måndag 10 augusti 2015

Perenn läsning

Inspirerande läsning om en vacker gammal trädgård på Gotland.
Om Signes trädgård

Ett fint omslag fångade blicken i Myrornas bokavdelning. Boken Körsbärsgården, inköpt för 25 kronor, visade sig vara ett verkligt kap!

Författare är Marita Jonsson och boken är en härligt inspirerande, intressant och personlig berättelse om gården Körsbärsgården längst ner i Sundre på Gotlands sydspets.

Här, med hav och hed i synfältet, levde och verkade textilkonstnärinnan Signe Enström. Här skapade hon sin alldeles magiska trädgård och här drev i drygt fyrtio år kaféet Körsbärsgården.

Signe och livskamraten Sigge med vilken hon hade en stormig och stark relation.
Bokens författare Marita Jonsson besökte Körsbärsgården på 1970-talet när hon med familjen semestrade på Gotland. Efter ytterligare ett antal år bosatte sig Marita och maken Bo i Visby där Marita arbetade som länsantikvarie.

Så kom möjligheten för paret att köpa Körsbärsgården.

Då var den magiska trädgården, Signes livsverk, helt förfallen sedan Signe själv i 90-års åldern gått bort.

Nu började familjen Jonsson arbetet med att återskapa den vackra gamla trädgården och renovera och restaurera byggnader för att själva återuppta verksamheten med besökare i trädgård och kafé.

Signe Enström i sin trädgård i slutet av livet.

Vallmoängar som för tankarna till Monets tavlor. 
Det är svindlande att tänka sig att en ensam kvinna, Signe Enström, i det karga hedlandskapet hade orken, kraften och kreativiteten att skapa denna fantastiska trädgård.

Att bära sten, plantera, dämma upp, släpa vatten, safta, sylta, baka och servera, väva textila bruksvaror och konstverk, allt ensam med periodvis med hjälp av den alkoholiserade livskamraten Sigge med vilken hon hade en stormig relation.

Alldeles enastående helt enkelt!

Återskapad gotlandsidyll. Efter år av renovering och hårt arbete välkomnar Körsbärsgården på södra ön åter besökare till trädgården och kaféet.  
Marita Jonsson berättar med respekt och värme om Signes livsverk och om hennes egen relation till Körsbärsgården och slitet att väcka liv i denna plats på södra Gotland. Familjen är starkt engagerad, dottern Helga Jonsson driver exempelvis i dag kaféverksamheten på Körsbärsgården.

Boken är ett tidsdokument och spänner över alla årstider. Marita Jonsson har samlat mängder med fakta om blommor, frukt, bär och kryddor, här finns recept på bakverk och recept och massor med härliga och inspirerande bilder.

Rosbukett från det gamla rosariet på Körsbärsgården. 

Boken Körsbärsgården utkom 2004 på Forum förlag och är väl värd att leta efter. Sök exempelvis hos välsorterade antikvariat som Alfa i Stockholm eller via antikvariat.net.

Om du nu inte har tur att hitta den hos Myrornas filialer, Stadsmissionen eller loppis..!

Författaren och fotografen Marita Jonsson berättar i boken Körsbärsgården om hur en gammal trädgård får nytt liv. Sommarens bästa boktips! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar