fredag 10 mars 2017

Frank against design!

Arkitekten och formgivaren Josef Frank gillade en mer tillåtande filosofi kring boendemiljöer och inredning. I utställningen Josef Frank - Against Design visas originalakvareller till de så kallade "fantastivillorna", material ur ArkDes samlingar. Missa inte en härlig utställning på museet!
Mångsidig kreatör mot strömmen

Formgivaren Josef Frank har för oss här i Sverige blivit ett med företaget Svenskt Tenn. Franks design av textila mönster och möbler inreder generationer av svenska hem. 

Men det finns fler sidor av den skickliga arkitekten och formgivaren och utställningen Josef Frank - Against Design som nu öppnar på ArkDes, Arkitektur- och designcentrum, i Stockholm är en härlig exposé av en fantastisk formkarriär. 

Alla de karaktäristiska Josef Frank-mönstren för Svenskt Tenn finns givetvis med i ArkDes fina utställning, en fascinerande produktion som visas i såväl illustrationer som textilier. 
 Josef Frank utbildade sig till arkitekt och verkade i Wien under 1900-talets första decennier. 

Uppdragen varierade starkt, från stadsplanering och arbetarbostäder till enskilda privatvillor och även om Frank verkade i funktionalismens tidevarv, hade han en egen twist på det mesta. 

I ett fint bildspel visas Villa Beer i Wien, ritad av Frank och uppförd 1929-31, en arkitektur som är märkligt tidlös med linjer som eftersöks och efterskapas i vår arkitektur. 

Inget slår ju som bekant originalen och här finns även Falsterbovillorna, sommarhusen som Josef Frank ritade under perioden 1924-36. 

I fonden bild från ett av de bostadsprojekt som Josef Frank arbetade med innan flytten till Sverige.  
Det är en superfin utställning som ArkDes presenterar med en facinerande bredd och många infallsvinklar på Josef Franks lysande designkarriär. 

Ofta hävdade Frank en egen vision och motsatte sig diverse rådande riktningar för att själv utvecklade en mer tillåtande vision kring arkitektur och inredning. 

Själva utställningsrummet är härligt högt och presenterar såväl ögongodis som arkivmaterial i en fin bladning från golv till tak.

Unika möbler, aldrig tidigare visade offentligt, skisser, akvareller, ritningar, textilier och så alla de välkända objekten i Josef Franks mångåriga samarbete med Estrid Ericson och Svenskt Tenn. 

Här ett litet svep ur utställningen...

Ett vitrinskåp i palisander, ritat av Josef Frank 1910 till systern Hedwig Tedesko, en fantastisk möbel som nu visas offentligt för första gången i ArkDes utställning i Stockholm.
Här ser vi skåpet fotograferat i Josef Frankritad interiör i Hedwig och Karl Tedeskos våning i Wien.
Josef Frank tillbringade några år av sin långa formkarriär i USA. Här är hans förslag till FN:s högkvarter, en läcker hög trio med vackra fasader och finurliga passager mellan de tre tornen. Tänk om visionen blivit verklighet!
Idel ädel Frankformgivning för Svenskt Tenn från golv till tak på ArkDes i Stockholm.
Mönsterkonstnären Josef Frank - tidlös, innovativ och omfamnande.


Satsa på ett skåp! Josef Franks möbler i blickfång på ArkDes utställning som pågår fram till 27 augusti. Foto: Matti Östling
Mycket finns att se, lära och upptäcka i ArkDes utmärkt genomarbetade och unika utställning kring arkitekten och formgivaren Josef Franks karriär. 

Utställningen pågår fram till 27 augusti. Missa den inte! 


                   arkdes.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar