onsdag 26 augusti 2015

Perenn läsning (2)

Kvalitativ inspiration i ett magasin med hållbart innehåll!
Den som spar, hon har...

... ELLE Trädgård kvar!

Sommarens städning i garaget blev på många sätt en verklig skattjakt. Kartonger och lådor som stått orörda sedan flytten från stora huset, har packats upp, prylar sorterats, sparats, sålts och slängt.

I en kartong låg magasin som jag lite smånördigt sparat. Och tur var väl det, för det här kanonnumret av ELLE Trädgård har inspirerat och storligen imponerat med ett innehåll präglat av bredd, kvalitet och läsvärde. Ett exempel på lysande tidningsmakeri helt enkelt!

Dåvarande Hachettes förlag utkom med första numret av ELLE Trädgård redan 1999. Några år senare upphörde utgivningen och trädgårdsmaterialet adderades som fast innehåll i inredningstidningen ELLE Interiör.

Just det här sköna exemplaret av ELLE Trädgård med ett läckert omslag med alliumbollar daterar sig från 2000 - det är femton år sedan!

Allium var då inte den stora trendväxt den är i dag, men i övrigt är Elle Trädgård så coolt med i sin tid, in i vår tid.

Härliga bilder, välskrivna texter fyllda med inspirerande fakta, fina trädgårdar, odlingstips, plocksidor, livsstilsreportage, sköna sidor med nya trädgårdmöbler och produkter
möter i Elle Trädgård -  ett magasin som lika gärna kunde tryckts i dag!

Häng med på ett bläddersvep...Konstnären Dick Jacobssons trädgård, en av fyra gotländska gröna oaser. 

Galleristen och fotoagenten Ulrika Sommar dukar upp och serverar nyplockad potatis på Tsé & Tsé porslin i trädgården. 

Aktuellt plock, hantverk och keramik och rosor i vas.
Sveriges vassaste stylist Agneta Törnqvist visar coola, skulpturla bänkar och pallar i stål, betong och trä. För bilderna i miljö står Per Ranung.

Pallar, bänkar och utemiljöer lika lockande i dag som för femton år sedan! Stylist Agneta Törnqvist och foto Per Ranung. 

Inspirerande fakta och och odlingstips, text & bild Ulla Hasselmark. 

Trädgårdspoetiska funderingar, fakta och inspiration av Tonie Lewenhaupt till Jonas Ingerstedts foto. 

Fotokonst av Helene Schmitz som med sin kamera dokumenterat barrträd på Bergianska Trädgården. 

Reportage av Tina Hellberg med bilder av Sara Danielsson med tips och idéer om att odla enkelt i storstaden. Krukor, hinkar och korgar på bakgårdar och balkonger. 

Green urban living skulle vi kunna säga är en rejäl trend såhär femton år senare. Bra spaning!

Agneta Törnqvist med ett omsorgsfullt genomfört shoppingsvep där redskapsboden blir som ett välfyllt skafferi med sköna, taktila och funktionella verktyg. Foto: Johan Carlson. 

Tja, varenda pryl skulle platsa i ett plock på dagens magasinssidor! Ett lysande exempel på genomarbetad styling där inspiration, atmosfär, kreativitet mixas med en bredd i ett omsorgsfullt utvalt produktplock. 

Mängd, mångfald och maffig miljö. Agneta Törnqvists omsorgfullt kreativa styling lirar i en liga för sig.  
PS 
Trädgårds- och inredningsmagasin dyker ofta upp i andrahandsbutiker som Stadsmissionen och Myrorna och finns även i antikvariat. Det kan också vara värt att leta och bläddra i loppislådor också efter äldre tidskrifter med tips, idéer, inspiration och, inte minst, fakta och välskrivna texter.
Leta även på nätet och i antikvariat efter gamla magasinsgodis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar