söndag 2 augusti 2015

Söndagsbukett

"Det enkla är det sköna värt..." Bladbukett av akleja med sina fina, färgskiftande blad. Akvilegia vulgaris, eller akvileja som den också kallas, är en av våra vanligaste sommarblommor. 
 Uti min trädgård...

...växer inte bara mängder med hallonbär, utan även stora bestånd av akleja, en av våra mest älskade sommarblomster och en klassisk, gammeldags perenn.

För snart åtta år sedan, när vi flyttade till nya huset, hittade jag bara en liten planta. Följande vår kom fler små bestånd, de flesta växte skymda i den gamla syrenhäcken.

De flesta plantorna grävde jag upp och flyttade till bättre växtplats och varje sommar har jag idogt samlat frökapslar och sått nytt. Så tacksamt!

I år har trädgårdens aklejabestånd växt sig större och kraftigare än någonsin och fröskörden är härligt stor. Men det härliga med akleja är att de står pall hela säsongen, långt efter blomningen.

Tricket gör de flikiga bladen, de som i tidig vår syns som små rullar ovanför jorden och så växer sig stora och starka och tåliga under hela säsongen.

Färgskiftningen är fantastisk! Allt från lysande limegrönt till djupaste, närmast svartatonade bordeaux nyanser - och det mesta däremellan...

Långt efter blommorna blivit till frökapslar, ja, ända fram till gnistrande, frostiga höstdagar står aklejaplantorna kvar med sina fantastiska färgskiftande. 

Tips! 

Synliga blomsterstjälkar i klarglas förhöjer buketten. Men tänk på att inte fylla onödigt mycket vatten i blomvasen. Mer vatten än aytt det töcker stjälkarna med ett par centimenter behövs inte.
Och tänk på att byta vatten ofta, även i färgade vaser och keramikkrus.

Söndagsbukett i klarglas. 

"Uti vår hage där växa blå bär, 
Kom hjärtans fröjd! 
Vill du mig något så träffas vi där. 
Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja! 
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!" 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar