torsdag 25 november 2010

Sighstens retrobågar


Sighsten Herrgård var stor i den svenska modebranschen på 70-talet. Han skapade bland mycket annat en ny trend inom herrmode, lanserade unisexoverallen, var pr- och festfixare och grundare av modellgruppen Stockholmsgruppen.

Ett av Sighsten Herrgårds uppdrag var att formge glasögonbågar för varumärket Skaga i Jönköping. Han tog över uppdraget efter Sigvard Bernadotte. Ett genombrott kom i mitten på 70-talet då Sighstens bågar presenterades på Bond Street i swinging London.

I vår tid då retrovågorna går höga och många företag relanserar sin design, har nu också Skaga Eyewear grävt i arkiven. Tre av Sighsten Herrgårds 70-talsbågar relanseras under namnet Skaga Originals.
Modell Capricorn/Sighsten Herrgård för Skaga. 
Bågarna har modifierats och anpassats i material och tillverkning efter moderna krav. Men tanken med unisex slår fortfarande igenom i modellerna som vi gissar lockar såväl manliga som kvinnliga retrofantaster.
Modell Castor/Sighsten Herrgård för Skaga.

Modell Leo/Sighsten Herrgård för Skaga.
Den 29 juli 1987 trädde Sighsten Herrgård fram i Aktuellt och berättade att han var HIV-smittad. Öppenheten kring sjukdomen skapade en debatt och via Sighsten Herrgård började man offentligt tala om aids, något som tidigare varit något av tabu i media.

Sighsten Herrgård förde en tuff kamp mot sjukdomen som knappt två år senare tog hans liv. Tillsammans med familjen Herrgård har Skaga överenskommit att skänka medel från försäljningen av Sighsten Herrgårds retrobågar till Riksförbundet Noaks Ark som arbetar med HIV- och aidsfrågor.

                                                           www.noaksark.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar