onsdag 22 februari 2017

Showcase Ambiente!

Bambu, rotting och naturmaterial är det stora i inredningsmodet SS17. Här visar danska Lene Bjerre en solsäng som funkar minst lika bra inomhus som dagbädd. Parasoll i vardagsrummet, tja, inte alls omöjligt att det dyker upp i magasinens stylingreportage denna säsong.
Naturmaterial & hantverk i mässfokus 

Ambiente som arrangeras av Messe Frankfurt är den ledande mässan i Europa för konsumentprodukter. Hit kommer inköpare från närmare 150 länder för att handla produkter för inköpsåret samt kika på kommande trender. 
Mässan har också en spännande fokus på unga designtalanger och up-and-coming inrednings- och livsstilsentreprenörer som bereds plats i avdelningarna Talents och Next på mässan. 
Mässhällarna är många med runt 4 400 utställare och med cirka 137 000 fackbesökare blir det bråda dagar i montrar och mässgångar. 

Danska Sika Design lockar med hängande härlighet och hantverk på Ambiente i Frankfurt.
Arrangörerna bakom Ambiente fortsätter sitt arbete för att lyfta hållbar och etisk produktion. Till årets mässa återfanns 220 utställare i den särskilda katalogen Ethical Style Guide, samtliga rankade enligt kriterier för återvinning, hållbarhet och transparent tillverkning. 
Även bland flertalet av de unga utställarna i avdelningen Talents fanns ett klart uttalat hållbarhetstänk. Japanska Bouillon med flätade återvunna fällstolar i metall och indiska projektet Punah samt designers Godrej & Boyce som arbetar i återanvänt industriavfall, var två utmärkta exempel.


Enkel massproducerad fällstol, en gång kasserad med trasig sits, får nytt liv med lackad i svart och med flätning. Baton Chair blir via återvinning och skickligt hantverk en högkvalitativ produkt via japanska företaget Bouillon. 
Ambiente i Frankfurt arrangerades i februari och följer mässåret efter Formex och möbelmässan i Stockholm och Maison & Objet i Paris.Inom livsstilssegmentet är danska företag som Sika Design, Lene Bjerre, Greengate, Hübsch, Broste, Ib Laursen, Nordal, House Doctor ständigt aktuella och fyller ut mässytorna med ett enormt utbud modemässig inredning. 
En snabb rundvandring på Ambiente ger vid handen att fokus på hantverk är större än någonsin hos dessa företag, liksom brända toner och naturnära produkter där mycket fungerar lika bra i uterum, på balkonger och i trädgården som inomhus. 

Ute blir inne helt enkelt...
häng med på ett mässvep från gigantiska Ambiente 2017!


Caféstolar i färg hos Sika Design, funkar fint både ute och inne. 

Lyktor för trädgård och balkong i flätat naturmaterial och metall visade Broste mot monterpodium i bränd ockra. Två av säsongens modetrender i en.

Tips! Fågelburar i metall har varit inredningsgodis ett tag, nu kommer burar i bambu och rotting. Funkar fint som ljuspunkter med värmeljus. 

Metall och trä i fin växthylla, funkar utmärkt även som flexibel bokhylla eller i köket för porslin, grytor och hushållsmaskiner. 

Naturen inspirerar inte enbart i materialval, insekter och växter har varit på modet ett tag. Här ser vi fjärilstavlor, pressade blomster och blad i ram i Brostes monter. 

Danska producenten Broste visar färgställningarna på sin keramik mot den fina ockraröda monterväggen. Visst är det härligt med färg efter allt det grå. Brända toner funkar dessutom alldeles utmärkt mot femtio nyanser av grått..!

Här en av säsongens mesta modemöbler - dagbädden! Finns överallt på mässorna och lanseras i alla varianter från lyxigaste lyx i läder till enkla grovhuggna varianter eller mer sängbottenlikt snickrade som den här i Hübsch monter. 

Industritrenden i retrostuk är fortfarande aktuell, men långtifrån lika vanlig som tidigare. Här har vi retrobehandlade metallmöbler och industrilampor hos Trademark Living. 
Jobbar i glas gör japanska designstudion Studio Yuma Kano som bland annat visade sin hyllning till transparenta glödlampor i form av vaser. De återvunna glödlampornas glödtrådar blir ju utmärkta stöd för blommor och kvistar! 

Via 3D-teknik skapar spanska designstudion Maison203 sina smycken som tillverkas i plast, stål och mässing. Blickfång kring hals, handled och på fingrarna och mycket lätta att bära. 

Mer tittgodis från Maison203, här i blå toner, coolt tycker bloggen.

Designer Angelo Verga presenterade sitt My Jeans Project under rubriken Talents Ethical Style. Här är det återvunnen denim, lås och nitar som inspirerar till samtida bärbara smycken. 

Studio Bycolor tillverkar produkter av trä, där man med en metod lyckas ändra materialet struktur så att det ser ut att andas. Det här är ringar, knappar och broscher som designstudion kallar projekt Day by Day:With Wood - och som fått v mässans utmärkelse Design Plus Ethical Style Edition. 

Mer träigt mode - ja, något tycks det vara med att tillverka flugor och manschettknappar i trä. Inte mindre än tre utställare på rad hittade bloggen som visade produkter som dessa. Kul prylar och ofta vanliga på bröllop, berättade en av utställarna. Även dessa produkter är tillverkade av återvunnet trä och hamnar på listan för hållbar produktion. 

Brittiska designstudion Forest+Found arbetar på liknande sätt, men ur ett mer hantverksmässigt perspektiv. Paret arbetar med traditionella hantverksmetoder och använder trä från den närliggande omgivningen. Det kan vara stormfällda träd, eller trä som avverkats i skogen, träd som beskurits i parker. Man tager vad man haver helt enkelt, och gör vackra bruksföremål och konstfulla objekt. 

Forest + Found tillverkar sina objekt dels på beställning från privata kunder med ambition - och plånbok - att handla unika produkter samt säljer via gallerier. Här en liten samling skedar som var och en fått sitt alldeles egna uttryck och form, helt beroende på hur ämnet, materialet såg ut från början. Det är vackert och onekligen en underbar tanke att använda och ta tillvara det vi har. Som folk gör i andra delar av världen där man är tvungen att ta tillvara och återbruka eftersom man inget annat har...

Härliga handarbetade ytor på träsvampar i mässmontern hos företaget Chichic som ställe ut i hallen för säsongsbaserad inredning. Företaget drivs av Maria Ancona och Andrey Filatov och de specialiserar sig mestadels på dekorativa julprylar och glasobjekt. Men de här svamparna var ju trevliga objekt, så fram med mobilen... 
På detta följer ett trist bemötande från en person i montern och en lång harang kring fotoförbud. 
Alldeles bortsett från att det är rätt otrevligt att bli påhoppad under mässracet, är det här med fotoförbud något mässan borde ta tag i. Ordna i så fall en särskild monter för de utställare som inte vill att media medverkar till att visa deras nyheter. Finns betydligt bättre sätt att mota kopiering och varumärkesintrång.
Trendutställningen på årets Ambiente nådde inte riktigt samma nivå som fjolårets, men är alltid intressant att kika på. Uppdraget för mässans Stilbüro bora.herke.palmisano är att presentera fyra riktningar och exemplifiera med produkter från utställarna. Ovan syns tema Delicate Structures som håller fast vid pastelltoner och transparenta objekt. Mitt i bilden (under vasen med grenen) syns en stenliknande sak med en gul skiva. Vad är det, undrar ni kanske? Svaret är - en doftspridare. Den runda skivan är tillverkad i ett material som leder fukt, i den grå betonglika behållaren finns aromatisk olja som sugs upp och sprids via den gula skivan som sitter nedstucken i objektet. Det fanns fler varianter i mässmontern hos japanske designer Takafumi Nemoto som ställde ut i Talents på Ambiente.
Tema Notable Shapes visade på trendpodiet en hel del gyllene produkter i just varierade former och geometriska uttryck. Här återfanns belysning, speglar, ljusstakar och även en del smycken, som hos flertalet utställare hade just geometriska former i guld, silver och svart. 

Trendtemat Honest Materials är det starkaste med många produkter i naturmaterial, trä, gjutjärn och rotting. Här finns vävda textilier, vackert porslin, emaljerade grytor och klassiska skurborstar, bruksföremål som de alltid sett ut.
Alldeles extra snyggt blir det hantverksmässigt tillverkade och naturmaterial mot en matt blå fond. Tacksamt nog var även det dovt blå en vanlig accentfärg på textilier ute i montrarna. 
Här ett fint litet stilleben i utställningen Densan som samlar högkvalitativa japanska utställare och magnifikt hantverk. Densan är en återkommande manifestation på Ambiente i Frankfurt och det är alltid lika härligt och intressant att ta del av det japanska hantverket, textilier, keramik, papper och lackföremål bland annat.
Densan hade en av sina hantverkare på plats, en keramiker som med några få enkla verktyg framställde de här underbara små miniatyrblommorna i vit porslinslera. Objekten placeras på tekannor och lock till skålar i vackra blåvita teserviser. 

Bloggen återkommer till det japanska hantverket på Ambientemässan i senare inlägg. Här är det pendlar i pastell och bolliknande bordslampor som visas i Densan-utställningen.  

Avslutningsvis några vackert flätade pendlar tillverkade av Daphna Laurens och utställda i montern med Fair Trade produkter. I rottingracet som pågår och där kedjor som Ikea satsar på flätat hantverk kan det vara bra att påminna sig att det finns alternativa köpvägar för konsumenterna. Fair Trade-märkta varor har säkrad produktion och produkterna ofta tillverkade i små verkstäder och med högre formmässig kvalitet. För nog skiljer sig flätningen i dessa pendlar från mer masstillverkade varor...

          ambiente.messefrankfurt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar