligrafi, måleri och make-up. Bruksföremål som små konstverk!
Sist i raden hantverksföretag i den japanska utställningen Densan på Ambientemässan några föremål från Shiga-ken Hemp-ramie Textile Industrial Association. Regionen Koto i Shiga i Japan är känt för högkvalitativ tillverkning av hampatextilier kallade Omi-Jofu. Ofta används textilen i sommarkimono. Företaget, grundat 1957, har verkat för att bevara och driva vidare den traditionella textiltillverkningen. 

               densan-world-jp
        ambiente.messefrankfurt.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar