onsdag 8 april 2015

Sagolik design

Prunkande blomster i sagolika Hobbiton på sydön i Nya Zealand
I hobbitarnas värld...

Doftande blomster och klättrande kaprifol omger de små husen i Hobbiton, inspelningsplats för hobbitriket The Shire i regissören Peter Jacksons filmepos Sagan om Ringen.

Här, i en grönskande dal på Sydön i Nya Zealand, fann filmscouterna den perfekta platsen att bygga Middle-Earth och skapa hobbiten Bilbos sagoland med små hus insprängda i kullar...

Halmtak och klängande kaprifol omger Hobbitons pub The Dragons Inn.
En liten dal med mjuka, gröna kullar på fårfarmarfamiljen Alexanders ägor skapades Hobbiton som i dag är en av Nya Zealands verkliga hot-spots för utsocknes från världens alla hörn.

Det är en strålande upplevelse att vandra runt i hobbitriket där den sagolika designen och äkta hantverksskicklighet genomsyrar varje liten detalj...

En försiktig knackning på dörren förändrade livet totalt hos fårfarmande familjen Alexander på Nya Zealands sydö. Här på ägorna skapades de små hobbitarnas rike och i dag är platsen en suverän turistmagnet. 
För några månader sedan, på resande fot i en annan del av världen, vandrade jag runt i Hobbiton, grymt imponerad och knockad av charmen och scenerierna i en sagolik verklighet.

Här är Bilbos hobbithåla där Frodo och Gandalf blickar mot solnedgången och sagan tar sin början i filmtriologins första del Sagan om Ringen (The Fellowship of the Ring).
Allt är nämligen alldeles på riktigt, allt från de små hobbithålen med doftande trädgårdar, kvarnen med sitt halmtak, vattenhjul och och damm, fruktträden och grönsakslanden.

Bara de små glada och förnöjsamma hobbitarna som saknas!

Idyllisk vy över kvarndammen allt skapat som om det funnits i hundratals år. 
Puben The Dragons Inn i Hobbiton är den mest välbesökta på hela Nya Zealand. Här stannar nämligen de drygt 300 000 besökare som varje år besöker Hobbiton för en pint av det Hobbitons egenbryggda öl eller ett glas cider.

Halmtak och gröna kullar i ett strålande väl genomfört filmbygge. 
Hundratusentals filmfans reser till inspelningsplatserna ur Peter Jacksons sagotriologi. Själv från Nya Zealand visst regissören redan när han som tonåring läste Tolkiens böcker att det var just i hemlandets magiska natur filmen skulle spelas in.

Det är magiskt och maffigt och vem skulle inte vilja bo i det här sagolandet i en annan del av världen..!

På resande fot i en annan del av världen möter blomsterprakt i hobbithålens trädgårdar. 

Villa Vals i Schweiz

Ett av världens i dag mest omskrivna arkitektprojekt är Villa Vals i de schweiziska alperna.

Spännande, coolt och innovativt. Och nog liknar den runda exteriören ett jättestort hobbithål i den gräsbevuxna kullen...

Villa Vals exteriör ligger likt ett stort hobbithål i den gröna bergssluttningen intill Therme Vals i Schweiz.

Människan har genom årtusenden grävt sig in i berg och kullar för att skapa trygga, säkra boplatser.

Referenserna bakåt i tiden var starka när arkitekterna Bjarne Masterbroek och Christian Müller började skissa på Villa Vals.

Att gräva ut och skapa en bostad inne i bergssidan, med utsikt över böljan dalar och toppiga alper, krävde år av planering, projektering, byggande - och kapital.


Utsikt över alperna från Villa Vals uteplats där de rundade väggarna ramar in naturen. 
De båda nederländska arkitekterna Masterbroek och Müller arbetar med stora, världsomspännande och innovativa uppdrag via sina respektive kontor SeARCH och CMA.

Tillsammans ritade de Villa Vals som är ett strålande exempel inte enbart på en cool huskonstruktion, utan även på nederländsk samtida design.

Betong i väggarna och superdesign i inredningen i Villa Vals. 

Möbler, belysning och inredning i det spektakulära huset är signerad formgivare som Hella JongeriusDemakersvanScholten & BaijingsMarcel WandersClaudy Jongstra och Vitra Nederland.
Umgängesavdelning intill köket i Villa Vals. 
Innerväggarna är gjutna i betong, rummen ligger på olika höjd och avsatser, alla med någon liten ljusglugg ut mot alpnaturen.

De stora fönstren i den skålformade fasaden har spegelglas, så den fantastiska vyn över alpernas bergssidor reflekteras in i husets vinklar och vrår.

Sovrum med närmast sakral känsla i Villa Vals innersta.

Villa Vals är ett av världens mest omskrivna och omtalade arkitekturprojekt och dyker ofta upp i  media. I Sverige har vi sett Villa Vals i SVT:s teveprogram Fantastiska hus som sändes den 7 april 2015.
Ingången till Villa Vals sker genom ett intilliggande fårhus och via smala tunnlar och trappor i betong når besökare det innersta i det superdesignade hobbithålet. 
Villa Vals skålformade exteriör i den schweiziska alpbacken.  
Tips!
Mer info både om både fantastiska Hobbiton på Nya Zealand och Villa Vals finns på respektive hemsidor: www.hobbitontours.com och www.villavals.ch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar