lördag 22 augusti 2015

Montersvep på Formex

Prunkande höstfärger matchar mattan från Kasthall.
Hantverk i mässfokus

I dag stänger höstens Formexmässa och redan inledningsvis på pressfrukosten tidigare i veckan rapporterades mässan vara rekordstor sett till antalet utställare och medierepresentanter.

Hantverk kommer alltmer i fokus, såväl hos utställande företag som i idéutställningar. Den här gången var det designbyrån Codesign som iscensatt kopplingarna till hantverk och bruksföremål i utställningen The House Cat på entrétorget.

Startar där i ett första montersvep från mässan...

Torkvindor med bruksföremål...

...vävstol och mattrasor...

...och hyvelbänken i olika utförande. Samtliga arbetsredskap befolkades under mässdagarna av personer som visade handens verk.

Jultema hos Hemslöjden med mjuka värmande objekt i vitt och grått. 

Keramik vinner mark. Här fin utställning i keramikern Kajsa Cramers monter av objekt i porslin.

Danska Kähler lirar i en liga för sig. Företaget grundades redan 1839 och många av produkterna är ikoner och hett eftertraktade antikviteter. Här nya vaser med de klassiska räfflorna, en gång skapade av danske designern Svend Hammershøi. För formgivningen av den nya serien står Hans-Christian Bauer.

Ytterligare en gammal goding, kannan Ursula, formgiven för Kähler av Ursula Munch Petersen.

Företaget Klong går också sin egen väg och skapar förtjänt framgång med designsamarbeten där funktion och design i nya objekt inte bara lyser i nyhetsflödet - utan håller och egentligen bara blir bättre och bättre. Ett exempel är vasen Äng, formgiven av Eva Schildt och nu lanserad i ytterligare en storlek.

Här ett exempel till på Klongs hållbara design. Vasen Fanny, formgivaren av Ami Katz, vinnare av Formex Formidable 2012. 

Bland årets nyheter hos Klong är de böljande glaskuporna Baba, design Sofia Almqvist. I bakgrunden skymtar koniska förvaringskuporna Gömma, design Mattias Stenberg. Klong är även nominerade till Formex Formidable i år med en fin ljusstake Gloria, design Broberg Ridderstråle.

Teamet Mats Broberg och Johan Ridderstråle är även aktuella för Skeppshult med en ny gjutjärnsserie; gryta, stek- och grillpannor och hällar. Grytlocket går att ställa upp i handtaget som en finurlig finess.  

Nya serien visades i Skeppshults monter i prototyp och ska nu finputsas i detaljnivå innan produkterna möter marknaden. Själva kommer Broberg Ridderstråle att ta sin an hallen med nya designgrepp inom en inte alltför lång framtid. Spännande!

Det här fantastiska mönstret heter Granatäpple och formgavs av Edna Martin 1965. Nu kommer mönstret att lanseras som ett i en serie på tre Martinmönster, tryckta på sidenscarfs. Bakom projektet ligger föreningen Handarbetets Vänner. 

När man traskar runt i Formexmyllret är det rätt härligt att stöta på design som verkligen klarat tidens tand. Som Edna Martins mönster, Kählers keramik, Klongs så väl utvalda designsatsningar. Återkommer framöver i bloggen till just det här med vad som tål ögats slitage...

Svenskt glas formgivet av Nina Johanna Christensen i bruksserien A Material in Motion, vilket stämmer alldeles utmärkt. Den vackra böljande rörelsen hos äkta handblåst glas syns i karaff, glas och vaser. 

Slutligen-kika på de här fina vaserna från Havsglas Sverige, inspirerande av fiskarnas glasflöten. Jättefina! Mer om glasflöten i arkivet, se inlägg Från fiskarnas garn under Vintage. Återkommer till Formex höstupplaga i kommande inlägg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar