onsdag 15 februari 2017

Mässtider!

Spanske designern Jaime Hayon ställde ut stort och smått på Stockholmsmässans entrétorg.
Montersvep på Stockholms möbelmässa

Februari månad riktas designintresset mot Sverige och Stockholm Furniture & Light Fair. Mässans representanter väljer att alltid presentera formeventet som "världens största plattform för skandinavisk design". Vilket det givetvis är, någon konkurrens finns ju inte sedan många år då möbelmässan i Köpenhamn tynade. Men att varumärkesmanifestera på detta sätt börjar onekligen kännas mossigt. 

Men vi ska inte gnälla, det är en snygg, välordnad och trevlig mässa och ett viktigt branschevent för nordiska producenter, designer och studenter, de senare visar prototyper och visioner i mässhallen Greenhouse. 

Tittut, Jaime Hayon! Designgodis på podium och piedestaler i mässans mest lekfulla utställning.  
Starka danska möbelproducenter var på plats och fyllde monterytor med moderiktiga produkter i balanserade former. Våra inhemska kvalitetsföretag, varav många verkar såväl på hemmafront och offentlig miljö, levererade lågmälda nyheter där varken färger eller former överraskade. 

Snarare kan vi glädja oss åt ett fortsatt fokus på kvalitet, på hantverk, miljötänk och faktiskt även kretslopp. Gott så. 

Mycket på mässpodier var vidareutveckling och modifiering (läs färger/klädsel) av tidigare kollektioner. 

Men nog finns finurliga fogar, sköna materialmöten och balanserade former i formulerade riktningar att upptäcka för den som kikar lite närmare i nyhetsflödet.

Häng med på ett montersvep ute i Älvsjömässans mässgångar..!


Inte alldeles pinfärsk form från danska toppföretaget Fredericia - fåtöljen Swoon, formgiven av Space Copenhagen och på möbelmässan med supertrendig klädsel i sammet. Lampan heter Poon, design Jasper Morrison.

Den mörka blå färgen dominerade stort på såväl möbler som monterväggar. Här ser vi danskitalienska designduon GamFratesis soffa Haiku och stolen Pato, formgiven av Welling/Ludvik för Fredericia. 

I fjol lanserades soffan Julius, design Färg & Blanche, nu i trendigt blått hos Gärsnäs. Snyggt!


Emma Olbers formsäkra design och accentuerade miljötänk är uppmärksammade inslag i den svenska möbelvärlden. På mässan presenterade Ire Möbel hennes soffa och fåtölj Hanna, valbar i såväl textil som läder. 
Stolar, soffor och fåtöljer som kombinerar det rena naturmaterialet trä och kombinerar med läder var tydliga inslag i mässutbudet. Här fina fåtöljen Hedwig, med klädsel i läder där sitt- och ryggkuddarna fått fina laskade kanter. För formen står prisade designern David Ericsson och producenten heter Gärsnäs. 

Fåtöljer och soffor med en enkel lådlik ram, raka ben och lite småpösig klädsel är ett återkommande inslag i mässans flöde av möbelnyheter. Här är det TAF Arkitektkontor/Gabriella Gustafson & Mattias Ståhlbom som visar nya kollektionen Bleck, producent Gärsnäs. Vinklarnas möten får åtminstone mig att tänka på en fraktlåda, men fint är det!

Hos Swedese står Lamino på parad, på montergolvet såväl som i rad på monterväggen. Lamino är en klassiker, uppdaterad för året med klädsel formgiven av Kustaa Saksi.  
Ett år har passerat sedan Swedese utsåg designer Monica Förster till kreativ chef. Hennes studio har i den nya kollektionen tagit fasta på just Swedeses mångåriga arv, både vad gäller material och form. Soffan Wood har just en sådan tidigare nämnd lådlik konstruktion, här med gavel i blästad ek, ask eller klädd och ben i trä, stål eller krom. Borden Pond med sina alternativa stenskivor har två höjder och lackade stålstativ, även de formgivna av Monica Förster Design Studio.  

Om Offecct finns mycket att berätta och de här bilderna blir endast en teaser, återkommer till Offeccts mässnyheter i senare inlägg. Här i montern fångar blicken fåtöljer Palma, design Kodi Feiz, bordet Michael Sodeau och skön belysning från samarbetspartnern David Trubridge. 

Stor trängsel hos Offecct när det innovativa Tibroföretaget lanserar nyheter av Monica Förster, Claesson Koivisto Rune, Luca Nichetto, Thomas Sandell, Jin Kuramoto och Neri & Hu.
Offeccts designchef Anders Englund och kinesiske formgivaren Lyndon Neri, från Shanghaibaserade designduon Neri & Hu vars klädhängare Hanger presenterades i montern. 

Färg föreslår franska utemöbelföretaget Fermob för sommaren, här med mönstrade kuddar och metallmöbler i mässmontern. Utebelysningen Balad är en personlig favorit och finns både som flyttbar laterna och som på bilden, en golvlampa för terass och balkong.

Här hänger stiliga pendeln Konkret i svarttonat askfanér med läderband, design Jonas Edvard för Örsjö.  

Måste pigga upp med lite blommor som prunkade i Offeccts mässmonter. För denna designnyhet står trion Claesson Koivisto Rune och blombordet med tre blommor på metallstjälk heter följdaktligen just Bouquet.

Minns ni inredningsvurmen för kinesiska bröllopsskåp? De ofta rödlackade skåpen med sin stora metallskiva syntes i otaliga inredningsreportage. Inget är ju som bekant nytt under solen...Här är formgivaren Pia Walléns variant XI Cabinet, presenterad i Asplunds mässmonter på Stockholm Furniture & Light Fair 2017.  

Mer Emma Olbers, soffa och bord Rejoin som trots några år på nacken minsann stod ut i mässmyllret, här i moderiktigt svart. Bordet med sina synliga fästen heter S-Wood, form Emma Olbers och mattan Luggage, är designat av Ellinor Eriksson.

Stilrent och snällt och med rundad lådlik konstruktion, fåtölj och soffa med mockaklädsel i Menus mässmonter.

Är höga pallar på möbelmodet? Tja, möjligen är det så för vi såg åtskilliga pallar och barstolar på årets möbelmässa. Här är det Studio Ilse/Ilse Crawford som visar Sturdy Stool.


Att kvalitetsmöbler är hantverk torde vara oomtvistligt, men det är onekligen charmigt att möta hyvelbänk och verktygsskåp och en liten historia om ett anrikt familjeföretag...

...nämligen danska Brdr Krüger som i egen verkstad tillverkat möbler och föremål (bland annat Kay Bojesens berömda apa) sedan 1886. I mässmontern visade företaget bland annat stolen Ferdinand i trä med lädersits, design studion OeO.  
Läder och hantverkstuk presenterades hos Design House Stockholm. Stolen med sin flätade rygg, stomme av metall och formpressade laminatsits heter Torso och har formgivits av Lisa Hilland. 

Åh, så fint! Ny belysning av skickliga Konsthantverk, stabil tillverkade av cool belysning baserade i skånska Tyringe. Golvlampa Kusk i läder och metall och pendlar i glas/metall är formgivna av Sabina Grubbeson. Maffiga vägglampor Sol, design Sami Kallio.

Synliga träkonstruktioner med drag av pinnstol är helt klart på modet i den skandinaviska möbelvärlden. Pinnmöbler har vi ju alla en relation till. Här är det soffa och fåtölj Fly, design Space Copenhagen, som visades hos &Tradition. 

Även danska Mater visar pinnstolslik lätt rundad form, kanske kan vi spåra ett uppdaterat 50-tal?
Voilá! En personlig favorit på ämnet uppdaterad 50-talsform. Stellar Works har tagit tag i barskåp, speglar, soffbord och fåtöljer och daterar upp så snyggt för samtida hem. Klassiskt stuk med en twist och coola materialblandningar. 

Här då, ja, kanske en lite mer putsad variant på industritrenden i blanka metallpendlar hos Million, återigen en dansk producent på svensk mässmark. 

Coola glaspendlar i belgiska Wever & Ducrés monter.

Barstolar även hos svenska Hans K, formgivare Markus Johansson och på väggen den prisade stolen Y5, design Sami Kallio.

Lekfull utställning mötte i A-hallen hos Byarums Bruk som matchade sina blomsterkärl och utemöbler i återvunnen aluminium med en tågstation.

Snyggt i svart, soffa Vilamoura (tv) och soffa Piccolo, design Mårten Cyrén/Byarums Bruk. 


Dämpad pastellrosa i montern hos danska Ferm Living, accessoarföretaget som alltmer satsar på möbler och hittar hem i A-hallen på årets möbelmässa.

Matchande pastellpraliner hittar vi hos företaget Iskos-Berlin och pendlarna Knit-Wit med en stickad struktur som skönt silar ljuset. 

Mer praliner, här i glas hos italienska Foscarini, verkliga favoriter i både form, glans och yta. Extrafin är den vita pendeln med sin matta struktur.

Glada blev vi av danska Gubis monter där sammetsstolar balanserade på podiet mot en färgglad tapet och med asiatiskt inspirerade lampor. 

Det är något visst med dansk design, eller hur? Gubimontern igen...

Trendutställningen på Stockholm Furniture & Light Fair 2017 var signerad Lotta Agaton. Här mötte omsorgsfullt valda möbler och föremål i fyra olika miljöer, alla med sin egen accentfärg. Avslutningsvis väljer vi den matta mörkt blågrå, så skönt matchad med metall och blänkande accessoarer. Mer från mässmontrar i Stockholm och på Ambiente i Frankfurt i kommande inlägg här i bloggen. Stay tuned!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar