fredag 30 maj 2014

Hem och bostad

Efter flera år av renovering och nybygge har nu Nordiska Museet i Stockholm öppnat den permanenta utställningen Hem och bostad med inredning och möbler från 1600-talet och fram till år 2000. Bildmontage: Jonas Bäckman

Svensk inredningshistoria på parad

Efter flera år av renovering och förberedelser slår nu Nordiska museet i Stockholm upp dörrarna för utställningen Hem och bostad. Delar av tidigare utställningar har tagits tillvara och omarbetats och helt nya miljöer adderats till.

Nya Hem och bostad startar i den svenska inredningshistoriens 1600-tal och vindlar sig fram till år 2000 och vi följer tidslinjen via en otrolig mängd möbler, föremål, textilier, konst, hantverk, bruksobjekt och autentiska miljöer.

Det äldsta föremålet i utställningen Hem och bostad Nordiska museet är det här träskrinet daterat 1562. Foto: Peter Segemark. 

Här finns exempelvis en paradsängkammare från Ulvsunda slott från 1670-talet, en parstugan från tidigt 1700-tal och rum från en ståndsmässig bryggarbostad från slutet av 1740.

De historiska miljöerna omfattar också 1900-talets högreståndshem och vardagsrum från 40-, 50 och 70-tal. För att addera känsla har porträtt av människor placerats ut i montrarna och i bildspel och speakertexter berättas om svensk kultur och stilhistoria.


Målning från 1830-talet av sovrumsinteriör. Foto: Peter Segemark

Hantverksskicklighet i möbeltillverkningen och skråväsendets betydelse lyfts fram i utställningen där elever vid Carl Malmstens Furniture Studies har medverkat vid rekonstruktioner.

Äkta 1700-tal, en av de mest älskade tidsepokerna i svensk inredningshistoria och de ljusgrå möblerna och enkla bomullstextilierna vinner ständigt nya skaror anhängare. Stolen från 1780-talet är signerad möbelmästare Erik Holm. Foto: Peter Segemark

Hem och bostad serverar en gedigen och genomarbetad quick fix kring design, hantverk, färger, form, teknik, material och livsstil i svensk boendehistoria.

En utställning som nu blir permanent in i evigheten, som museets styresman Christina Mattsson uttrycker saken vid pressvisningen.

Bloggen gillar den här ambitiösa satsningen från Nordiska museet som i sig är ett säkert utflyktsmål med sin märkliga historia och mäktiga slottslika byggnad på Djurgården i Stockholm. Missa inte!

Kika här för lite fler bilder ur nya Hem och bostad...


Vardagsrum från 1958 med idag så eftertraktad vintageinredning; Stringhylla, soffbord i teak, tevebord med stålrörsben, takpendel med frostat glas i kuporna och ryamatta. 

Risboll, manchestersoffor, lackade stålrör och lagerbokhylla, visst finns det fortfarande i Ikeas sortiment! Här i original i ett vardagsrum i en lägenhet i nybyggda miljonprogramsbostaden 1976. 

Den yngsta stolen i Nordiska museets permanenta utställning Hem och bostad är Non och från 2000.
Materialet är gummi med stomme av stål. Formgivarna heter Boris Berlin & Poul Christiansen/Komplot Design, tillverkare  Källemo.  

                                          nordiskamuseet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar